Porvoon Viessmannilla työntekijät marssivat ulos 5.10 vastustaakeseen hallituksen työelämäheikennyksiä. Krista Karne johtaa joukkoa.

Ulosmarssi Porvoon Viessmannilla: ”Minä en ole äänestänyt tällaisen menon puolesta”

TEKSTI JOHANNES WARIS
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

”Jos lakko-oikeutta rajoitetaan, tulee meistä heittopussi”, sanoo Viessmann Refrigeration Systemsin pääluottamusmies Tom Sundvall.

Jäädytysjärjestelmiä ja kylmäkaappeja valmistavan porvoolaisen Viessmann Refrigeration Systemsin lisäksi ulosmarsseja hallituksen leikkauksia ja työelämäheikennyksiä vastaan järjestettiin torstaina 5. lokakuuta muun muassa K. Hartwallilla Sipoossa, Lovalilla Loviisassa, Mansnerilla Karkkilassa, Rajamäen Teknoksella ja Vaisalalla Vantaalla.

Viessmannilla porukka marssii ulos kello puoli kaksi iltapäivällä. Ammattiliitto Pron jäsenet seuraavat puoli tuntia myöhemmin.

Uudellamaalla marsittiin ulos työelämheikennyksiä vastaan. Viessmannilla Porvossa noin sata työntekijää osallistui ulosmarssiin.

Pääluottamusmies Tom Sundvall haluaa painottaa, että mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan vaan hallituksen suunnitteleemiin leikkauksiin – ja hallitushan voi perua päätöksensä vaikka huomenna.

– Heti kun Orpo ja Purra olivat esitelleet hallitusohjelmaansa, alkoi jengi kysellä töissä kysellä, että ”kyllähän liiton on pakko toimia”. Yritin siinä selitellä, että kyllä varmasti jotain tulee, Sundvall kertoo tunnelmista.

Pääluottamusmies Tom Sundvall haluaa painottaa, että mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan vaan hallituksen politiikkaan.

Sundvallin mukaan varsinkin ”sairaussakko”, eli ensimmäinen sairaslomapäivä niin sanotusti omaan piikkiin, ja lakko-oikeuden rajoittaminen on herättänyt paljon keskustelua ja mutinaa.

Sundvall peräänkuuluttaakin aitoja, luottamuksellisia ja rehellisiä neuvotteluja työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välillä.

– Nyt vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa tuhota sen yhteiskuntajärjestelmän, jota olemme täällä yhdessä kymmeniä vuosia rakentaneet. Ennen vanhaan työnantajat, työntekijät ja hallitus pyrkivät kolmikannassa neuvottelemaan. Nykyään katsotaan vain yksi kortti ja mennään sillä.

Nyt vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa tuhota sen yhteiskuntajärjestelmän, jota olemme täällä yhdessä kymmeniä vuosia rakentaneet.

– Jos lakko-oikeutta rajoitetaan, niin meistä tulee heittopussi. Silloin pitää vaan mukautua siihen mitä ylhäältä päin käsketään. Siinä ollaan palaamassa 1800-luvulle, patruunat määräävät työt ja palkkatason, Sundvall sanoo.

HALVEMPI OLUT EI LOHDUTA

Viessmannin työhuonekunta, joka kuuluu Teollisuusliiton ammattiosasto 86 Itä-Uudenmaan teollisuustyöntekijöihin, on laittanut kahvipöydän koreaksi pihalle odottamaan ulosmarssijoita.

Krista Karne ja Sari Virtanen ovat kummatkin olleet reilut parikymmentä vuotta talossa. Työtaistelut ovat sinä aikana jääneet vähäisiksi.

Krista Karne ja Sari Virtanen näkevät hallitusohjelmassa työntekijöille liikaakin keppiä, porkkanaa ei niinkään.

Karne kertoo seuranneensa lyhyehköjä pätkiä vuokrafirman kautta tehtaalla työskentelevien työntekiöiden tilannetta huolestuneena.

– Meillä oli täällä yksi kolmikymppinen kaveri, joka kertoi, että on hakenut montaa työpaikkaa viikossa, mutta ei siltikään saanut mitään. Ei työpaikkoja vaan synny tyhjästä, vaikka vietäisiin kaikki tuet, Karne sanoo.

Ei työpaikkoja vaan synny tyhjästä, vaikka vietäisiin kaikki tuet.

Virtanen ja Karne haluavat nostaa esiin, että varsinkin tietyn iän ohitettuaan on koko ajan vaikeampi työllistyä, jos jää työttömäksi.

– Vaikka olisi kuinka kokemusta ja ammattitaitoa kertynyt, Virtanen sanoo.

