Timo Vesterisen valokuvanäyttely Karhulan valimosta esillä Murikassa

Teollisuusliiton Murikka-opistolla Tampereella on nähtävillä Timo Vesterisen upea valokuvanäyttely Karhulan valimosta. Näyttelyyn voi tutustua keväällä 2019 Murikan aukioloaikoina.

Kun entinen omistaja Sulzer luopui valimotoiminnastaan ja oli irtisanomassa työntekijöitä, pelättiin valimotoiminnan loppuvan kokonaan Karhulasta. Timo Vesterisen ajatus oli: pitäähän tuo ainutlaatuinen työkulttuuri dokumentoida!

Kun yt-neuvotteluja käytiin, oli tilanne Vesterisellekin pelottava: miten työntekijät suhtautuvat työpaikalle tulevaan kuvaajaan, kun irtisanomiset painavat mieltä? Työyhteisö otti kuitenkin entisen metallimiehen vastaan hienosti.

– Valimosta löytyi upeita tyyppejä ja siellä oli aistittavissa uskomaton ryhmähenki. Olin hyväksytty. Se oli minulle merkityksellinen kokemus, kertoo Vesterinen.

Vesterisen kuvia maustavat Hannu Oksasen irtisanottujen työntekijöiden haastatteluista kirjoitetut tarinat. Niistä rakentuu värikäs, elämänmakuinen mosaiikki ammattilaisista, arjen työstä, työyhteisön solidaarisuudesta ja myös epävarman tulevaisuuden tuskasta.

Kuvat on työstetty Vesterisen kehittämällä menetelmällä niin, että mustavalkoisiin kuviin on osittain palautettu värejä.

– Keksin nostaa mustavalkoisista kuvista yksityiskohtia esiin uudelleen niin, että toin osin takaisin autenttisia värejä. Joissakin kuvissa esiin nousee työ, joissakin tekijä, yhteisö tai toveruus.

Timo Vesterinen on entinen koneasentaja, mutta jo 1970-luvun puolivälissä valokuvaus alkoi viedä miestä. Nyt hän toimii valokuvien parissa ammatikseen.

Vesterisen kuvat olivat ensin esillä Karhulan valimon henkilöstön ruokalassa, sen jälkeen julkisena näyttelynä Wellamon Merimuseossa ja Työväenmuseo Verstaalla. Tämän kevään näyttely on Murikassa.

TEKSTI MARJO NURMI
Kirjoittaja on Murikka-opiston viestintäaineiden opettaja

SIVUN YLÄREUNAN KUVA: ”Valimotyö on tiimityötä, valuryhmässä on seitsemän henkeä ja me ollaan riippuvaisia toisistamme ja jokaisen osuus ja se, että jokainen vaihe tehdään huolellisesti vaikuttaa valon onnistumiseen ja turvallisuuteenkin. Kaveriin pitää voida luottaa.” ( Esa Apo, Jouko Närhi ja Timo Tiihonen, 22 vuotta työtoveruutta) KUVA TIMO VESTERINEN