Uutta virtaa alueilla

Oulun Teollisuus Meeting osoitti, että alueellisen toiminnan eväät ovat Teollisuusliiton perustamisen myötä vahvistuneet.

Teollisuus Meeting keräsi 17.-18. helmikuuta Ouluun 34 Teollisuusliiton alle 36-vuotiasta jäsentä. Tunnelmat olivat alkukiihdytyksestä lähtien positiivisen puolella. Kolmen liiton yhteensulautuma antaa uusia mahdollisuuksia ja resursseja alueellisen toiminnan järjestämiselle.

– Tilaisuuden alussa näytetty Teollisuusliiton esittelyvideo, jossa kuvattiin ammattiyhdistysliikkeen saavutuksia, oli todella hyvä. Historia kytkeytyy nykyhetkeen. Elämme jälleen aikoja, jolloin työnantajapuoli yrittää viedä meiltä etuja ja oikeuksia pois. Meidän pitää tehdä yhteisvoimin töitä, että pärjäämme, Tiia Pyhtilä Pyhännältä arvioi.

Samansuuntaisia arvioita antoivat rovaniemeläinen Joonas Juotasniemi ja Raahessa asuva Janne Palosaari.

– Tapaaminen on positiivinen kokemus. Henki on hyvä, kun asioihin käydään kiinni ilman pönöttämistä. Ryhmätöissä pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Meidän pitää ajaa yhdessä työntekijöiden asioita ja saada myös aikaiseksi, Juotasniemi kommentoi.

– Teollisuusliitosta on tullut mukavasti uutta tietoa. Toisaalta on todettava, että ohjelmaan sisältyvä lätkämatsi Kärpät-SaiPa oli yksi syy osallistua. Näin näitä tilaisuuksia kannattaa järjestää. Asiaa ja kevyempää ohjelmaa sopivassa suhteessa, Palosaari pohtii.

Kun kolmikolta kysyy arviota nollatuntisopimuksista, tippuu vastaus välittömästi.

– Ehdoton ei nollatuntisopimuksille. Ne pitää kieltää, Pyhtilä, Juotasniemi ja Palosaari toteavat.

Pyhtilä työskentelee Piklaksen Pyhännän ikkunatehtaalla kytkennässä. Juotasniemi tekee töitä Marttiinin Rovaniemen puukkotehtaalla puuseppänä. Palosaari on toiminut yleismiehenä SSAB:n Raahen tehtaan nostoapuvälinetarkastajien ryhmässä.

Tiia Pyhtilän, Joonas Juotasniemen ja Janne Palosaaren mukaan nollatuntisopimukset joutavat historiaan.

NUORET OVAT JO MUKANA

Teollisuus Meetingejä järjestettiin helmikuun aikana viidellä paikkakunnalla. Yhteensä niihin osallistui noin 170 alle 36-vuotiasta jäsentä.

Oulun tilaisuudessa kouluttajina toimivat aluetoimitsija Hanna-Kaisa Hämäläinen ja järjestämistoimitsija Ville Rantala. Ohjelmarunko vastasi kysymyksiin, mikä on ammattiliitto? Mitkä ovat Teollisuusliiton tavoitteet ja tehtävät? Miten vaikutamme? Miksi jäsenyys kannattaa? Millaista toimintaa on alueilla ja miten aluetoimistot auttavat ongelmatilanteissa?

Edellisen rinnalla nuoret aktiivit esittelivät roolejaan edunvalvonnassa ja ammattiosastoissa eli esimerkiksi luottamusmiehinä, työsuojeluvaltuutettuina, osaston hallituksen jäseninä ja nuorisovastaavina. Vaikka usein kuulee sanottavan, että nuoria on vaikea saada mukaan toimintaan, on tarpeen havaita, kuinka paljon heitä on mukana toiminnassa ja aivan vaikuttamisen ytimessä. Yksinomaan Oulun ja Lapin alueella heitä on pitkästi yli 200. Teollisuusliitossa puolestaan on kaikkiaan noin 24 000 alle 30-vuotiasta jäsentä. Mahdollisuudet toiminnan kehittämiselle ovat otolliset.

TEKSTI JA KUVAT PETTERI RAITO

Sivun yläreunan kuvassa ryhmä pohtimassa aluetoimistojen roolia työpaikkojen ongelmatilanteiden ratkomisessa.