Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen lakon ensimmäisenä päivänä maanantaina 9.12.2019.

Neste investoi Rotterdamiin – Porvoossa työntekijät odottavat konkretiaa jalostamon kehityssuunnitelmiin

Pääluottamusmies Sami Ryynänen Porvoon jalostamolta kertoo, että miljardi-investoinnin meneminen ohi suun harmittaa kovasti, mutta Nesteen päätös ei tullut täysin yllätyksenä.

15.3.2021

Neste on valinnut uuden uusiutuvien tuotteiden jalostamonsa sijaintipaikaksi Alankomaiden Rotterdamin. Toisena vaihtoehtona miljardi-investoinnille oli Porvoo. Yhtiö tiedotti asiasta 15. maaliskuuta.

– Harmittaa ihan perhanasti, mutta nyt ei voi enää mitään. On yritettävä katsoa eteenpäin, sanoo Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen.

Porvoossa jalostamotoiminnassa on nyt noin 800 työntekijää. Uusiutuvien tuotteiden jalostamo olisi tuonut merkittävästi uusia työpaikkoja ja erityisesti rakennusvaihe olisi työllistänyt paljon.

– Jos alueelle olisi saatu laitos, olisi se helpottanut muiden investointien tekemistä uusiutuvalle puolelle, Ryynänen pohtii.

VUODEN PITUINEN KILPAILUTILANNE

Rotterdam ja Porvoo olivat kilpailutilanteessa noin vuoden verran. Ryynänen kertoo, että asia on ollut yleinen aihe työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa, muttei suuremmin ole vaikuttanut ilmapiiriin.

Neste perustelee Rotterdamin valintaa pienemmillä kokonaiskustannuksilla. Porvooseen verrattuna kustannuseroja syntyi logistiikasta, rakennuskustannuksista ja vähähiilisen vedyn saatavuudesta.

Porvoon jalostamolla henkilöstö seurasi valintaprosessia välillä toiveikkaina, mutta lopulta valinta ei ollut suuri yllätys.

– Henkilöstö on osannut varautua. Rotterdam on ollut edellä pelkästään jo sijainnin ja logistiikan kautta, Ryynänen kertoo.

PORVOO OSAKSI UUTTA STRATEGIAA

Porvoon jalostamon nykytuotteet perustuvat pääosin fossiilisiin raaka-aineisiin. Neste on vahvasti suuntautunut uusiutuvien tuotteiden puolelle, josta yhtiön tulos on viime vuosina pääosin tullut.

– Johdollekin on haaste, että Porvoossa työskentelevä porukka kokisi olevansa osa Nesteen uutta strategiaa, Ryynänen sanoo.

Vuoden 2020 lopulla Neste ilmoitti lakkauttavansa Naantalin jalostamon, jonka alasajo on menossa samaan aikaan, kun päätös Rotterdamin valinnasta julkaistiin.

– Porvoossakin on pelkona, että kehitystä ei tapahdu, Ryynänen sanoo.

KONKRETIAA SUUNNITELMIIN

Neste on kertonut kehittävänsä Porvoon jalostamoa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tviittasi Nesteen päätöksen julkaisun jälkeen, että Neste ei ole lähdössä Suomesta ja Porvoon jalostamoon tullaan investoimaan merkittävästi. Neste on pörssiyhtiö, jonka yksi omistaja on Suomen valtio.

Ryynänen toivoo, että yhtiö konkretisoisi suunnitelmiaan, jotta työntekijät voisivat katsoa tulevaan luottavaisemmin.

– Toisaalta se on hyvä juttu, että esiselvitykset tehty huolella. Pitää koettaa tehdä duunia, että seuraavia laitoksia mietittäessä Porvoo olisi sijoituspaikka, Ryynänen sanoo.

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVA PEKKA ELOMAA