Tekijä kertoi Suomen kaivosten asbestitilanteesta numerossa 4/2022. Kuvassa on Kittilän kaivos. KUVA JOUNI PORSANGER

Kaivosten asbestista vaietaan

Yksikään asiantuntija ei suostunut puhumaan asbestista Maamme rikkaudet 2022 -tapahtumassa Rovaniemellä syyskuun alussa.

– Otimme yhteyttä sosiaali- ja terveysministeriöön, Työterveyslaitokseen, Työturvallisuuskeskukseen, Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon sekä lukuisiin Lapin alueen lääkäriasemiin, jotka tekevät työterveystarkastuksia. Mikään näistä ei tärpännyt, myös etäosallistumisesta kieltäydyttiin, Lapin yliopiston professori ja Rajat Lapin kaivoksille -yhdistyksen puheenjohtaja Matti Nojonen sanoo.

– Alkoi vahvasti haiskahtaa siltä, että kaivoksilla tapahtuvasta altistumisesta erilaisille kemikaaleille ja asbestille ei saa tai voi puhua julkisesti.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori, oikeustieteen tohtori Hannele Pokka puolestaan tiivisti kaksipäiväisen seminaarin osallistujien tuntemukset kaivoksista näin: ”Lainsäädäntöä pitää kehittää niin, että se vastaa aikaa ja ihmisten oikeustajua.”

Tapahtuma löytyy tallenteena YouTubesta.

Lue Tekijän juttu Suomen kaivosten asbestitilanteesta: Asbesti – kolme kaivosta, kolme tapaa suojata työntekijöitä 19.4.2022