20180205 Uusikaupunki. Valmet Automotive. Tekijä-lehti, toimija. Työsuojeluvaltuutettu Janne Maikola. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

TOIMIJA: Janne Maikola: ”Pitsailta hitsaa yhteen”

”Työilmapiiri on ykkönen. Siihen on vaikea vaikuttaa, mutta työnantaja voisi tuoda takaisin tiimien pitsaillat. Kun minä tulin tehtaalle ensimmäistä kertaa vuonna 2002, työnantaja maksoi keväällä ja syksyllä tiimille ja sen esimiehelle pitsaillan. Esimies lähti pois ruokailun jälkeen. Tiimejä hitsattiin yhteen: luotiin rento, yhteinen hetki vapaa-ajalla, jolloin ehti juttelemaan asioista ilman työnteon paineita.

Tehdas yrittää nyt saada tuhannet uudet työntekijät viihtymään autotehtaalla. Mersuja tehdään yötä päivää eli neljässä vuorossa pakkotahtisilla linjastoilla. Nyt pelkästään tuotannon työntekijöitä on 3 000 edustaen 40:ää eri kansallisuutta, ja vaihtuvuus on iso.

Nyt painetaan tuotantoa, ja sitten lähdetään kotiin. Kun tehdashenkilöstö on moninkertaistunut ja kun kulttuureja on niin monta, tulee helposti ristiriitoja. Minä nostan hattua heille, jotka työskentelevät asennuslinjalla, missä olen ollut itsekin. Harjoittelun aikana opetellaan kaikki liikkeet ja askeleet, sitten työ alkaa tulla selkäytimestä. Ihmisellä täytyy olla hyvä kunto ja koordinaatio, että pysyy tahdissa mukana. Tahtiajat on laskettu tiukille jo nyt, ja asennustyötä kellotetaan koko ajan.

Toivon, että työnantaja jatkaisi satsauksiaan yhteisiin harrastusvuoroihin, salibandy- ja lentopallokerhoihin. Ne voisivat luoda ystävyyssuhteita. Uusikaupunki saisi myös kaupunkina panostaa tulokkaisiin. Miten ulkopaikkakuntalainen voi päästä sisään tähän kaupunkiin, jos asuntokin on noin 10 neliön parakkihuone eikä asuinalueella ole vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia?

”Yksi työhyvinvointiin uhrattu euro tuo aina kuusi euroa takaisin.”

Henkistä jaksamista avittaisi kunnon palkkapolitiikka ja bonukset. Porschea tehtäessä bonukset olivat aivan eri luokkaa kuin nyt. Tsempattiin yhdessä ettei tulisi virheitä, ja poissaoloja oli vähän.

Olen juurtunut tehtaalle. Telakoilla komennusmiehenä vietetyt nuoruusvuodet opettivat arvostamaan siistiä sisätyötä ja ajallaan tulevaa palkkaa. Ennen täyspäivätoimisen valtuutetun pestiä olin tiiminvetäjänä hitsaamon kunnossapidossa.

Olen innostunut valtuutetun työstä ja lupaan olla mahdollisimman paljon ”kentällä”, jotta tehdashenkilöstö tietäisi, että luottamushenkilöt tekevät koko ajan työtä henkilökunnan hyvinvoinnin eteen. Yhteistyö työnantajien edustajien kanssa toimii erittäin hyvin. Työntekijöitä kuunnellaan. Kolhulippiksissä on nyt esimerkiksi löydetty mallit, jotka eivät hikoiluta ja jotka pysyvät päässä, myös töitä tehdessä. Mutta vielä on työnantajan suuntaan toiveita.

Työnantajan tulisi muistaa se tutkimuksissa ja tilastoissa todettu asia, että yksi työhyvinvointiin uhrattu euro tuo aina kuusi euroa takaisin. Ei ehkä heti, mutta vaikka vuoden kuluttua. Ja säännölliset hetket, jolloin liukuhihnat ja tuotanto pysähtyvät tiimien yhteisten asioiden pohtimiseksi, voivat maksaa itsensä takaisin. Muutaman auton menetys voi tuoda monta autoa takaisin.”

JANNE MAIKOLA

Työsuojeluvaltuutettu
Valmet Automotive Oy
Uusikaupunki
Henkilöstöä noin 4 000, joista tehdastyöntekijöitä noin 3 000
Uudenkaupungin Auto- ja Metallityöväen ao. 268

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