Italialaisen metallityöntekijöiden liiton FIOM:n jäsenet osoittivat mieltään Fiatin Mirafiorin tehtaan autotuotannon uudelleenkäynnistämisen puolesta Torinossa tämä vuoden huhtikuussa.

Lakko-oikeus on vaarassa autoritaarisissa, uskonnollisesti ahdasmielisissä ja oikeistojohtoisissa maissa

TEKSTI HEIKKI JOKINEN

KUVA IMAGOIMAGESSTOCK / LEHTIKUVA

Perusasia koko maailman mitassa on selvä: mitä autoritaarisempi, uskonnollisesti ahdasmielisempi tai oikeistolaisempi johto maalla on, sitä herkemmin se haluaa rajoittaa lakko-oikeutta.

Tätä oikeutta vastaan ovat liittoutuneet pyhään ajojahtiin niin Saudi-Arabian kuningasperhe, Kiinan kommunistinen puolue kuin Yhdysvaltain republikaanitkin. Ja Suomen oikeistohallitus seuraa perässä.

Lakko-oikeus on tunnustettu Suomenkin ratifioimissa kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksissa 87 ja 98 sekä Euroopan unionin perussopimuksen artiklassa 28. Käytännössä lakko-oikeutta rajoitetaan maailmalla monin tavoin, kielloista pikkutarkkaan säätelyyn.

Orpon-Purran hallitus ajoi toukokuussa läpi eduskunnassa poliittisten lakkojen rajoittamisen. Työ- ja elinkeinoministeriö selvitti perustuslakivaliokunnalle, kuinka paljon tällaisia on Suomessa ollut. Tulos oli, että ”lähes kaikki” poliittiset lakot liittyivät Sipilän hallituksen työelämäheikennysten vastustamiseen 2018.

Moni muukin hallitus toimii maailmalla näin. Ne rajoittavat erityisesti lakkoja, joilla protestoidaan niiden työelämään liittyviä heikennyksiä vastaan.

EU-parlamentin perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta julkaisi tammikuussa 2024 selvityksen poliittista lakoista unionissa. Selvitys huomautti oleellisesta erosta. ”Poliittiset lakot” liittyvät työntekijöiden etujen puolustamiseen, ”puhtaasti poliittiset lakot” esimerkiksi hallituksen yleiseen vastustamiseen.

Puhtaasti poliittisia lakkoja rajoitetaankin monissa maissa. Työntekijöitä puolustavat poliittiset lakot sen sijaan ovat yleensä sallittuja tai lievästi säänneltyjä. Ne on kielletty vain viidessä EU-maassa, kuten Romania ja Bulgaria.

Suomen hallitus niputti erityyppiset lakot surutta yhteen ja rajoittaa kaikkia lakkoja, joiden tarkoitus on vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Tämä ei vastaa tapaa, jolla EU-maissa useimmiten toimitaan, Putinin Venäjällä kylläkin.