Lakossa Porin Bronto Skyliftillä: ”Hallituksen täytyisi ottaa järki käteen”
Oikeistohallituksen suunnitelmat veisivät neuvotteluyhteiskunnan heikkoon jamaan, sanoo pääluottamusmies Keijo Mattila. Työtaisteluvalmius on korkealla, sillä lakko on viimeinen oljenkorsi.
Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot jatkuivat keskiviikkona 15.11.2023 viidellä työpaikalla Satakunnassa. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.
Porissa työntekijät olivat lakossa Bronto Skylift Oy:llä. Nostolaitteita valmistavalla tehtaalla on noin 150 työntekijää. Vakituisten työntekijöiden järjestäytymisaste on 90 prosentin luokkaa.
Lakkovahdissa ollut pääluottamusmies Keijo Mattila kertoo, että tuotantoon ei saapunut työntekijöitä.
– Orpon-Purran hallituksen toimet kohdistuvat työläisiin ja vähempiosaisiin. Kaikki ymmärtävät hyvin, mitä olemme vastustamassa, Mattila toteaa.
IHMISET PÖYRISTYNEITÄ
Maan hallituksen suunnittelemat leikkaukset työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan, työntekijöiden lakko-oikeuden rajaukset ja muut työelämäheikennykset ovat puhuttaneet työpaikalla.
Esimerkiksi aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ihmetyttää. Osaamista tarvitaan muuttuvilla työmarkkinoilla, eikä ihmisiltä pitäisi estää alanvaihtomahdollisuuksia.
– Ihmiset ovat pöyristyneitä. On ihan viimeisiä hetkiä alkaa vastustaa.
Mattila arvioi, että moni viime eduskuntavaaleissa äänestänyt on pettynyt hallituksen linjaan. Samaa näyttävät hiljattain julkaistut puolueiden kannatusmittaukset.
– Jos nyt olisi vaalit, tuskin tulisi paljoa ääniä persuille.
LAKKO ON VIIMEINEN KEINO
Oikeistohallitus haluaa rajoittaa poliittisia lakkoja ja myötätuntotyötaisteluja, nostaa rajusti liittojen lakkosakkoja ja asettaa myös yksittäisille työntekijöille lakkosakon. Mattila pohtii, että nykyhallituksen toiminta nimenomaan osoittaa poliittisten lakkojen tarpeellisuuden.
– Lakko-oikeus on työntekijöiden viimeinen oljenkorsi, kun ei ole neuvotteluyhteyttä ja ollaan umpikujassa.
Tähän asti ammattiyhdistysliike on pystynyt taistelemaan yhtenä rintamana myötätuntotyötaistelujen avulla.
– Tukilakot ovat tärkeitä, etteivät pienet liitot jäisi oman onnensa nojaan.
Lakko-oikeus on työntekijöiden viimeinen oljenkorsi, kun ei ole neuvotteluyhteyttä ja ollaan umpikujassa.
Hallitusohjelmaan kirjatut leikkaukset ja heikennykset ovat pitkä lista, joka toteutuessaan tekee Suomesta kovin erilaisen paikan elää ja työskennellä. Työntekijöiden asema heikkenisi työmarkkinoilla, kun työehtosopimusten yleissitovuus rapistuisi ja työnantajan määräämisoikeus kasvaisi.
– Neuvotteluyhteiskunta menisi heikkoon jamaan.
VALMIUTTA LÖYTYY
Maan hallitus kertoo kannustavansa ihmisiä töihin, mutta toimenpiteet näyttävät leikkaamiselta ja työmarkkinoiden hämmentämiseltä työnantajapuolen mielen mukaan. Mattila ihmettelee, miten leivän ottaminen ihmisten suusta luo lisää työpaikkoja.
– Hallituksen täytyisi ottaa järki käteen ja miettiä toimenpiteitään. Jos hallitusohjelma toteutetaan, se ei ole kenenkään suomalaisen etu.
Bronto Skyliftillä työntekijät ovat valmiita puolustamaan oikeuksiaan jatkossakin.
– Valmiutta löytyy, siinä ei ole mitään epäselvää. Kuka työläistä puolustaisi, jos ei työläinen itse?
Teollisuusliitto järjestää marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.