Amcor sulkee Kauttualla ja Lieksassa – Pääluottamusmies: ”Säästöohjelmamme ei kelvannut työnantajalle”

Amcor Flexibles Finland Oy sulkee Kauttuan ja Lieksan tehtaansa, vaikka työntekijäpuoli esitti yt-neuvotteluissa 3,2 miljoonan säästöjä. Niillä olisi Kauttuan tehtaan pääluottamusmiehen Sami Elon mukaan saatu tuotantolaitokset kannattaviksi.

KUVA YLLÄ: Amcorin Kauttuan tehtaan henkilöstöryhmät osoittivat mieltään Kauttuan ja Lieksan tehtaiden lakkauttamista vastaan 19. marraskuuta.

Nyt elintarvikkeiden joustopakkauksia ja muita pakkausmateriaaleja valmistavien tehtaiden lähes 200 työntekijää voi uhata työttömyys.

– Työnantaja on lypsänyt tehtaat tyhjiksi ja saanut rahansa. Heillä ei ollut mitään aitoa neuvotteluhalua tehtaiden jatkamiseen, Elo toteaa.

Pääluottamusmies vaatii kokemustensa jälkeen, että yhteistoimintalaki pitäisi päivittää ja uudistaa.

– Varmaan sääntöjen mukaan mentiin meidän yt-neuvotteluissa, ei siinä mitään. Mutta nykyinen laki ei anna palkansaajapuolelle mitään sananvaltaa. Työntekijöillä ei ole mitään aitoa neuvottelumahdollisuutta.

ERIKOISOSAAMISTA KATOAA

Amcor on maailmanlaajuinen, valtaisa konserni, joka oli mitä ilmeisimmin päättänyt, että tehtaat suljetaan. Asiakkaat, joihin kuuluu esimerkiksi Paulig, eivät jää kuitenkaan pulaan, sillä Amcorilla on varatoimittajat. Osa asiakkaista voi valita tietysti kokonaan toisen firman, Elo arvioi.

Sulkeminen merkitsee kuitenkin maan ainoan syväpainotalon katoamista, sillä Suomessa ei toista samanlaista laitosta ole. Samalla katoaa paljon erikoisosaamista.

– Me olemme pystyneet tekemään hivenen laadukkaampia materiaaleja. Erikoisosaamista häviää, kun tämän alan töitä ei valitettavasti ole, Elo toteaa.

”Työllistymisnäkymät eivät Euran alueella ole hyvät, Lieksasta puhumattakaan. Aika paljon pitää reviiriä työnhaussa laajentaa”, Sami Elo sanoo.

Elo toivoo, että suomalaiset tilaajayritykset arvostaisivat enemmän suomalaista osaamista.

– Suomesta lähtee liikaa töitä ulkomaalaisille firmoille ja työtä teetetään ulkomailla. Pitäisi suosia suomalaista työtä eli tilata Suomessa tehtyjä tuotteita.

”PITÄÄ LAAJENTAA TYÖNHAKUA”

Pääluottamusmies Sami Elo aikoo itse ryhtyä etsimään tosissaan töitä.

– Ei maailma tähän kaadu. Ehkä pitää vielä vähän kouluttautuakin. Kyllä Suomen maasta vielä jotain työtä löytyy, Elo uskoo.

Juuri Kauttualta ei kuitenkaan välttämättä uusia pestejä kaikille saada.

– Työllistymisnäkymät eivät Euran alueella ole hyvät, Lieksasta puhumattakaan. Aika paljon pitää reviiriä työnhaussa laajentaa.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT ALASATAKUNTA / LIISA NYKÄNEN