Lakko väliaikainen, vappu ikuinen

TEKSTI ASKO-MATTI KOSKELAINEN

SAK:laisten ammattiliittojen Painava syy -työtaistelutoimet Petteri Orpon oikeistohallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan ovat jatkuneet jo yli puoli vuotta. Toimet keskeytettiin toistaiseksi, kun neljän viikon pituiseksi venynyt teollisuuden ja tavaraliikenteen lakko päättyi sunnuntaina 7. huhtikuuta. Urheilutermein otettiin aikalisä tai erätauko.

Työministeri Arto Satonen on moneen kertaan toistellut, että lakkojen ollessa käynnissä neuvotteluja hallituksen suunnitelmista ei voida käydä. Lakkojen keskeyttämisellä pallo heitettiin takaisin hallitukselle: No niin, nyt sitten neuvotellaan?

On hyvä antaa maan hallitukselle mahdollisuus olla sanojensa mittainen. Josko viimein järki voittaisi? Ei välttämättä kuitenkaan kannata pidätellä hengitystä. Tähän asti hallitus on pitänyt jääräpäisesti kiinni linjastaan kurjistaa työntekijöiden asemaa. Saattaa olla, että liittojen voimaa joudutaan edelleen näyttämään, mahdollisesti piankin.

Maalis–huhtikuun neljän viikon lakon ytimessä olivat strategisesti valitut Raahen ja Tornion suuret terästehtaat, Nesteen Porvoon jalostamo ja yhtiön terminaalit eri paikkakunnilla sekä piikiekkovalmistaja Okmetic Vantaalla. Lakon aikana järjestettyinä kahtena tukilakkopäivänä tuhannet muutkin työntekijät kymmenissä yrityksissä ympäri maata pääsivät näyttämään tukensa ja kiitoksensa pidemmässä lakossa sinnitteleville.

Lakoista jää muistiin se, että kyse on oikeudenmukaisuudesta, kohtuudesta ja solidaarisuudesta.

Osalta liiton jäsenistöä on kuulunut pettyneitä äänenpainoja lakkojen keskeyttämisestä ilman hallituksen näkyvää taipumista. Menikö lakko hukkaan? Ei mennyt. Lakot ovat näyttäneet, että liitolla on edelleen voimaa, taitoa ja uskallusta vaikuttaa asioihin. Työnantajat ovat nähneet, että työntekijöillä on halu ja kyky ajaa omia etujaan. Arvioiden mukaan useampaan miljardiin nousevat lakkojen kustannukset eivät ole itseisarvo, mutta toivottavasti saa työnantajapuolen harkitsemaan, onko oikeistohallituksen tukeminen oikeasti kaiken tämän arvoista.

Lakossa olleiden työpaikkojen lakkotoimikunnat ovat laittaneet itsensä pyyteettä likoon ja tehneet kovaa jalkatyötä lakkojen järjestämiseksi. Työpaikoilla on käyty tärkeitä keskusteluja asioista, joita aiemmin on pidetty ehkä liiankin itsestäänselvyyksinä. Liiton jäsenet voivat olla aidosti ylpeitä siitä, että ovat nostaneet hallituksen aikeet näkyviksi ja yleiseen tietoisuuteen. Mikä tilanne olisi, jos tätä kaikkea ei olisi tehty?

Pidemmällä aikavälillä näistä lakoista jää muistiin se, että kyse on oikeudenmukaisuudesta, kohtuudesta ja solidaarisuudesta. Liitto puolustaa jäsentensä etuja, ja heikommista pidetään huolta. Tämä on hyvä viesti myös 1. toukokuuta, kun vietetään perinteistä työn ja työväen juhlaa. Hyvää vappua! Kaikesta huolimatta, ja juuri siksi.