Marimekon Herttoniemen toimipisteen työntekijät olivat lakossa 29.11.2023. Etualalla Teollisuusliiton aluetoimitsija Jyri Vankka ja takana lakkovahdit Minna Patronen, Maija Tynys, Antti Merilä ja Jasmin Sihvo.

Lakossa Marimekolla ja Temetillä Helsingissä: ”Vaikka kaikki vaikutukset eivät koske itseä, yleisellä tasolla kauhistuttaa”

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT PEKKA ELOMAA

Herttoniemen teollisuusalueella Helsingissä Marimekon ja Temetin työntekijät vastustivat hallituksen aikeita. Kaikki portilla seisovat vahdit pukivat lakkoliivin päälleen ensi kertaa, mutta kevein perustein töistä ei jääty pois; kyse on isoista asioista.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot jatkuivat keskiviikkona 29.11.2023 yhteensä kuudella teollisuuden työpaikalla Helsingin vaalipiirin alueella. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Marimekko Oyj:llä lakko piti täysin. Kaikki kangaspainon työntekijät jäivät keskiviikkoaamuna 29.11. kotiin – paitsi lakkovahdeiksi puoli kuudelta parin asteen pakkassäässä saapuneet painotuotannon työntekijät Jasmin Sihvo, Antti Merilä, Maija Tynys ja Minna Patronen.

– Meillä on niin valveutunutta porukkaa, kehaisi pääluottamusmiehenä toimiva Sihvo.

Pääluottamusmies Jasmin Sihvo.

16 työntekijän tehtaalla, jonka yhteydessä toimii myymälä, painetaan vaatetuksen ja sisustuksen kankaita.

Lakkoa pidettiin aiheellisena kannanottona, sillä Petteri Orpon hallituksen toimet palkansaajan kurittamiseksi ovat niin räikeitä.

– Esimerkiksi se, että sairausloman ensimmäinen päivä halutaan palkattomaksi. Sitten tultaisiin töihin kipeänä ja sairastutettaisiin toiset. Työmoraali on täälläkin monella sellainen, että ei ole viitsitty jäädä kotiin pikku flunssan takia, Sihvo kertoi.

Myös hallituksen ehdottamat ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset, potkujen antaminen ilman ”painavaa syytä” ja lomautuksista ilmoittaminen lyhyemmällä varoitusajalla herättävät Marimekon väessä kiukkua.

Vaikka moni hallituksen suunnitelma ja kaikki vaikutukset eivät itseä koskekaan, yleisellä tasolla kauhistuttaa.

Maija Tynys mainitsi harkinneensa, että saattaisi jossain vaiheessa jäädä vuorotteluvapaalle ja mahdollisesti myös käyttää aikuiskoulutustukea.

– Voi olla, että ne toiveet nyt kariutuvat. Mutta ei tässä ole tietenkään vain minusta kyse. Vaikka moni hallituksen suunnitelma ja kaikki vaikutukset eivät itseä koskekaan, yleisellä tasolla kauhistuttaa, sanoi Tynys.

Temetillä lakkovahdissa olivat Jouni Holopainen, Kai Lampi ja Jani Henriksson.

”SITÄ VARTEN TÄÄLLÄ SEISOTAAN, ETTÄ HALLITUS TULISI VASTAAN”

– Pitäähän ne yrittää torpata, kommentoi Temet Finland Oy:n pääluottamusmies Jouni Holopainen hallituksen suunnitelmia.

Holopaisen seurana lakon pitävyyttä vartioivat Jani Henriksson ja varapääluottamusmies Kai Lampi. Kaikki kolme työskentelevät kokoajina yrityksessä, joka valmistaa väestönsuojia ja niihin liittyviä tuotteita kotimaahan sekä vientiin ympäri maailmaa. Työntekijöitä Temetillä on 27 ja vuokratyöntekijöitä parikymmentä.

Mitkä hallituksen tavoitteista ovat Temetin työntekijöiden mielestä kaikkein vahingollisimpia? Lista työntekijän asemaa heikentävistä hallitusohjelman kirjauksista on pitkä, joten valinnanvaraa olisi paljon. Lopulta pääluottamusmies Holopainen nostaa esiin kaksi asiaa, jotka heilauttaisivat työelämän valtasuhteita entistä enemmän työnantajan eduksi.

– Ehkä pahimmasta päästä ovat irtisanomisen helpottaminen ja lakko-oikeuteen puuttuminen.

Ehkä pahimmasta päästä ovat irtisanomisen helpottaminen ja lakko-oikeuteen puuttuminen.

Myös ansioturvan porrastettu leikkaaminen jo kahden kuukauden jälkeen on selkeästi epäoikeudenmukaista.

– Ei töitä aina löydy, vaikka niitä hakisi aktiivisesti. Se kaksi kuukautta tulee vastaan yllättävän äkkiä.

Liiton aluetoimitsija Jyri Vankka kävi välillä tuomassa lakkovahdeille kahvia. Holopainen, Henriksson ja Lampi miettivät kuumat pahvimukit käsissään, mihin suuntaan tilanne kallistuu.

– Sitä ei vielä tiedä. Mutta toiveena on, ja sitä vartenhan me täällä seisotaan, että hallitus tulisi vastaan, Holopainen sanoo.

Teollisuusliitto järjesti marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.