Lakossa Rovaniemen Lappsetilla
Luottamusmiehet Niko Oinas ja Teija Juttula sekä pääluottamusmies Pentti Pallari olivat lakkovahdissa Lappsetin tehtaalla Rovaniemellä.

Lakossa Rovaniemen Lappsetilla: ”Tämä viesti tulee työtä tekeviltä ihmisiltä”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JOUNI PORSANGER

Oikeistohallituksen suunnitelmat huolestuttavat ja pöyristyttävät. Pääluottamusmies Pentti Pallari kertoo, että työväki on sisäistänyt hallitusohjelman karut seuraukset ja on valmis toimimaan.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot alkoivat tiistaina 7.11.2023 yhteensä 19 työpaikalla Oulun ja Lapin vaalipiirien alueella. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Rovaniemellä työntekijät olivat lakossa Lappset Group Oy:n tehtaalla. Muun muassa leikki- ja liikuntapaikkavälineitä valmistavalla tehtaalla on noin 90 tuotannon työntekijää ja järjestäytymisaste on 90 prosentin luokkaa.

– Töihin tulijoita ei ollut yhtään, kertoo pääluottamusmies Pentti Pallari, joka oli aamuvarhaisella muiden luottamushenkilöiden kanssa lakkovahdissa tehtaan portilla.

On oltu huolestuneita ja pöyristyneitä hallituksen suunnitelmista.

Oikeistohallituksen suunnittelemat sosiaaliturvan leikkaukset ja työelämän heikennykset ovat puhuttaneet Lappsetin työntekijöitä. Palkaton ensimmäinen sairauslomapäivä, irtisanomissuojan heikentäminen ja työttömyysturvan leikkaukset ovat raju paketti.

– On oltu huolestuneita ja pöyristyneitä hallituksen suunnitelmista, Pallari kertoo.

Lakossa Rovaniemen Lappsetilla
Toisella portilla olivat lakkovahdissa Heini Portimo, Marko Lahti ja Jari Rantakumpu.

MITEN LEIKKURI LOISI TYÖPAIKKOJA?

Orpon-Purran hallituksen suunnitelmissa on ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon pidentäminen kuudesta kuukaudesta vuoteen.

– Työssäoloehdon täyttyminen kuulostaa lähes mahdottomalta nuorille pätkätyöläisille, Pallari pohtii.

Hallitus haluaa porrastaa ansiosidonnaista päivärahaa siten, että kahden kuukauden työttömyyden jälkeen päivärahasta leikataan viidennes. Lapsikorotusten poistaminen puolestaan ajaisi perheitä ahtaalle.

– Kun vertaa Ruotsiin tai Tanskaan, työttömyyskorvaus on Suomessa tälläkin hetkellä osittain pienempi. Uudistusten jälkeen se olisi huomattavasti pienempi.

Miten se luo lisää työpaikkoja, jos ihmisiä rokotetaan heikennyksillä?

Oikeistohallituksen mukaan työttömyysturvan rajut leikkaukset tuovat jopa kymmeniä tuhansia uusia työllisiä. Tätä logiikkaa on hankala uskoa todeksi.

– Miten se luo lisää työpaikkoja, jos ihmisiä rokotetaan heikennyksillä? Pallari kysyy.

TOIMINTAVALMIUS ON KORKEALLA

Hallituksen suunnitelmissa on myös työntekijöiden lakko-oikeuden rajoittaminen ja henkilökohtaisten lakkosakkojen asettaminen. Suunnitelmat laittavat pohtimaan, onko hallituksen kaavailuissa vielä hallitusohjelmaakin rankempia toimia.

– Paljon on asioita, jotka huolestuttavat. Luottamus on heikonlainen hallituksen suuntaan, Pallari sanoo.

Hallitusohjelma tekisi toteutuessaan Suomesta hyvin erilaisen paikan elää ja tehdä työtä.

– Jäsenistön piirissä se on ymmärretty hyvin. Eihän lakkoihin muuten olisi halua. Enemmän olen kuullut sellaista kantaa, että nämä toimet ovat liian kesyjä.

Pääluottamusmies Pentti Pallari korostaa, että ammattiyhdistysliike on kaikki sen jäsenet työpaikoilla ympäri Suomen.

Poliittisilla lakoilla vastustetaan maan hallituksen toimia, mutta työtaistelutoimista aiheutuu luonnollisesti haittaa myös yrityksille.

– Työnantajaa vastaan ei olla, mutta mitä muita keinoja meillä on vastustaa hallituksen toimia?

LIITON JÄSENET OVAT LIITTO

Hallituksen puheissa ja muuallakin julkisuudessa tilannetta maalataan hallituksen ja ay-johtajien väliseksi kamppailuksi, vaikka kyse on paljon laajemmasta asiasta.

– Kannattaisi nostaa katse somesta ja tulla tutustumaan työpaikkoihin. Siellä se ay-liike tekee töitä.

Kyse on siitä, että tavalliset ihmiset ovat huolissaan toimeentulostaan ja suunnasta, johon hallitus haluaa yhteiskuntaa ajaa.

– Ymmärtäkää, että tämä viesti tulee työtä tekeviltä ihmisiltä, eikä mystiseltä liikkeeltä. Liitto on sama kuin liiton jäsenet, Pallari sanoo.

 

Teollisuusliitto järjestää marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.