”Tehdään näistä vaaleista palkansaajien vaalit”
SAK:n äänestysaktiivisuuskampanja Vaalistaja käynnistyi rumpujen päristessä ja kiky-kellon raksuttaessa. Kampanja kertoo, miten puolueiden tavoitteet toteutuessaan vaikuttaisivat työntekijän arkeen.
SAK:laisten ammattiliittojen yhteinen äänestysaktiivisuuskampanja Vaalistaja alkoi perjantaina 10.2.2023 Helsingissä jäsentilaisuudessa, jossa luotiin henkeä lähestyviä eduskuntavaaleja varten.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta lausui avaussanat.
– Tehdään näistä vaaleista palkansaajien vaalit. Tehdään vaalit, joissa puhutaan asioista, joista meidän väkemme haluaa puhua, Eloranta sanoi.
Vaalistaja-kampanja kertoo toimeentulosta ja ostovoimasta, työelämän laadusta ja turvallisuudesta sekä julkisista palveluista ja tulonsiirroista.
Kampanjan verkkosivulla vaalistaja.fi kerrotaan vaaliteemoista ilman turhia koukeroita. Sivustolla pääsee muun muassa tutustumaan työntekijämyönteisiin kansanedustajaehdokkaisiin ja tilaamaan viikoittaisen Vaalistaja-uutiskirjeen.
Äänestysaktiivisuuden nostolle on tarvetta erityisesti työväestössä, josta vain noin puolet äänestää vaaleissa. Korkeasti koulutetut hyväosaiset äänestävät huomattavasti vilkkaammin.
– Tämä kuilu on revennyt. Tähän pitää saada muutos, Eloranta sanoi.
KIKY-KELLO RAKSUTTAA
Sipilän hallituksen vuonna 2016 läpi runnoma kilpailukykysopimus tuntuu edelleen palkansaajien rahapussissa. Kiky-sopimuksessa palkansaajien maksettavaksi siirretyt 2,05 prosentin työnantajamaksut ovat edelleen palkansaajien kontolla, vaikka kilpailukyky on kunnossa.
– Haluamme, että kiky-maksut palautetaan työnantajille, Eloranta sanoi, ja yleisö hurrasi.
Kampanjan avauksessa käynnistettiin myös kiky-kello, joka havainnollistaa rahasummaa, jonka palkansaajat ovat menettäneet tähän mennessä lomarahaleikkausten, työajanpidennysten ja työnantajamaksujen siirron takia.
Kiky-kello lähti liikkeelle lukemasta 11 384 211 927,80 euroa ja etenee 3 818 euron minuuttivauhdilla. Summa kohoaa keskimäärin kahdella miljardilla eurolla vuodessa. Kellon raksutusta voi seurata osoitteessa kikykello.fi.
ALOITUS KUIN ROKKIFESTAREILLA
Teollisuusliiton raahelainen jäsen Elsi Finnig osallistui vaalistarttiin innostunein tunnelmin. Tapahtuman avasi rumpuryhmä Takomon vauhdikas esitys.
– Aloitus oli mahtipontinen. Olo oli kuin rokkifestareilla, Finnig sanoo.
SSAB:n Raahen terästehtaalla siltanosturin kuljettajana ja polttoleikkaajana työskentelevä Finnig kertoo, että yhteiskunnalliset keskustelut ovat arkea työpaikalla.
– Joka päivä puhutaan maailman tapahtumista ja politiikasta.
Viime aikoina hintojen nousu ja toimeentulon epävarmuudet ovat olleet keskusluissa pinnalla. Näitä aiheita nostetaan esiin myös Vaalistaja-kampanjassa.
– Miten palkansaajat selviävät, se mietityttää, Finnig sanoo.
Finnig ei itse ole ehdolla vaaleissa, mutta toimii ystävänsä asiamiehenä Teollisuusliiton liittokokousvaaleissa. Hän kannustaa kaikkia työntekijöitä käyttämään ääntään kaikissa vaaleissa.
– Muistakaa äänestää, vain äänestämällä voi vaikuttaa.
TÄMÄ LUPAA HYVÄÄ
Kampanjastartissa puhunut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman oli vaikuttunut vaalistartin hengestä.
– En ole aiemmin nähnyt tällaista tunnetta ja latausta. Tämä lupaa hyvää, Lindtman sanoi.
Reilu peli työmarkkinoilla ja sopimusyhteiskunnan puolustaminen ovat tärkeitä teemoja lähestyvissä vaaleissa. Lindtman nosti esiin erityisesti osa-aikatyötä tekevien aseman ja toimeentulon parantamisen.
Yksi keskeinen keino suomalaisten toimeentulon tukemisessa on kilpailukykysopimuksen viimeistenkin vaikutusten peruminen.
– Näiden kiky-maksujen pitää kulkea myös toiseen suuntaan. Tämä on tärkeä tavoite, Lindtman sanoi.
MERKITTÄVÄT LINJAVAALIT
Vaalistaja-tilaisuudessa puhunut Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson alleviivasi tulevien eduskuntavaalien tärkeyttä.
– Nämä ovat linjavaalit suomalaisen hyvinvointivaltion kannalta, Andersson sanoi.
Puoluekentän oikealla laidalla on esitetty työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkauksia, vaikka tuen tarve on hintojen nousun takia nyt erityisen suuri.
– Nyt on aika huolehtia palkansaajien ostovoimasta ja eniten apua tarvitsevien pärjäämisestä, Andersson sanoi.
Kiky-maksujen siirto yksi keskeinen keino ostovoimasta huolehtimisessa.
– Toivon, että tästä tulee iso teema vaalikeskusteluissa, Andersson sanoi.