Finsnickarstuderande Aron Björkström från Optima i Jakobstad vann serien för snickare.

Optima-snickare knep guld i FM i yrkesskicklighet i Kuopio

TEXT JOHANNES WARIS 
FOTO TUUKKA LAPPALAINEN, ESEDU/Skills Finland

Fler än 400 unga blivande proffs samlades för att göra upp om medaljerna i Mästare-tävlingen i Kuopio.  För andra året i följd gick segern i tävlingskategorin för finsnickare till Optima i Jakobstad.

I tävlingen som kan kallas Finska mästerskapen i yrkeskunskap för studerande samlade sammanlagt Drygt 400 deltagare till Kuopio 20-23 maj. Deltagarna i  finalskedet i tävlade i sammanlagt 49 olika serier, av vilka är så kallade TaitajaPLUS-serier för studerande med behov av speciellt stöd.

Finsnickarstuderande Aron Björkström från Optima i Jakobstad vann serien för snickare. Larsmobon kammade hem segern med knapp marginal över Olli Koskela från Saimaan ammattiopisto som tog silver och Joonas Koponen från Omnia i Esbo som vann brons.

Jeremia Nylund från Optima kom in fint på fjärde plats i finalen. Han deltog även i fjol då han slutade sjua.

Den svenskspråkiga yrkesutbildningen i Finland kan även stoltsera med framgång i andra yrkesgrupper.

Maja Fältros från Yrkesakademin i Österbotten fick kliva högst upp på prispallen i tävlingsserier för närvårdare. Lovisa Dahl, likaså från Yrkesakademin, tog hand om bronspengen i serien för målare och tapetserare. I sammanhanget kan nämnas att samtliga åtta finalister i tävlingsserien var kvinnor.

Resultaten i sin helhet går att hitta på tävlingens webbplats. 

Världsmästerskapen i yrkeskunskap, WorlsSkills kommer att gå av stapeln franska i Lyon i september.

År 2025 kommer finalerna i Mästare-tävlingen att äga rum i Åbo 5.5 – 8.5.