Nesteen Naantalin terminaalin työntekijöiden pääluottamusmies Kimmo Aho sanoo, että hallituksen uppiniskaisuus ja ylimielisyys ottavat koville.

Lakossa Naantalin Nesteellä: ”Hallituksen uppiniskaisuus ottaa koville”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT JA VIDEO MIKAEL SOININEN

Kolmatta viikkoa lakossa olevia Nesteen Naantalin työntekijöitä huolettavat useat hallituksen toimet. Pääluottamusmies patistelee hallitusta neuvottelupöytään.

Teollisuusliitto järjestää 11.–7.4.2024 neljä viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Nesteen Naantalin terminaalin työntekijät ovat olleet lakossa kolme viikkoa ja neljäs viikko alkaa pääsiäisen jälkeen. Pääluottamusmies Kimmo Aho kertoo, että tuotejakelut terminaalista ovat seisahtuneet lakon ajaksi.

Mielialat työntekijöiden keskuudessa ovat rauhalliset, mutta Ahon mukaan hallituksen jääräpäisyys ottaa koville.

– Mitä tässä olen puheita kuunnellut, tämä hallituksen uppiniskaisuus ottaa koville. Eikä pelkästään uppiniskaisuus vaan ennen kaikkea myös ylimielisyys, Aho kuvailee lakkolaisten tunnelmia.

– Hallituksesta vedotaan vaaleilla saatuun mandaattiin. Eivät ihmiset niin tyhmiä ole, etteivätkö he huomaisi, etteivät he antaneet mandaattia hallitusohjelmalle eivätkä ohjelman yksityiskohtaisille kirjauksille.

Ihmiset äänestivät vaaliohjelmien perusteella, sanoo Aho.

– Ei näitä työmarkkinamuutoksia eikä leikkauksia ollut kenenkään vaaliohjelmissa. Ei valtiovarainministeri Riikka Purrakaan ollut sakset kädessä vaalimainoksissa.

TES-KIERROKSISTA TULEE JATKUVAA KAUPANKÄYNTIÄ

Naantalissa hallituksen työmarkkinamuutokset sekä työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkaukset herättävät laajasti pahaa mieltä. Aho sanoo, ettei hallituksen toimista voi nimetä yhtä yksittäistä pahaa tointa.

– Esimerkiksi sanotaan, että ensimmäisen sairauspäivän palkallisuudesta voidaan sopia työehtosopimuksissa ja näinhän se monissa työsopimuksissa onkin. Niin kuin kaikissa tämän tyyppisissä asioissa, onko tällä joku hinta joka tes-kierroksella, Aho kysyy.

– Joudummeko ostamaan sen palkalliseksi joka kierroksella uudelleen?

Aho nostaa esille myös ehdotuksen paikallisen sopimisen laajentamisesta. Ehdotuksen todellisia tarkoitusperiä ei kukaan hallituksesta pysty sanomaan.

– Mielestäni todellinen tavoite on se, että ensin yritetään sopia ja sitten jos työntekijät eivät suostu, tehdään kuitenkin niin kuin työnantaja haluaa.

Hallitus on moneen otteeseen nostanut työelämän muutostensa malliksi Pohjoismaat ja etenkin Ruotsin. Ruotsista halutaan vientimalli. Ruotsista halutaan lakko-oikeuden rajoitukset ja Ruotsista halutaan laajaa paikallista sopimista.

– Mutta ei kukaan puhu siitä, että Ruotsissa työntekijöillä on esimerkiksi ristiriitatilanteissa tulkintaetuoikeus. Se tasapainottaisi tilannetta.

Aikamoista kurjuutta tässä monille ihmisille jaetaan.

Aho nostaa esille myös hallituksen lakko-oikeuden rajoitukset. Hallituksen toiminta muistuttaa toimintaa itänaapurissamme.

– Ajetellaan vähän niin, että me valtaapitävät teemme hallitusohjelman ja jos ette siitä pidä ja reagoitte, säädämme lain, jolla reagointi estetään.

Hallituksen rajut leikkaus- ja muutostoimet ajavat ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Osa toki pärjää, mutta syystä tai toisesta ongelmiin joutuvia rangaistaan ankarasti.

– Aikamoista kurjuutta tässä monille ihmisille jaetaan. Varmasti ne pärjäävät, jotka kuuluvat johonkin hyväosaisten joukkoon. Minäkin tiedän omasta lähipiiristä, että vaikka tänään on kaikki hyvin, huomenna ei näin välttämättä olekaan. Silloin tarvitaan kaikkia turvaverkkoja, joita nyt ollaan kovaa vauhtia leikkaamassa.

Pääluottamusmies Kimmo Ahon mielestä hallituksen toimissa on paljon huonoa.

TYÖNTEKIJÄT EIVÄT OLE JÄÄRÄPÄISIÄ

Hallitus pääministeri Petteri Orpon johdolla on toistamiseen vakuuttanut, että hallitusohjelmaan kirjatut muutokset viedään eteenpäin lakkoilusta huolimatta.

SAK:lainen liittoperhe puolestaan jatkaa lakkoja pian neljättä viikkoa. Pääluottamusmies Ahon mielestä umpikujaan ajautuneesta työmarkkinatilanteesta pääsee ulos vain istumalla neuvottelupöytään.

– Nyt olisi istuttava neuvottelupöytään ilman sarvia ja hampaita. Fakta on, että kuten SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta viimeksi kuvasi, me olemme tulleet hallitusta vastaan pitkälle yli Pitkänsillan. Se ei näytä hallitukselle kelpaavan, vaan pikemminkin he haluavat purkaa koko sillan, Aho sanoo.

– Eletään nyt päivä kerrallaan. Katsotaan sitten missä mennään. Kuten monesta mediasta voi lukea, palkansaajat olisivat laihempaankin lohtuun tyytyväisiä. Sitähän se kompromissin hakeminen on. Me emme ole yhtä jääräpäisiä kuin hallitus.

Pääluottamusmies Ahon mukaan hallituksen olisi syytä tulla neuvottelupöytään.

SAK:laisista jäsenliitoista neljän viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusliitto sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT. Lakossa on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Lue lisää SAK:laisten liittojen toimista täältä. 

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto