Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta tiedotustilaisuudessa 10.8.2022. KUVA ANTTI HYVÄRINEN

Toimintapäivänä lakot pitivät erittäin hyvin – ”Hallitus näki, että duunareilla on kykyä ja halua pysäyttää Suomi”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT ANTTI HYVÄRINEN, HARRI NURMINEN, PEKKA ELOMAA

Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta uskoo, että riidat ja kärjistykset jatkuvat. Hallitus pakottaa leikkauksillaan suomalaiset työntekijät säästämään.

SAK:laisten liittojen yhteiseen #PainavaSyy-toimintapäivään torstaina 14.12.2023 kuului kaikkiaan noin 100 000 työntekijän poliittinen lakko.

Kampanjan osana Teollisuusliitto järjesti päivän mittaisen työnseisauksen yhteensä 461 toimipaikalla. Lakoilla vastustettiin Suomen hallituksen suunnittelemia työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä. Lakkojen piirissä oli noin 40 000 teollisuusalojen työntekijää ympäri Suomea.

Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta sanoo, että lakot pitivät kautta maan.

– Käsitykseni mukaan lakot onnistuivat erittäin hyvin. Meillä oli noin 40 000 teollisuuden työntekijää lakossa ja he todella olivat lakossa, Nevaranta kertoo.

Lakkojen lisäksi toimintapäivään osallistuneet liitot järjestivät yhteisiä tapahtumia useissa kaupungeissa. Jäsenille ja ohikulkijoille oli tarjolla #PainavaSyy -puheiden ja -keskustelun lisäksi syötävää.

Vantaan Tikkurilan Painava syy -toimintapäivän toritahtumassa hernekeitto maistui liittojen jäsenille ja ohikulkijoille. KUVA HARRI NURMINEN

– Tunnelma näyttää olleen hyvä. Ihmiset ovat myös ymmärtäneet sen, miksi he ovat poistuneet työpaikoiltaan. Myös hallituksen reaktio näyttää olleen odotettu, Nevaranta viittaa hallituksen ylimielisiin ja lakkoilijoita syyllistäviin puheisiin.

– Hallitukselta ei ole tullut kutsua neuvottelupöytään. Toimintapäivällä oli kuitenkin iso merkitys, koska nyt hallitus näki, että suomalaisilla duunareilla on kykyä ja halua pysäyttää Suomi.

Nevarannan mukaan yhteinen voima oli osoitus hallitukselle ja myös työnantajille, että kyvyn ja voiman ohella suomalaisilta työntekijöiltä löytyy tahtoa toimia tarpeen vaatiessa.

JATKOSSA TALOUDELLISET PUSKURIT ON OLTAVA KUNNOSSA

Useilla lakkotoimipaikoilla ja toritapahtumissa työntekijät kritisoivat rajusti hallituksen esittämiä työelämän heikennyksiä sekä työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan.

Iso huolenaihe kohdistui erityisesti hallituksen suunnittelemiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksiin. Moni teollisuuden työntekijä on tänäkin vuonna kohdannut lomautuksen ja siksi he miettivät, miten he jatkossa selviytyvät taloudellisesti lomautuksista.

Jatkossa heikentyneen ansiosidonnaisen päälle ei voi tulla yhtään mitään vaan sillä turvalla on pärjättävä.

– Jaan ehdottomasti nämä huolet. Ymmärrän täysin, että nämä ansioturvaan kohdistuvat leikkaukset ovat päällimmäisenä mielessä, Nevaranta sanoo.

– Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa ansiosidonnaisen järjestelmämme on täynnä reikiä. Se on nykyistä heikompi alkupäästä, se on heikompi keskeltä ja se on heikompi loppupäästä. Se ei suojaa eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä, kuten vaikkapa lapsiperheitä, kun lapsikorotuksetkin poistetaan.

Hyvinkään #PainavaSyy -toimintapäivän tapahtumassa 14.12.2023 työntekijät olivat listanneet hallituksen heikennys- ja leikkaustoimia. KUVA HARRI NURMINEN

Hallitus on leikkaamassa myös asumistukea, jolloin esimerkiksi lomautetuksi tai työttömäksi joutuva saattaa kohdata useista suunnista taloudellisen turvansa heikennyksen.

– Jatkossa heikentyneen ansiosidonnaisen päälle ei voi tulla yhtään mitään vaan sillä turvalla on pärjättävä.

Ansioturvaan kohdistuvien leikkausten lisäksi Nevaranta muistuttaa, että vielä isompia asioita on edessä. Suuria muutoksia on luvassa, kun hallitus alkaa valmistella työehtojen heikennyksiin tähtääviä toimiaan.

– Tulevat lakimuutokset tarkoittavat, että työelämän muutostilanteissa eli irtisanomisia tai lomautuksia koskevissa tilanteissa työntekijöille jää hyvin vähän tai ei olleenkaan aikaa varautua ansiosidonnaiselle siirtymiseen.

Hallitus haluaa pakkolailla lyhentää lomautusilmoitusajat seitsemään vuorokauteen. Pienemmiltä, alle 50 henkeä työllistäviltä yrityksiltä hallitus on poistamassa yt-velvoitteet kokonaan. Sitä suuremmissa yrityksissä neuvotteluajat puolitetaan.

– Kun nyt työntekijällä voi olla kaksi kuukauttakin aikaa varautua ansiosidonnaiselle siirtymiseen, jatkossa se on pienemmillään yksi viikko. Tämä kokonaisuus tarkoittaa sitä, että ihmisillä on oltava säästöjä. Nykyisten päälle on säästettävä useamman kuukauden palkkaa vastaavat puskurit.

Nevaranta ihmettelee, miten esimerkiksi matalapalkkaisilla ihmisillä on mahdollisuutta säästää tarvittavat summat.

– Muutokset tarkoittavat, että ihmisten on pakko säästää. Jos muutostilanteisiin ei ole varautunut ennalta, sopeutumisaikaa tilanteisiin ei jää.

KOHTI RIITAISIA JA KÄRJISTÄVIÄ AIKOJA

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn aikana tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea. Torstaiset lakot olivat jatkoa toimenpiteille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista. PainavaSyy – Teollisuusliitto

Lakkopaikoilla teollisuusliittolaiset jäsenet uskoivat, että toimintapäivän lakot eivät vielä riitä kääntämään hallitusta neuvottelupöytään. Monet epäilivät, että lisätoimia tarvitaan.

En ymmärrä, miksi varta vasten joku haluaa ohjata Suomi nimistä laivaa tällaiselle väylälle

Nevaranta ei lähde spekuloimaan seuraavia toimia. Mitään päätöksiä ei ole tehty.

– On selvää, että me olemme matkalla aikoihin, jotka ovat riitaa täynnä, kärjistäviä ja vastakkainasettelevia. Itse en ymmärrä, miksi varta vasten joku haluaa ohjata Suomi nimistä laivaa tällaiselle väylälle, kun aidosti voi valita ja ohjata sen pois, Nevaranta sanoo.

– Ei meillä voi olla sellaista tilannetta Suomessa, että vaikka meillä on demokraattisesti valittu hallitus, se päättää kohdistaa kaikki heikennykset ja leikkaukset vain ja ainoastaan yhden ryhmän hartioille, työntekijöille. Ei tällaisella väylällä voi yksikään laiva pitkään pärjätä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puhui Painava syy -toimintapäivän toritahtumassa Tikkurilan uudella torilla torstaina 14.12.2023. KUVA PEKKA ELOMAA