Kemianteollisuuden työehtosopimusneuvottelujen aloituskokous pidettiin 11.10.2024 Helsingissä.

Kemian työehtosopimusneuvottelut käyntiin – ”Kentän viesti tiivistyy ostovoimaan”

TEKSTI JA KUVAT ANTTI HYVÄRINEN

Työntekijät haluavat parempia palkkoja, työnantajat haluavat vientiä tukevia sopimuksia. Lisähaastetta neuvotteluun tuovat maan hallituksen tekemät ja suunnittelemat muutokset työlainsäädäntöön.

Kemianteollisuuden pääalojen työehtosopimusneuvottelut alkoivat perjantaiaamuna 11.10.2024 Helsingissä Eteläranta 10:ssä. Ensimmäisessä tapaamisessa osapuolet kertoivat neuvottelutavoitteensa.

Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho kertoo, että työehtosopimusten neuvottelukierroksella on tavallista enemmän vaikeuskerrointa.

– Tällä kertaa on erikoisuutena, että Suomen hallitus on työehtosopimusneuvotteluissa kolmantena pelaajana lakihankkeineen, Laiho sanoo.

Orpon-Purran hallituksen toteuttamat ja suunnittelemat lakimuutokset heikentävät työntekijöiden muutosturvaa sekä asemaa työmarkkinoilla.

– Maan hallituksen hanke palkattomasta sairauslomapäivästä on puhuttanut paljon, Laiho kertoo.

Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho (oik.) ja tes-neuvottelukunnan jäsen Miika Peltola neuvottelupöydässä.

TEHTÄVÄNÄ PUOLUSTAA PALKANSAAJIA

Ammattiosastojen tekemät esitykset sekä sektorijohtokunnassa ja sopimusalojen tes-neuvottelukunnissa käydyt keskustelut luovat pohjan tavoitteille.

– Tavoitepaketti on runsas. Paljon on tuttuja teemoja, mutta paljon on uusia liittyen lakimuutoksiin, Laiho kertoo.

Asialistalla on muun muassa työelämän laatuun sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyviä kehityskohtia. Päällimmäisenä ovat kuitenkin palkankorotukset, sillä hintojen nousu on ajanut monet työntekijät ahtaalle.

– Normaalilla työtä tekevällä ihmisellä ei riitä rahat. Kentän viesti tiivistyy ostovoimaan.

Laihon mukaan kemian aloilla on valmius korkealla, joten neuvotteluihin voi lähteä rauhallisin mielin.

– Kotiläksyt ovat tehtynä, että pärjäämme. Tehtävämme on puolustaa palkansaajia erityisesti tässä maailmantilanteessa.

Normaalilla työtä tekevällä ihmisellä ei riitä rahat. Kentän viesti tiivistyy ostovoimaan.

Työnantajapuolella eri alojen tavoitteet ovat olleet yhdenmukaisia viime neuvottelukierroksilla. Myös SAK:laiset ammattiliitot ovat sopineet tiiviistä yhteistyöstä.

– Koordinaatio on ollut syvää työnantajapuolella. Nyt yhteistyötä tehdään palkansaajapuolellakin.

Neuvottelujen asetelmat ovat tavallista mutkikkaammat, mutta sopiminen on aina lähtökohta.

– Neuvottelutulos syntynee tälläkin kertaa. Se on aina kompromissi, Laiho sanoo.

Neuvottelut aloittaneet kemian pääalat ovat kemian perusteollisuus, muovituoteteollisuus ja kemian tuoteteollisuus sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuus.

Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

RAKENTAVAT NEUVOTTELUT TAVOITTEENA

Työnantajia edustavan Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä toivoo hyvähenkisiä työehtosopimusneuvotteluja.

– Lähtökohtamme on ollut useampana vuonna, että pyrimme uudistamaan työehtosopimusmaailmaa. Hyviä uudistuksia on tehty ja toivomme, että nämä etapit jatkuvat, Etu-Seppälä sanoo.

Suomen hallituksen työelämäpolitiikkaa vastustaneet Painava syy -nimellä tunnetut poliittiset lakot ovat työnantajapuolen mielessä neuvotteluihin lähdettäessä.

– Meidän puolellamme neuvotteluiden lähtötilanteeseen heijastuu yhtenä asiana viime kevään poliittiset lakot ja niistä aiheutuneet vahingot, Etu-Seppälä sanoo.

Voi olla, että paikallisen sopimisen asiat nousevat esiin neuvotteluissa.

Maan hallitus on tuonut eduskuntaan lakiesityksen, joka laajentaa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia järjestäytymättömissä yrityksissä, jotka eivät kuulu työnantajajärjestöihin.

– Sinänsä ajatus, että paikallinen sopiminen laajenee, on tuettava, koska siellä yrityksissä maksetaan myös palkankorotuksia yleissitovuuden perusteella.

Etu-Seppälän mukaan paikallisen sopimisen laajentaminen ei tuo mitään uutta järjestäytyneisiin yrityksiin, joten teema ei ole tullut laajasti esiin yrityskentällä.

– Voi olla, että paikallisen sopimisen asiat nousevat esiin neuvotteluissa. Pitää keskustella, mitä sen osalta haluamme tehdä yhdessä.

Työnantajapuolen tavoitteet liittyvät vientiteollisuuden elpymiseen.

– Yrityskentässä toivotaan rakentavia neuvotteluja. Toivotaan, että saataisiin vienti vetämään. Siinä neuvotteluosapuolilla voi olla merkittävä rooli, Etu-Seppälä sanoo.

LUE MYÖS:

Työehtosopimusten neuvottelukierros käyntiin – ”Pyrimme estämään lakimuutosten vaikutuksia työehtoihin” (Tekijä 18.9.2024)

Mekaanisessa metsäteollisuudessa neuvotellaan jatkoa kymmeniin yrityskohtaisiin työehtosopimuksiin (Tekijä 1.10.2024)

Teollisuusliiton työehtosopimusalat ja neuvottelutilanteet (Teollisuusliitto.fi)