Jenni Uljas: Asenne ratkaisee

TEKSTI JENNI ULJAS
KUVA KITI HAILA

Tässä työssä törmää usein tilanteeseen, jossa työnantaja kertoo, kuinka jokin asia on mahdotonta toteuttaa. Mahdotonta voi olla kemiallisilta tekijöiden aiheuttamilta haitoilta suojautuminen, työolosuhteiden järjestely turvallisemmaksi tai työehtoihin liittyvät asiat. Mielenkiintoista on se, että usein samat asiat ovat hyvinkin mahdollisia muualla.

Suurta eroa on alojenkin välillä. On työnantajaliittoja, joiden mukaan kaikki kemiallisten tekijöiden raja-arvotiukennukset ovat mahdottomia toteuttaa, ja toisaalta työnantajia, jotka eivät juuri säikähdä mistään tiukennuksista. Perusteluita ja keskustelua kuunneltuani olen ajatellut erojen johtuvan siitä, että eri aloilla ja erityisesti eri yrityksissä on täysin erilainen suhde turvallisuuteen.

Toisaalla on totuttu sääntelyyn, jonka puitteissa toimitaan. Turvallisuudesta on tullut yrityksen toimintaa ja tuloksen tekoa tukeva kunnia-asia, joka on aina jotenkin mielessä. Toisaalla erityisesti työturvallisuuteen liittyvät asiat koetaan lähinnä bisnestä haittaavina häiriötekijöinä. Tämä asenne-ero ratkaisee, tuntuuko asia mahdolliselta vai mahdottomalta. Ymmärtääkseni mahdottomaksi tuomitaan asiat, joita ei edes yritetä ratkaista. Rauhassa ja yhdessä asioita pohtimalla ratkaisut kyllä löytyvät.

Asenne-ero ratkaisee, tuntuuko asia mahdolliselta vai mahdottomalta.

Olin taannoin tutustumassa kahteen saman alan tehtaaseen. Ero oli selkeä. Toisaalla näimme, kuinka nuoria opetettiin siivoamaan kunnolla työpisteensä, tavarat olivat paikallaan, terävät reunat oli suojattu ja merkattu, turvallisuuteen liittyvää infoa oli runsaasti näkyvillä ja kaikki käyttivät tarvittavia suojaimia. Toisaalla kulkureiteillä oli teräviä reunoja, ensiaputarvikkeiden ja hätäpoistumisteiden edessä oli tavaraa, lattioilla oli runsaasti tupakantumppeja ja juuri kukaan ei käyttänyt suojaimia.

Suojainten käyttöön liittyi mainio oppi. Molemmissa tehtaissa niitä olisi kuulunut käyttää. Hyvä tulos oli saatu aikaan sillä, että aina kun joku oli ilman suojaimia, selvitettiin syy ilman syyttelyä. Oliko hanskoja hankala löytää, sijaitsiko varasto väärässä paikassa, oliko oikeita kokoja helposti saatavilla? Syyn löytymisen jälkeen ongelma ratkaistiin ja syy poistui.

Erityisesti minua lämmitti tekninen ratkaisu, jossa normaaliin punaiseen varoituskartioon oli leikattu kolo, johon terävät reunat mahtuivat mainiosti. Terävät reunat saatiin suojaan ja reunat näkyivät paremmin. Turvallisuus lisääntyi selvästi hyvin pienellä rahalla.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton työympäristöasiantuntija.