Isku Interior Oy:llä lakkovahdissa osaston luottamusmies Kirsi Kauppila, pääluottamusmies Matti Murtola ja ammattiosaston puheenjohtaja Nina Päivärinta.

Toimintapäivänä Lahden Iskulla: ”Tulevaisuuden puolesta tässä lakkoillaan”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT JA VIDEO LAURI ROTKO

Iskun työntekijät ovat huolissaan hallituksen suunnitelmista kajota ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Myös lakko-oikeuden rajoitukset herättävät tunteita.

Teollisuusliitto järjesti yhteensä 461 toimipaikalla päivän mittaisen työnseisauksen #PainavaSyy-toimintapäivänä torstaina 14.12.2023. Lakoilla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä. Lakkojen piirissä oli noin 40 000 teollisuusalojen työntekijää ympäri Suomea. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä #.

Työt seisahtuivat päiväksi myös huonekalutehdas Isku Interior Oy:llä Lahdessa. Pääluottamusmies Matti Murtolan mukaan lakossa oli tehtaan 175 teollisuusliiton jäsentä. Myös kaikki Ammattiliitto Pron jäsenet osallistuivat lakkoon.

– Tätä hallituksen politiikkaa vastaan taistellaan. Eihän tässä ole mitään järkeä, pääluottamusmies Murtola kommentoi lakon syitä.

– Edut viedään ja pienituloisia rangaistaan todella paljon.

Pääluottamusmies Matti Murtolan mukaan ansiosidonnaisen porrastus vaikuttaisi paljon Iskun työntekijöihin lomautustilanteissa.

Murtolan mukaan Iskun työntekijät pitävät erityisen hankalina hallituksen suunnitelmia porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tehtaalla on paljon lomautuksia ja porrastus tulisi vaikuttamaan todella paljon lomautettujen ansioihin.

– Lomautusten kautta ansioturvan leikkaukset koskisivat meitä todella paljon ja leikkaukset olisivat meille todella rankkoja. Meillä on myös paljon yksinhuoltajia, joille lapsikorotusten poisto olisi iso asia samoin kuin asumistukien leikkaukset.

LAKKO-OIKEUTEEN JA LUOTTAMUSMIEHEN ASEMAAN EI KAJOTA

Lakkovahdissa aamu kuudelta pienessä lumisateessa oli myös Iskun ammattiosaston puheenjohtaja Nina Päivärinta. Hänen mielestään lakkoon on erityisen painavia syitä.

Päivärinnan mukaan ihmisten tulisi pystyä tulemaan toimeen palkallaan, mutta nyt hallitus on heikentämässä rajusti erityisesti pienipalkkaisten toimeentuloa.

– Tulevaisuuden takia tässä lakkoillaan. Ihmisten pitäisi pystyä luottamaan siihen, että jos he joutuvat lomautetuiksi tai työttömiksi, he eivät jää toimeentulotta, Päivärinta sanoo.

– Kun nyt leikataan työttömyysturvaa ja asumistukia, on todellinen riski matala- ja pienpalkkaisilla aloilla siitä, että ihmiset eivät tule enää toimeen.

Ammattiosaston puheenjohtaja Nina Päivärintaa huolettaa, miten ihmiset tulevat toimeen hallituksen leikkausten jälkeen.

Päivärinta muistuttaa, että jo nyt tutkimuksissa on osoitettu, että joillakin pienipalkkaisilla aloilla on ihmisiä, joilla ei ole varaa ruokaan. Nämä hallituksen suunnitelmat eivät auta asiaan, päinvastoin.

Lakko-oikeus on koskematon.

Hallitus on vielä viemässä mahdollisuuden hankkia pienimuotoista työtä esimerkiksi lomautuksen aikana. Hallitus suunnittelee 300 euron suojaosan poistoa.

– En ymmärrä, miten tämä kannustaa ihmisiä tekemään töitä, Päivärinta ihmettelee.

Päivärinta nostaa hallituksen esityksistä kolme keskeisintä asiaa, joihin ei pidä koskea.

– Lakko-oikeus on koskematon. Toinen on, että pääluottamusmiehen asema on koskematon. Jos sitä ei ole ja työntekijöiden työehdoista neuvottelija voi olla vaikkapa pomon poika, emme enää mitenkään pysty puolustamaan työntekijöiden etuja. Kolmas on työttömyysturva, siihen ei saa koskea.

Hallituksen esitykset kuohuttavat myös osaston luottamusmiestä ja työsuojeluasiamiestä Kirsi Kauppilaa.

– Olen huolissani nuorison puolesta. Minä olen sen ikäinen, että minulla kohta eläkeikä häämöttää. Kyllä tämä käy tunteisiin, Kauppila sanoo.

– Toivon myös liitolta, että nyt otetaan kovaa kovaa vastaan. Jos hallitus ei peräänny, emme mekään. Katsotaan sitten, kuinka kauan heidän kanttinsa kestää.

Olen huolissani nuorison puolesta.

Kauppilan mielestä hallituksen ikääntyneiden työttömyysturvan leikkaussuunnitelmat ovat aivan järkyttäviä. Hallitus esittää, että 58 vuotta täyttäneiden mahdollisuus saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa 500 päivältä poistetaan. Myös muista ikäsidonnaisista poikkeussäännöistä hallitus haluaa luopua.

– Mistä nämä ihmiset työtä löytävät? Eivät mistään, Kauppila uskoo.

Osaston luottamusmies Kirsi Kauppila on erityisen huolissaan hallituksen leikkausten vaikutuksista nuoriin.

NYT HALLITUS LUSIKKA KAUNIISEEN KÄTEEN

Varapääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jari Hyvönen lähettää hallitukselle kipakat terveiset.

– Pakko on lakkoilla. Ei ole oikein, että työntekijöiden ja köyhien etuuksia leikataan, Hyvönen toteaa.

– Nyt hallituksen olisi syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja herätä, jotta ei mennä takaisin 1970-luvulle.

Varapääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jari Hyvönen ei hyväksy työntekijöiden ja köyhien etuuksien leikkausta.

Nyt hallituksen olisi syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja herätä, jotta ei mennä takaisin 1970-luvulle.

Pääluottamusmies Murtola uskoo, että torstain laajat lakot Suomessa eivät vielä riitä hallitukselle.

– En usko, että tämä vielä riittää. Varmaan tämä vaatii vielä viikon yleislakon ja laitetaan koko Suomi kiinni. Eihän se kivaa ole, mutta varmasti ei muukaan auta.

Iskun lakkovahtien terveiset maan hallitukselle.

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn aikana tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista. PainavaSyy – Teollisuusliitto