Vastuu valtiksi

TEKSTI PETTERI RAITO

Kemiin ollaan pystyttämässä tekstiilikuitutehdasta, ja langan kehräämönkin perustamista suunnitellaan suomalaisin voimin aivan vakavissaan. Tämä tapahtuu maassa, jonka tekstiiliteollisuus koki aikanaan rujon alamäen niin, että miesmuistillakin voi tuon ajanjakson apeuden vielä tavoittaa.

Ovatko maailmankirjat vai onko horisonttiin tähyäjillä sekstantti sekaisin? Vastaus molempiin kysymyksiin on kieltävä. Kyse on siitä, että kotimaisella tekstiili- ja muotialalla nähdään faktojen pohjalta terävästi tulevaisuuteen. Siellä siintää mahdollisuuksia, joiden tavoittelemiseen on syytä ryhtyä nyt.

Innostavan näkymän taustalla ovat kansainväliset trendit ja se, mikä Suomessa on mahdollista ja osataan tehdä. Kehityksen ajureina toimivat ekologisuus ja vastuullisuus. Niistä molemmista on suomalaisilla toimijoilla valistunut näkemys ja vankka ote.

Suomalaisen tekstiili- ja muotialan arvioidaan olevan vastuullisuudessa ja kiertotalouden ratkaisuissa eurooppalaisittain kärkijoukoissa. Kasvun eväät ovat raaka-ainetuotannon lisäksi myös toimialan arvoketjun muissa osissa, kuten raaka-aineiden jatkojalostamisessa, kierrätysratkaisuissa, brändien eli tuotemerkkien tunnettuuden kasvattamiseen perustuvassa liiketoiminnassa sekä äly- ja teknisissä tekstiileissä.

Suomessa tulevaisuutta on mahdollista rakentaa ja kehittää yhdessä toimien.

Suomi ei ole ainut maa, jossa kansainväliset trendit on havaittu ja josta halutaan tulla uusilla tuotteilla kansainvälisille markkinoille sieltä sievoinen siivu itselle kaapaisten. Haaste on sama kuin ennenkin. Kansainvälinen kilpailu kohdataan ja siinä pitää pärjätä ulkomailla ja kotimaassa.

Tekemistä riittää ja paljossa pitää onnistua, mutta suunnitelmallisuuden ja järjestelmällisen toteuttamisen rinnalla on paikallaan suoda sijaa myös ennakkoluulottomuudelle ja rohkeudelle. Eivät ne kilpailijatkaan virheettömiä suorituksia tee, eivätkä osaa ennustaa, mihin tämän päivän investoinnit ja kehitystoiminta voivat 15 vuoden aikana johtaa. Onnistumisen kenties tärkein osa on siinä, että annetaan itselle mahdollisuus onnistua.

Suomessa tulevaisuutta on mahdollista rakentaa ja kehittää yksityisen ja julkisen sektorin ja toisaalta yritysten ja niiden henkilöstön yhteistyöllä. Tekstiili- ja muotialan osapuolet ovat asettelemassa tulevaisuuden kasvuohjelman elementtejä paikoilleen. Toimialan työmarkkinajärjestöt Suomen Tekstiili & Muoti ry, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ottaneet tässä työssä näkyvän roolin.

Vastuullisuus on erinomainen toimintapa. Se voi myös olla tekstiili- ja muotialan uuden menestystarinan avain.

Petteri Raito

Kirjoittaja on Tekijä-lehden päätoimittaja.