Teollisuusliiton pitäisi sanoa suoraan ja kursailematta, että se on työväenpuoluetaustainen, Tornion terästehtaan näytteenkäsittelijä Tytti Pernu sanoo.

Toimintapäivänä kotona lakossa: ”Ei muuta kuin kova kovaa vastaan”

TEKSTI PEKKA JUNTTI
KUVAT JAAKKO HEIKKILÄ

SAK:n liittojen #PainavaSyy-toimintapäivän poliittiset lakot saivat noin 100 000 työntekijää jäämään torstaina kotiin. Outokumpu Stainlessin näytteenkäsittelijä Tytti Pernu vietti lakkotorstaita raukeassa pakkaspäivän hiljaisuudessa kotonaan Tornion Kaakamossa. Lakot saavat Pernulta täyden tuen.

– Nyt pitäisi lakkoilla paljon enemmänkin. Ei muuta kuin kova kovaa vastaan, Outokumpu Stainless Oy:n Tornion terästehtaan näytteenkäsittelija Tytti Pernu toteaa.

Hallituksen työelämäkirjaukset kauhistuttavat Pernua. Viime aikoina häntä on mietityttänyt työsopimusten yleissitovuus, joista puhutaan aivan liian vähän.

Yleissitovat työehtosopimukset ovat Pernun mielestä kuin sateenvarjo, joka suojaa jokaista työpaikalla. Pernun mukaan työntekijät ovat tottuneet liian hyvään, eivätkä tajua mitä ovat menettämässä.

”Kun meidän lapset menevät ensimmäiseen työpaikkaan, he allekirjoittavat työsopimuksen, jossa viitataan johonkin työehtosopimukseen”, Tytti Pernu kuvaa yleissitovuuden tärkeyttä.

– Sitä toitotetaan liiton puoleltakin liian vähän, että mitä paikallinen sopiminen oikeasti tarkoittaa. Kun meidän lapset menevät ensimmäiseen työpaikkaan, he allekirjoittavat työsopimuksen, jossa viitataan johonkin työehtosopimukseen. Ei Pertun tai Pinjan tarvitse itse alkaa puhumaan, että minun palkka on tuo ja lomaehdot nuo.

Pernu uskoo, ettei työnantajapuolikaan aivan tajua, mihin on ryhtymässä. Pernun mukaan kaikilla työpaikoilla ei ole riittävästi osaamista paikalliseen sopimiseen.

Paikallisen sopimisen lisääminen voi johtaa luottamusyhteiskunnan murtumiseen, Tytti Pernu varoittaa.

Paikallisen sopimisen myötä edessä on Pernun mukaan paljon raaempi työelämä, joka esineellistää työntekijän. Kun häntä ei tarvita, hänet voi heittää tuosta vain pois. Firmat puolestaan altistaisivat itsensä kovemmalle kilpailulle, jossa pärjäisi se, joka polkee palkkoja eniten.

Pahimmillaan luottamusyhteiskunta kärsii, ja radikalismi lisääntyy. Se ei voi olla kenenkään etu.

VIHA LISÄÄNTYY

Pernu istahtaa olohuoneeseen ja ottaa sukkapuikot käteen. Työn alla on tällä kertaa paksu villapipo. Kutominen on Pernulle terapiaa, ja äärimmäisen koukuttavaa. Joskus hän unohtuu kutomaan yöunien kustannuksilla.

Pernu on huolissaan yhä kärjistyvästä keskustelukulttuurista. Kova puhe on rantautunut Tornion terästehtaallekin.

”Hyvä keskustelu on sitä, että molemmat ovat saaneet siinä jonkun uuden ajatuksen”, Tytti Pernu sanoo.

– Aika harvan kanssa pystyy enää käymään asiallista keskustelua.

Viha pulpahtaa pintaan helposti. Tunne jyrää alleen asialliset asiat. Keskustelut menevät nopeasti kommari- ja sosialistisyyttelyksi, jolloin on erittäin vaikea kertoa, että meillä olisi tässä oikeita työntekijöitä koskettavia isoja asioita hoidettavana.

”Aika harvan kanssa pystyy enää käymään asiallista keskustelua”, Tytti Pernu harmittelee.

– Keskustelussahan ei ole tarkoitus tainnuttaa vastapuolta. Hyvä keskustelu on sitä, että molemmat ovat saaneet siinä jonkun uuden ajatuksen.

Pernu ei osaa sanoa, mistä viha kumpuaa tai miten sitä saataisiin laimentumaan. Suora puhe voisi ehkä auttaa. Että oltaisiin reilusti sitä mitä ollaan. Ja se, että kaikki lopettaisivat ”kähmäilyn” ja ”suhmuroinnin”.

Outokummun Tornion tehtaiden näytteenkäsittelijä Tytti Pernu vietti #PainavaSyy-toimintapäivän lakkoa kotonaan Kaakamossa.

Pernu on ammattiyhdistysaktiivi ja nykyään myös aktiivinen sosialidemokraatti. Vuodet 2019–2020 hän työskenteli Tornion terästehtaan pääluottamusmiehenä. Hänen mielestään esimerkiksi liiton pitäisi sanoa suoraan ja kursailematta, että se on työväenpuoluetaustainen. Puoluepoliittisuutta ei pidä yrittää piilottaa vaan kertoa se ”rinta rottingilla”.

Pernu haluaa uskoa, että viha laantuu ja asiallinen linja voittaa. Ainakaan Meri-Lapissa työväen rintama ei ole hajoamassa puoluepoliittisiin erimielisyyksiin.

– Kun toimin pääluottamusmiehenä kaivoksella ja tehtaalla, ja työnantaja perseili kunnolla, ei ollut mitään ongelmaa saada porukkaa liikkeelle.

TYTTI PERNU

KOULUTUS Laborantti, ammatti näytteenkäsittelijä.
TYÖSKENNELLYT Outokummulla vuodesta 1995, ensin Kemin kaivoksella, sitten Tornion terästehtaalla.
TOIMINUT Viisi vuotta pääluottamusmiehenä Kemin kaivoksella ja vuodet 2019–2020 Tornion terästehtaalla.
Neljä lasta, asuu Tornion Kaakamossa.