Pääluottamusmies Eero Holsti ja Olli Asikainen lakkovahdissa Joensuun Abloylla maanantaina 9.12.2019.

Lakossa Joensuun Abloylla: ”Miten olisi 24 tuntia palkallista vapaata lisää?”

”Kolme vuotta kiky-tunteja riitti. Jos ajattelee toisinpäin, niin meidänhän pitäisi saada 24 tuntia lisää palkallista vapaata joka vuosi seuraavan kolmen vuoden ajan. Sitten vasta oltaisiin tasoissa”, pääluottamusmies Eero Holsti toteaa.

10.12.2019

Eero Holsti toimii Joensuun Abloyn tehtaan noin 400 tuotannon työntekijän pääluottamusmiehenä. Holstin mukaan lakkoon osallistuvien määrä ylittää työpaikan järjestäytymisasteen eli 86 prosenttia, mutta ei kohoa aivan sataan prosenttiin asti.

– Se on valitettavaa, että kaikki eivät toimi täysin yhtenä rintamana. Toisaalta voi todeta, että kaikki järjestäytymättömät työntekijät eivät ole työpaikalle menneet.

HAASTEELLINEN KIERROS

Holsti on toiminut pääluottamusmiehenä 17 vuotta. Hän aloitti tehtävässä samaan aikaan kuin Suomi siirtyi markka-ajasta euroon vuonna 2002.

– Ratkaisut eivät koskaan tule helposti, mutta nyt meneillään olevalla työehtosopimuksista neuvottelemisen kierroksella vaikeusaste on nähtävästi ollut tavallista korkeampi. Työnantajapuoli on tuonut enemmän ja rajumpia heikennysesityksiä pöytään kuin aikaisemmin. Sen rinnalla haasteellisuutta lisää kilpailukykysopimuksen (kiky) 24 palkattoman lisätyötunnin poistaminen.

”Heikennyksiä emme hyväksy ja ostovoimaa parantavan palkankorotuksen tarvitsemme”, pääluottamusmies Eero Holsti sanoo.

– Meillä on ollut aikaa pohtia näitä kysymyksiä ammattiosaston hallituksessa ja lakkotoimikunnassa. Olemme tulleet siihen tulokseen, että jossain vaiheessa voisi ottaa esiin sen, että jos tehdäänkin kikyyn nähden toisin päin. Lisätään työntekijöille 24 tunnin palkallinen vuotuinen vapaa seuraavan kolmen vuoden ajaksi. Vasta sitten oltaisiin tasoissa.

NEUVOTTELUILLA SOPIMUKSEEN

Holstin mukaan Abloyn työntekijät ovat Teollisuusliiton asettamien tavoitteiden takana.

– Liiton tavoitteet ovat täysin selvät. Työntekijät ovat niiden takana. Kuuta emme ole taivaalta pyytämässä, mutta heikennyksiä emme hyväksy ja ostovoimaa parantavan palkankorotuksen tarvitsemme.

– Neuvottelut käyntiin vaan ja osapuolet takaisin neuvottelupöytään. Sitä tietä päästään sopimukseen. Kyllä neuvottelijat tietävät, millä luvuilla ratkaisut tehdään. Siinä asiassa en lähde heitä neuvomaan, Holsti sanoo.

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVAT JARNO ARTIKA