Kouvola. 13.10.2017. Ratsatuksen opettaja laura Reponen. Suomenhevonen Siro, 7 vuotta. Lehtoharjun tila. Foto: Patrik Lindström

Jäsenet esittelyssä: Hevosalalla palkkatyö on poikkeus

MAATALOUSALAT / LAURA REPONEN, ratsastuksenopettaja, Hevosalan ammattiosaston puheenjohtaja, Kouvola

”Työskentelen hevosten parissa.”

”Asun Kouvolan Valkealassa. Päätoimisesti olen yrittäjä, eli opetan ratsastusta ja teen ratsutusta, eli esimerkiksi koulutan tai kilpailutan muiden hevosia. Yhtenä päivänä viikossa olen Kotkan Ratsastajien palkkalistoilla ja opetan eritasoisia ja -ikäisiä ratsastajia. Se, että urheiluseura palkkaa työntekijän, on Suomessa harvinainen kuvio.

Olen myös Hevosalan ammattiosaston puheenjohtaja. Jäseniä osastossa on reilut 300 eri puolilla Suomea. Osasto on hyvin hiljainen.

Jäsenten työtilanne on aika hankala ja vaihtuvuus on suurta. Ala on raskas: työ on fyysistä ja työpäivät ovat pitkiä. Ei tässä ammatissa varmaan monikaan jaksa eläkeikään asti.

Työ kuuluu tallitöitä, eli luodaan lantaa talikon ja kottikärryjen kanssa, kävelytetään hevoset tarhaan ja sitten on opetusta. Työpäivä on tyypillisesti kaksiosainen, eli aamulla seitsemältä mennään tallitöihin, päivällä on vapaata ja illalla on taas opetusta.

Alan työpaikat ovat pieniä, eli usein niissä on vain yksi työntekijä ja suurimmissakin ehkä 7–10 työntekijää. Palkkatyössä on kuitenkin vain pieni osa alan ammattilaisista, ja pääsääntöisesti kaikki ovat yksityisyrittäjiä.

Olen harrastanut hevosia pienestä pitäen. Jätin aikanaan lukion kesken ja lähdin Kiuruvedelle opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi. Kun aloitin kesätyöt Kouvolassa, jäin sille tielleni ja työn ohessa valmistuin opettajaksi. Kolme vuotta sitten sain lapsen ja ryhdyin yrittäjäksi sen jälkeen.

Ala on pienipalkkainen ja siihen pitäisi saada muutos. Lisäksi ala on aika villi, eli kun yritykset ovat pieniä, työnantajatkaan eivät välttämättä ole ihan selvillä lain määräyksistä.

Ajattelen kuitenkin niin, että olen itse saanut valita, mitä teen, ja lähden aamuisin hyvillä mielin töihin. Oppilaiden onnistumiset ovat parasta työssäni ja hevosten kanssa työskentely on antoisaa. Pitää osata lukea eläintä, eikä siinä tule ikinä valmiiksi, koska jokainen niistä on oma persoonansa.”

TEKSTI SIRPA TASKINEN
KUVA PATRIK LINDSTRÖM

 

Teollisuusliitto on yli 220 000 jäsenen liitto, ja teollisuusliittolaiset työskentelevät 33 sopimusalalla. Jäseninä on niin hevostenhoitajia, tekstiilihuoltajia, hitsaajia kuin automekaanikkojakin. Tekijä esittelee eri alojen jäseniä ja heidän työtään.

 

TEOLLISUUSLIITTO

  • JÄSENIÄ 226 000, joista 79 prosenttia miehiä ja 21 prosenttia naisia
  • TYÖELÄMÄSSÄ yli 150 000 jäsentä
  • SOPIMUSALOJA 33
  • AMMATTIOSASTOJA 715
  • LUOTTAMUSHENKILÖITÄ 9 000