Teollisuustyöntekijöiden ulosmarssi kiinnosti mediaa. Paikallislehti Itäväylän toimittaja Marko Wahlström haastattelee pääluottamusmies Tom Sundvallia.

Hallituksen suunnittelema leikkuri koskee myös työttömyysturvan lapsikorotuksia.

– Olen itse miettinyt, että jos jäisin työttömäksi siitä tulisi kyllä ongelmia. Minulla on kolme alaikäistä poikaa ja ruoka ja kaikki muukin kallistuu. Jos bisseä ja bensaa saa vähän halvemmalla, niin se ei oikein minua lohduta, Porvoossa asuva Karne toteaa.

– Niin, ja eipä tuota luvattua bensa-alea oikein ole näkynytkään, Virtanen sanoo.

Lapsiperheiden ja pienituloisten lisäksi hallituksen leikkaussuunnitelmat kohdistuvatkin vanhempiin työntekijöihin. Hallitus on kertonut haluavansa poistaa kaikki ”ikäsidonnaiset etuudet”.

”Muistan kuinka me tastelimme, että saisimme ensimmäisen karenssipäivän pois sairaslomista. Nyt hallitus haluaa sen takaisin. Hallitus on mennyt tässä metsään, Erik Borgström sanoo.

Eläkeikää lähestyvät työntekijät menettäisivät monta suojaelementtiä työttömyyden varalta. Esimerkiksi 58 vuotta täyttänyt työntekijä, joille tilastojen valossa työllistyminen voi olla hankalampaa, on voinut saada ansiosidonnaista 500 päivältä 400 päivän sijaan.

SEURAAVAKSI VIIKON LAKKO?

Maalaamosta ulos marssineet työkaverit Artur Kowalczyk ja Kayode Folorunso jutustelevat englanniksi pihalla. Kowalczyk on ollut jo 15 vuotta töissä Viessmannilla kun taas Folorunso on vasta aloittanut kolme kuukautta sitten.

Artur Kowalczyk ja Kayode Folorunso työskentelevät maalaamossa.

Metallimies Folorunso on aikaisemmin ollut töissä Valmetilla ja haluaakin mainita, että on ollut Teollisuusliiton jäsen jo yli viisi vuotta.

Hallituksen suunnitelmat eivät kaksikolta hyvää palautetta saa.

– Olin vasta itsekin työttömänä, ja tiedän, että se voi olla raskasta, Folorunso sanoo.

Kaksikon mielestä seuraava mielenilmaus hallituksen politiikkaa vastaan voisikin olla viikon mittainen lakko. Molemmat ovat asuneet jo pitkään Suomessa ja vaihtelevat englannin ja suomen kielen välillä töissä.

Työhuonekunta järjesti ulosmarssijoille kahvi- ja mehutarjoilut.

Uudemmille maahan tulleille työntekijöille hallitusohjelmasta saattaa löytyä miina.

Hallitus aikoo kiristää lakia työperäisen maahanmuuton kohdalla niin, että kolmen kuukauden työttömyysjakson jälkeen ulkomaalainen henkilö joutuu poistumaan maasta, ellei hän ole löytänyt uutta työtä.

Lakiesitystä on kritisoitu myös työnantajapuolelta.

Johan Moilanen ei näe hallitusohjelman työelämäkirjauksissa paljoakaan hyvää. ”Porukkahan on tosin äänestänyt heidät valtaan, niin  kansa saa kai syyttää itseään”, Moilanen toteaa.

”EN OLE ÄÄNESTÄNYT TÄLLAISEN MENON PUOLESTA”

– Hallitusohjelma on suoraan sanottuna paskaa. Porukkahan on tosin äänestänyt heidät valtaan, niin kai kansa saa syyttää itseään, kolmisenkymmentä vuotta tehtaalla työskennellyt Johan Moilanen sanoo.

– No minä en kyllä ole äänestänyt tällaisen puolesta, toteaa nuorempiin ulosmarssijoihin kuuluva Jan Andersin.

Pikkuhiljaa alkaa ulosmarssikahvit olemaan juotu ja työväki parkkipaikalla vähenee.

Toni Lindroos (vasemmalla) ja Jan Andersin kertovat lomautusten käyvän kukkarolle kovempaa jos ansiosidonnaisesta leikataan. Viessmannilla on ollut lomautuksia lähestulkoon vuosittain.

Pääluottamusmies Tom Sundvall ei usko, että hallitus tulee tulemaan vastaan kovinkaan helposti. Hän aikoo osallistua Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsin yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa järjestettävään mielenosoitukseen Helsingissä 12. lokakuuta.

Teollisuusliitto järjestää syyslokakuussa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa alueellisia tunnin ulosmarsseja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.