Ville Kinnunen, Terrafame_Kajaani

OIVALTAJA: Ville-Oskari Kinnunen: ”Yritän antaa tukea pääluottamusmiehelle, ettei hänen tarvitse hoitaa kaikkea”

Metsällä käyminen auttaa Ville-Oskari Kinnusta pyyhkimään työasiat pois mielestä. Mukana matkassa kulkee Roki, metsästyslinjan kultainen noutaja.

– Syksyllä tulee käytyä hirvi- ja lintumetsällä. Talvella sitten metsästän lähinnä jänistä, ja näädän pyyntiä jonkin verran.

Kajaanilainen Kinnunen työskentelee Talvivaaran kaivoksella prosessinhoitajana, minkä lisäksi hän toimii bioliuotus- ja vesienhallintaosaston luottamusmiehenä. Niinpä häneltä tulevat työkaverit välillä kyselemään esimerkiksi palkan perusteisiin ja laskentaan liittyviä asioita.

– Ainakin muutaman kerran kuukaudessa joku tulee puhumaan näistä jutuista.

Kinnunen halusi pystyä vastaamaan kaverien kysymyksiin mahdollisimman hyvin, joten hän etsi Murikka-opiston kurssikalenterista palkkatekniikan kurssin ja sopi työnantajan kanssa lähtevänsä Tampereelle Murikkaan.

– Tarkoitus on, että voisin antaa neuvoja ja pohjaa muillekin työntekijöille. Ja lisäksi se, että voin olla tukena pääluottamusmiehelle, ettei hänen tarvitse hoitaa kaikkea yksin, varsinkin jos on helpompia kysymyksiä, joihin muutkin voivat vastata. Jos on jotain monimutkaisempaa, niin sitten varmistan häneltä.

Murikassa Kinnunen oli aiemmin käynyt luottamusmiesten peruskurssin sekä työsuojelun perus- ja jatkokurssin. Palkkatekniikan kurssilla hän oppi muun muassa työnvaativuusryhmien (TVR) määrittelyä.

– Miten ne pisteytykset katsotaan työehtosopimuksen pohjalta ja miten TVR lasketaan. Ja tulihan siellä kaikkea palkkaan liittyvää asiaa, oli henkilökohtaista palkanosaa, aikapalkkaosuuden ja lomarahan laskemista, Kinnunen kertoo.

Lisäksi tietoa kertyi kurssin muilta opiskelijoilta heidän työpaikkojensa palkkaustavoista. Yksi Talvivaaran erikoiskäytäntö, jota monessa yrityksessä ei tunneta, on syksyllä perustettu TVR-ryhmä, johon kuuluvat myös osaston luottamusmiehet.

– Nyt määritellään osastokohtaisesti töiden vaativuusryhmät. Tämä on minusta hyvä uudistus, että osaston tasolla on tieto, mitä mistäkin maksetaan, kehuu Kinnunen.

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA PEKKA AGARTH

 

PALKKATEKNIIKAN KURSSI

VILLE-OSKARI KINNUNEN

Prosessinhoitaja, luottamusmies
Terrafame Oy, Sotkamo
Kainuun Kaivostyöntekijät ao. 346

 

Lue lisää Teollisuusliiton koulutustoiminnasta ja hae kurssille