Jäsenet esittelyssä: Hitsaus on yksinäistä hommaa

TEKNOLOGIATEOLLISUUS / JANNE LEHTIÖ, hitsaaja, osaston luottamusmies, Meyer Turku Oy

”Hitsaan Meyerin telakalla”

”Tulin telakan kurssille, eli teollisuusoppilaitokseen, 1990-luvulla valtavan laman jälkeen, kun missään ei ollut töitä. Kävin puolen vuoden levyseppä-hitsaajan kurssin ja ajattelin, että mennään sinne hetkeksi.

2000-luvun taitteessa kävin koulun puolella. Kävin ensin iltalukion ja sitten luin Turun yliopistossa Suomen historiaa. Opinnot sujuivat vallan mainiosti, mutta lopulta heräsin realiteetteihin: filosofian maisterina olisi ollut arpapeliä, olisiko valmistuttuaan saanut töitä. Se oli semmoinen syrjähyppy, ja vuonna 2004 tulin takaisin telakalle.

Hitsaan täysipäiväisesti. Olen myös osastoni, tai paremminkin hallin luottamusmies ensimmäistä kautta. Meyerin telakalla on noin tuhat työntekijää ja noin 750 toimihenkilöä. Kuten media kertoo, meillä menee erinomaisen hyvin. Tuntuu, että tänne panostetaan, esimerkiksi meidän hallissamme uusitaan koko alkupään linjastoa ja rakennusaltaalle on tulossa uusi, suurempi pukkinosturi vanhan rinnalle.

Työssä on positiivinen kiire. Koko ajan on rekrytoinnit ja kurssitukset päällä, mutta kyllä tänne enemmänkin työntekijöitä mahtuisi.

Työturvallisuuteen on satsattu paljon, mutta hitsaajan homma on hyvin staattista, ja monilla on tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Minulle niitä ei onneksi ole tullut. Osastollani lohkon koonnissa hitsattavat kappaleet ovat noin omakotitalon tai parin kokoisia. Sinänsä työssä ei nostella mitään kovin raskasta, mutta kun kappaleet ovat niin isoja, että niitä ei voi käännellä, on mentävä siihen asentoon kuin sauma vaatii.

En olisi ollut täällä näin pitkään, jos en jollain tavalla viihtyisi. Työ antaa palkan ja on siinä mielessä helppoa, että se vie sen kahdeksan tuntia päivässä ja työmatkat päälle. Ei tarvitse öitään valvoa sen takia. Luottamusmiehen toimi on tuonut vapaa-ajallekin vähän pohdittavaa, mutta kyllähän täällä kelpaa edunvalvojana olla, kun menee niin pirun hienosti.

Parasta on työyhteisö. Työ on aika yksinäisen miehen hommaa ja hitsatessa sitä tuijottaa vain valokaarta, mutta sitten on tauot ja muut. Täällä on muodostunut ihan hyviä kaverisuhteitakin.

Minua ei pelota se, että robotti veisi työt. Niitäkin meillä on, mutta tällä hetkellä ne soveltuvat semmoiseen ihan yksinkertaiseen työhön.”

TEKSTI SIRPA TASKINEN
KUVA ROBERT SEGER

 

Teollisuusliitto on yli 220 000 jäsenen liitto, ja teollisuusliittolaiset työskentelevät 33 sopimusalalla. Jäseninä on niin hevostenhoitajia, tekstiilihuoltajia, hitsaajia kuin automekaanikkojakin. Tekijä esittelee eri alojen jäseniä ja heidän työtään.

 

TEOLLISUUSLIITTO

  • JÄSENIÄ 226 000, joista 79 prosenttia miehiä ja 21 prosenttia naisia
  • TYÖELÄMÄSSÄ yli 150 000 jäsentä
  • SOPIMUSALOJA 33
  • AMMATTIOSASTOJA 715
  • LUOTTAMUSHENKILÖITÄ 9 000