Telesten Littoisten tehtaan työntekijät marssivat ulos keskiviikkona 27.9.2023 kello 13 vastalauseena Suomen hallituksen kaavailemille työehtojen heikennyksille.

Ulosmarssi Littoisten Telestellä: ”Suuri huoli on työkavereista ja heidän perheistään”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT RONI LEHTI

Teknologiayhtiö Telesten työntekijöitä huolettaa Suomen tulevaisuus. Erityisesti ansiosidonnaiseen kohdistuvat leikkaussuunnitelmat herättävät pelkoa.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkaustoimia vastustavat Teollisuusliiton ulosmarssit jatkuivat keskiviikkona. Varsinais-Suomen ja Satakunnan vaalipiirien alueella marssittiin ulos 14 työpaikalla. Ulosmarssit ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Teollisuusliitto järjesti tunnin ulosmarssin myös teknologiayhtiö Teleste Oyj:n päätoimipisteessä Littoisissa Turun kupeessa.

Teleste Oyj:n Littoisten tehtaan työntekijät marssivat ulos osana Painava Syy -kampanjaa.

Telesten pääluottamusmies Sari Tammi sanoo olevansa tyrmistynyt Petteri Orpon hallituksen suunnitelmista leikata sosiaaliturvaa ja heikentää työelämän lainsäädäntöä.

Pääluottamusmies Tammea kismittää hallitusohjelmassa muun muassa se, että siinä luvataan edistää vahvaa ja välittävää Suomea. Nyt välittäminen on hallituksen suunnitelmista pudonnut pois.

– Kyllä minulla on todella suuri huoli työkavereistani, heidän lapsistaan ja lapsenlapsistaan sekä työttömistä. Minusta tämä on aivan kohtuutonta. Meillä lukee hallitusohjelmassa, että vahva välittävä Suomi. Missä on se välittävä Suomi?

”Puhutaan joukkovoimasta. Toivon, että nyt on hetki käyttää sitä”, pääluottamusmies Sari Tammi sanoo.

ANSIOSIDONNAISEN LEIKKAUSSUUNNITELMAT HUOLENA

Telestellä ollaan hyvin huolissaan hallitusohjelman kirjauksista. Suomi on menossa kohti taantumaa. Useilla työpaikoilla käydään muutosneuvotteluita, näin on myös Telestellä.

– En ymmärrä, mistä ne hallituksen lupaamat 100 000 uutta työpaikkaa tulevat, kun koko ajan tulee lisää uusia työttömiä, Telesten pääluottamusmies Tammi kysyy.

Tammen mukaan Telestellä työntekijöihin ei tällä hetkellä kohdistu irtisanomisuhkaa, mutta lomautuksia saattaa olla tulossa. Telesteläisiä mietityttää erityisesti hallituksen ansiosidonnaiseen kohdistuvat muutospuheet.

Teollisuusliiton ulosmarssiin Telestellä osallistui kymmenittäin yhtiön työntekijöitä.

– Kyllä nämä suunnitelmat koskevat meitä kaikkia. Eniten meihin vaikuttavat ansiosidonnaista koskevat muutokset. Sieltä tulevat ansiosidonnaisen leikkaukset ja sieltä poistetaan suojaosat ja lapsikorotukset, Tammi sanoo.

– Meillä herättää huolta myös irtisanomisperusteen muutokset ja sairaussakko.

Valtiovarainministeri Riikka Purra on lausunnoissaan todennut, että sairaussakko koskee vain pientä osaa työntekijöitä. Tähän Tammi ei usko.

– Kyllä se tulee poistumaan meiltä kaikilta tai sitten meidän tesseistä tulee poistumaan joku muu olennainen asia. Ei työnantaja sitä enää meille ilmaiseksi anna. Minusta tuntuu, että hallitus ei tiedä, mitä he ovat tekemässä.

Telesten työntekijät olivat yhtä mieltä siitä, että nyt on #PainavaSyy toimia.

Tammi epäilee myös hallituksen aikeita lisätä paikallista sopimista. Tammi on työskennellyt 36 vuotta Telestellä ja on työuransa aikana nähnyt monenlaista muutosta työoloissa.

Työantaja ja työntekijät ovat kuitenkin aina pyrkineet neuvottelemaan asioista. Tammen mukaan työehdoista sopiminen vaatii kuitenkin osaamista niin työntekijöiden kuin työnantajan puolelta.

– Olen niin monta vuotta tätä työtä tehnyt ja nähnyt, että ei työnantajakaan välttämättä osaa. Ei heilläkään ole resursseja sopia paikallisesti.

VAIKKA PÄÄTYYN, JOS ON TARVIS

Teollisuusliiton keskiviikkoiseen ulosmarssiin Telestellä osallistui kymmenittäin yhtiön työntekijöitä. Pääluottamusmies Tammi uskoo, että ulosmarssit olivat hyvä aloitus, mutta toimet eivät riitä.

– Ei riitä. Puhutaan joukkovoimasta. Toivon, että nyt on hetki käyttää sitä. Olen keskustellut työkavereiden kanssa, he ovat aivan valmiit menemään niin pitkälle kuin tarve vaatii. Olen myös itse sitä mieltä, että nyt mennään. Me emme voi jarrutella enää.

Teollisuusliitto järjestää syys–lokakuussa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa alueellisia tunnin ulosmarsseja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.