Birgitta Tapaila aikoo hakeutua myös työsuojelun jatkokurssille, mikäli koronatilanne sallii lähikurssien järjestämisen.

”Sain varmuutta viedä omia ajatuksia eteenpäin”

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVA EMMI KALLIO

BIRGITTA TAPAILA

Mekaaninen asentaja, työsuojeluvaltuutettu, Kangasala 
SSG Pajaservice Oy, Pirkkala
Tampereen seudun metallityöntekijäin ao. 195

Birgitta Tapaila sai työsuojelun peruskurssilta sysäyksen viedä ideoitaan eteenpäin omalla työpaikallaan.

– Olin jo ennen kurssia pyöritellyt mielessäni juttuja, joita olin työtä tehdessäni huomannut, ja joissa minusta olisi parantamisen varaa. Kurssilta sain lisää itsevarmuutta, ja kun sitten otin asiat puheeksi toimitusjohtajan kanssa, sain ajatuksilleni myös vastakaikua, kertoo työsuojeluvaltuutettuna ensimmäistä kauttaan toimiva Tapaila.

SSG Pajaservice on pieni, kymmenkunta henkeä työllistävä alihankintayritys, joka tekee koneiden kunnossapitoa ja asennuksia metalli- sekä elintarviketeollisuudelle. Tapailasta tuli työsuojeluvaltuutettu, kun tehtävää aiemmin hoitanut henkilö suositteli häntä asettumaan ehdolle työsuojeluvaaleissa.

– Edeltäjä myös sanoi, että kannattaa mennä peruskurssille, sieltä saa paljon tietoa omasta roolista ja vastuista. Selvittelin sitten kurssiaikoja ja soitin liittoonkin. Olisin mennyt jo keväällä, mutta silloinhan kaikki lähikurssit oli peruttu koronan takia.

Syyskuussa lähtö Murikka-opistoon viimein toteutui. Maanantaista perjantaihin kestäneellä kurssilla opiskelijat pääsivät vaihtamaan keskenään kokemuksia.

– Osallistujia oli sekä pienistä että isoista yrityksistä, ja siinä kyllä huomasi, että työsuojelussa on eri paikoissa hyvin erilaisia käytäntöjä ja toimintatapoja.

Työsuojelun käsitehän ulottuu hyvinkin laajalle. Sosiaalinen puoli ja henkinen hyvinvointi ovat isossa roolissa.

Myös työsuojelukentän monipuolisuus oli Tapailan mukaan hieman yllättävä havainto.

– Työsuojelun käsitehän ulottuu hyvinkin laajalle. Sosiaalinen puoli ja henkinen hyvinvointi ovat isossa roolissa. Eli kun kaikilla on töissä hyvä olla ja työyhteisö on avoin, niin asioista pystytään puhumaan.

Entä mitä ovat ne SSG Pajaservicen kehityskohteet, joita Tapaila on kurssin jälkeen puskenut eteenpäin? Ne liittyvät esimerkiksi työterveydenhuoltoon.

– On tehty selvemmäksi sitä, mitä kaikkea työterveydenhuoltoon sisältyy. Voiko vaikka mennä röntgeniin tai magneettikuvaukseen. Tai mihin mennään hoitoon ja minne kuuluu tehdä ilmoitukset, jos sattuu tapaturma.

Suojavarusteisiin sekä työkalujen ja koneiden asianmukaiseen käyttöön on myös kiinnitetty enemmän huomiota. Tavoitteena on samalla vaikuttaa työnteon kulttuuriin ja lisätä yhteisvastuullisuutta.

– Kaikilla on oltava suojalasit, kuulosuojaimet ja muut turvavarusteet, ja niitä pitää myös käyttää. Ja rikkinäisillä työkaluilla tai koneilla ei tehdä töitä ennen kuin ne on korjattu. Kaveriakin voi vähän tarkkailla ja sanoa, että älä aloita tuota hommaa, ennen kuin on suojavarusteet kunnossa.