Lakossa Äänekosken Metsä Woodilla
Metsä Woodin työntekijät aloittivat päivän mittaisen lakon vastustaakseen hallituksen esittämiä heikennyksiä muun muassa työttömyysturvaan.

Lakossa Äänekosken Metsä Woodilla: ”Hallituksen toimet ovat järkyttäviä”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN
KUVAT PETRI BLOMQVIST

Vaneritehtaan työntekijät ovat järkyttyneitä hallituksen päätöksistä ja suunnitelmista. Suurina huolina nousevat esiin irtisanomissuojan heikennys ja ansioturvan leikkaukset.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot jatkuivat tiistaina 21.11.2023 yhteensä 11 työpaikalla Keski-Suomen vaalipiirin alueella. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Työt seisahtuivat päiväksi myös vaneritehdas Metsä Woodilla Suolahdessa Äänekoskella. Aamukuudelta pienessä pakkassäässä yövuoronsa päättäneitä tehdaslaisia on porteilla vastassa lakkovahdit.

– Hyvän asian puolesta tässä aloitetaan lakkoa, sanoo tehtaalla trukkia ajava Miska Hautamäki.

– Kaikki nämä heikennykset hiertävät. Niin lapsikorotusten poistot kuin muutkin heikennykset osuvat meihin pahoin.

Lakossa Äänekosken Metsä Woodilla
Metsä Woodin Suolahden vaneritehtaalla trukkia ajava Miska Hautamäki sanoo menevänsä päivän lakkoon hyvillä mielin hyvän asian puolesta.

Myös vanerityöntekijä Teija Mujunen ja kuivaamolla töitä tekevä Jaana Qvist ovat päättäneet vuoronsa. Lepo maistuu raskaan yövuoron päätteeksi, mutta hekin ovat sitä mieltä, että lakkoon käydään oikean asian puolesta.

Kyllä tuon nyt näkee, että työläisiä rangaistaan.

– Kyllä tuon nyt näkee, että työläisiä rangaistaan, sanoo Mujunen.

– Kyllähän siellä on vähän kaikki asiat, jotka painavat, toteaa puolestaan Qvist.

Vaneritehtaan työntekijöiden Jaana Qvistin ja Teija Mujusen mielestä hallituksen suunnitelmissa ja esityksissä ei ole mitään kannatettavaa.

TYÖTTÖMYYSTURVAN HEIKENNYKSET OSUVAT MYÖS LOMAUTETTUIHIN

Metsä Woodilla lakkohalukkuutta on laajasti. Työntekijöitä on pitkälle yli 300 ja järjestäytymisaste lähentelee sataa. Vaneritehtaan kaikki teollisuusliittolaiset työntekijät menevät päivän lakkoon tiistaina.

– Kyllä lakko toimii. Väki meillä ei töihin tule, pääluottamusmies Osmo Kääriäinen sanoo.

– Jos ajattelemme tätä tilannetta, eihän meillä ole vaihtoehtoja kuin lähteä toimimaan tällä tavalla Suomen hallitusta vastaan. Hallituksen toimet ovat järkyttäviä.

Kääriäisen mukaan hallituksen suunnitelmista vaneritehtaalla huolta herättävät muun muassa irtisanomissuojan heikennykset sekä sairaussakko.

Eihän meillä ole vaihtoehtoja. Hallituksen toimet ovat järkyttäviä.

Suurta huolta aiheuttavat myös ansioturvan heikennykset. Hallitus esittää muun muassa, että työttömyysturvaa ei jatkossa makseta seitsemältä ensimmäiseltä työttömyys- tai lomautuspäivältä. Nykyisin karenssipäiviä on viisi.

Lisäksi hallitus on porrastamassa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Jo kahden kuukauden työttömyyden tai lomautuksen jälkeen turva heikkenisi 20 prosentilla. Kahdeksan kuukauden jälkeen heikennys olisi 25 prosenttia.

Leikkauslistalle ovat menossa myös työttömyysturvan lapsikorotukset.

Pääluottamusmies Osmo Kääriäinen sanoo hallituksen työttömyysturvan heikennysten osuvan pahasti myös lomautettuihin.

Työttömyysturvan heikennykset huolettavat vaneritehtaan työntekijöitä erityisesti siksi, että työnäkymät tehtaalla ovat epävarmat. Rakennusala on suurissa ongelmissa ja se tuottaa vaikeuksia myös Metsä Woodin havuvanerin kysyntään. Vaneritehtaalla epäillään, että uusia lomautuksia voi olla tulossa.

– Niin sitä ei tiedä, missä jamassa mekin jossain vaiheessa olemme. Lomautuksia tulee kaiken aikaa ja jos ne ovat pitkiä, hetihän nämä leikkaukset iskevät meihin, vanerityöntekijä Mujunen muistuttaa.

Samaa sanoo myös pääluottamusmies Kääriäinen.

– Tilauskantamme on huono. Ihmisiä joudutaan lomauttamaan. Leikkaukset vaikuttavat heidän elämäänsä, Kääriäinen sanoo.

Kääriäinen muistuttaa, että vaneritehtaallakin on monia lapsiperheellisiä pariskuntia töissä. Leikkaussuunnitelmien takia monen perheen talous voi ajautua todella pahoihin vaikeuksiin, jos molemmat vanhemmat lomautettaisiin.

Lakossa Äänekosken Metsä Woodilla
Tiistaiaamuna yövuoro poistui tehtaalta ja lakko alkoi Suolahden vaneritehtaalla.

LAKKOJEN PITÄÄ LAAJENTUA

Metsä Woodilla hallituksen esityksiä vastaan lakkoillaan toista kertaa. He olivat mukana myös tunnin ulosmarssissa syksyllä.

Vaneritehtaalla ei uskota, että päivän lakko riittää kääntämään Orpon-Purran hallituksen päitä.

– En usko, että hallituksen jääräpäitä näin vähällä käännetään, työsuojeluvaltuutettu Ville Hänninen sanoo.

Nyt kannattaisi hallituksen tulla oikeasti neuvottelupöytään.

– Sanoin jo tunnin seisauksen jälkeen, että nyt kannattaisi hallituksen tulla oikeasti neuvottelupöytään niin, etteivät tunnit muutu päiviksi ja päivät viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Jos muu ei auta, ollaan lakossa niin kauan ja niin laajasti, että hallituksen on muutettava päätöksiään.

Lakossa Äänekosken Metsä Woodilla
Pääluottamusmies Osmo Kääriäinen ja työsuojeluvaltuutettu Ville Hänninen olivat tiistaiaamuna lakkovahdissa. Mukana oli myös aluetoimitsija Jani Väisänen Teollisuusliiton Sisä-Suomen toiminta-alueelta.

Mielipiteen jakaa moni yövuorosta tullut työntekijä. Lakkointoa on edelleen ja sitä työntekijöiden mielestä myös tarvitaan tulevina viikkoina ja kuukausina. Pääluottamusmies Kääriäisen mukaan hallituksella ei ole halua istua aitoon neuvottelupöytään.

– En usko, että hallitus vielä tässäkään tilanteessa taipuu. Tuntuu, että niin pääministeri Orpolla, valtiovarainministeri Purralla tai työministeri Satosella ei ole haluakaan lähteä käymään aitoja kolmikantaisia keskusteluja ja etsimään ratkaisuja tähän tilanteeseen.

– En ihmettelisi, jos tämä tästä laajentuisi ja pitääkin laajentua.

 

Teollisuusliitto järjestää marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.