Sari Perkiö: Oppia ikä kaikki

8.11.2022

TEKSTI SARI PERKIÖ
KUVA KITI HAILA

Se kuuluisa vanha kansakin tiesi, että asioiden oppiminen on tärkeää. Oppimiseen ja opiskeluun liittyy paljon sanontoja. ”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”, kuvaa opiskelun aloittamisen vaikeutta. Seitsemässä veljeksessä unohtui ähvän nimi, kun aikamiehiä opetettiin lukemaan. Kummasti sitä löytyy muuta puuhaa, kun pitäisi keskittyä lukemaan kokeeseen. Jotkut pääsevät opiskelussa vauhtiin vasta tenttiä edeltävänä yönä ja yltävät parhaimpaansa paineen alla. Toiset etenevät hitaammin ja valmistautuvat rauhassa. Oppimisessa kaikki keinot ovat sallittuja.

”Oppia ikä kaikki” -sanonta viittaa elinikäiseen oppimiseen, mikä on nyt trendikästä – ellei jopa välttämätöntä. Harva enää menee suoraan koulunpenkiltä konepajaan töihin, paiskii hommia samassa firmassa 40 vuotta – ja eläköityy aikanaan onnellisesti kultakellon kera. Työelämä on sirpaloitunut. Yritysten ja ammattien kirjo on jatkuvassa muutoksessa. Työntekijän pitää olla valmis kouluttautumaan uusiin tehtäviin tai kokonaan uuteen ammattiin. Vapaallakin moni haluaa opiskella ja kehittyä harrastuksessaan. Jatkuva oppiminen ei ole enää pelkkä sanonta.

”Virheistä oppii” on kaikille tuttu hokema. ”Viisasta miestä ei tunne siitä, että hän ei tee virheitä, vaan siitä, että hän ei tee samaa virhettä uudestaan”, sanoi Winston Churchill. Miksi pelkäämme virheiden tekemistä, jos tie menestykseen kulkee epäonnistumisten kautta? Yleinen näkemys on, että opimme epäonnistumisesta enemmän kuin menestyksestä. Tämä ajatus on tietokirjailija ja yrityskonsultti Matti Hakasen mukaan väärä. Todellisuudessa opimme enemmän onnistumisista kuin epäonnistumisista.

Oppimisessa kaikki keinot ovat sallittuja.

Hakanen viittaa kirjassaan Menestymisen taito Shannonin informaatioteoriaan, jonka mukaan opimme yleensä enemmän onnistumisesta kuin epäonnistumisesta. Perusajatus on, että tieto vähentää epävarmuutta. Siten sen oppiminen, mikä toimii, antaa enemmän tietoa kuin sen oppiminen, mikä ei toimi. Jatkuva epäonnistuminen alentaa motivaatiota. Joskus se voi johtaa opittuun avuttomuuteen ja yrittämisen lopettamiseen, vaikka menestys olisi mahdollista. ”Kaadu seitsemän kertaa, nouse kahdeksan”, sanoo japanilainen sananlasku.

Onneksi meidän ei tarvitse opinnoissamme kaatua ja nousta yksin. Suomen opetusjärjestelmä on useana vuonna valittu maailman parhaimmaksi. Se kattaa elinikäisen oppimisemme elämänkaaren varhaiskasvatuksesta aikuisopiskeluun. Suomessa on rakennettu laadukkaat opinpolut myös ammatilliseen sekä ammattiyhdistyskoulutukseen. Hyödyntäkäämme siis laadukasta opetusta sen kaikissa muodoissa, lähi-, etä- ja monimuoto-opiskelussa.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton koulutussuunnittelija.