20190629 Laitila. Teollisuusliitto. Tekijä-lehti. Marko Iltasen Beat Fox- bändin keikkaa Laitilan Kukon torin terassilla oltaisiin kuvamassa Tekijän Harrastaja-juttuun. Bändissä mukana solisti Marko Iltasen lisäksi Jussi Tittonen (kitara), Ari Mattila (saksofoni), Aku Laine (rummut), Pertti Tiejoki (basso), Sami Räikkönen (kitara) ja Jami Koivunen (miksaaja). Kuva: Vesa-Matti Väärä.

HARRASTAJA: Rautalankabändin laulaja Marko Iltanen: ”Lauluissamme on kitara, taivas, tähdet ja rakkaus”

Rautalankamusiikki on Oraksen pääluottamusmiehen Marko Iltasen intohimo.

MARKO ILTANEN

Pääluottamusmies
Oras Oy
Eurajoki

The Beatfox ja ”Ei aika mennyt koskaan palaa” Mäntyluodon Ravintola Aallonmurtajassa 15.3.2019.

Raumalainen rautalankayhtye The Beatfox on tanssittanut yleisöä 33 vuotta. Yhtyeen unelmana on saada ensimmäinen omia lauluja sisältävä levy valmiiksi ensi kesäksi.

– Meitä on seitsemän kaveria bändissä. Koska kaikilla on oma työ ja harrastukset ja muu elämä, niin levyn teko on vähän pitempi projekti. Me olemme ennen tehneet muiden säveltämiä kappaleita, covereita. Niitä on helpompi toteuttaa. Mutta nyt pitäisi saada semmoinen levy ulos, missä on mukana ihan omia, kertoo yhtyeen laulaja ja sanoittaja Marko Iltanen.

Levyn sisältö tulee Iltasen mukaan olemaan ”semmoista hieman nopeampitempoisempaa rautalankaa”.

– Olemme huomanneet, että ihmiset tykkäävät sitä tanssia, ja saksofonisoolot sopivat siihen loistavasti.

The Beatfox keikalla Laitilan Kukon torin terassilla 29. kesäkuuta. Laulaja Marko Iltasen kanssa musiikkia tarjoilevat Jussi Tittonen (kitara), Ari Mattila (saksofoni), Aku Laine (rummut), Pertti Tiejoki (basso), Sami Räikkönen (kitara) ja Jami Koivunen (miksaaja).

Iltasen roolina yhtyeessä on laulamisen lisäksi tehdä tekstejä lauluihin yhdessä rumpali Aku Laineen kanssa.

– Ne laulut, joita olemme rumpalin kanssa koittaneet sanoittaa, kertovat kaipauksesta ja elämästä. Niissä on kitara, taivas ja tähdet ja rakkaus. Ne ovat aiheita, mistä aina löytyy sanottavaa.

– Sielunmaisemasta ne laulut tulevat. Pitää vain katsoa, ettei niistä tule liian henkilökohtaisia. Tosi monet suomalaiset rautalankakappaleet kertovat naisista, rakkaudesta ja kaipuusta. Aika vähän suomalaisessa rautalangassa on onnellisia kappaleita.

Sanat Iltanen synnyttää laulun melodiaa hyräilemällä.

– Kun jotain sanoja tulee mieleen, otan sanelimen ja laulan siihen, niin muistan ne seuraavalla kerralla. Kun minulla on aikaa tehdä sanoituksia, niin ei aina välttämättä tule mieleen mitään. Mutta esimerkiksi äsken tein suomenkieliset sanat yhteen rokkikappaleeseen parissa minuutissa.

ILTASILLA ON AINA LAULETTU

Iltasen ensimmäinen julkinen esiintyminen bändin solistina tapahtui 20-vuotiaana automaatioasentajaksi valmistuessa ammattikoulun juhlissa. Kappaleen nimi oli Salattu suru. Laulutekniikkaa hän oli jo sitä ennen harjoitellut raumalaisissa kuoroissa.

– Musiikkimakuni on ihan laidasta laitaan. Olen kuunnellut iskelmää ja tanssimusiikkia jo nuorena. Kari Tapio ja Topi Sorsakoski ovat olleet joskus isoja juttuja.

Kipinän iskettyä Iltanen opetteli soittamaan kitaraa ja suomenteli siinä sivussa lauluja.

Marko Iltasen veli Toni oli vuonna 1986 perustetun The Beatfox-yhtyeen laulusolisti, mutta 2012 hän siirtyi perustamaansa Vallan tuntemattomat -nimiseen bilebändiin ja vapautuneelle laulajan paikalle valittiin Marko.

Sukuperintönä musiikki on aina raikunut perheen juhlissa.

– Äidinisäni Lindroosin Matti oli rumpali tanssiyhtyeessä. Toisella enolla Timo Lindroosilla on UusiQ -niminen bändi, ja toinen eno Tapani Lindroos on Feeniks-yhteen laulaja. Velipoika laulaa. Kaikki laulavat.

”Musiikki kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kitara minulla on mukana, kun menen jonnekin”, Marko Iltanen kertoo. The Beatfoxissa Iltanen jättää soittamisen bändikavereille ja keskittyy laulamiseen.

Bänditoiminnan lisäksi Marko ja Toni Iltanen esiintyvät kahdestaan.

– Soitan kitaraa itsekseni ja olemme käyneet veljen kanssa juhlissa soittamassa ja laulamassa. Molemmat laulavat ja soittavat kitaraa. Veli soittaa huomattavasti paremmin. Yleensä soitan rytmiä ja veli soittaa soolot ja kaikki hienoudet.

– Musiikki kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kitara minulla on mukana, kun menen jonnekin.

– Bändissä soittajat ovat niin loistavia, etten ole viitsinyt ottaa omaa soitinta mukaan. Olen keskittynyt vain laulamiseen. Välillä tulee käsille sellainen olo, ettei tiedä mitä tekisi, soittajan levottomat sormet perinyt Iltanen naurahtaa.

BÄNDIKAVEREINA LIITON MIEHET

The Beatfox on iso bändi.

– Kuusi on lavalla ja seitsemäs on miksaaja Jani Koivunen. Hänen ansiostaan kappaleet saadaan soimaan tismalleen oikein. Saamme sooloissa korostettua kitaraa ja saksofonia. Meillä on kaksi kitaristia. Sitten on basisti, joka soittaa tavallista bassoa tai kontrabassoa riippuen kappaleesta. Kolme muuta ovat rumpali, saksofonisti ja laulaja. Saksofonisti ja kitaristi laulavat taustoja. Stemmalauluakin olemme harjoitelleet.

Rauman seudulta kotoisin olevaa kuutta muusikkoa yhdistää se, että heistä jokainen saa leipänsä teollisuudesta. Iltasen lisäksi saksofonisti Ari Mattila ja basisti Pertti Tiejoki ovat Teollisuusliiton jäseniä ja rumpali Aku Laine ja kitaristi Jussi Tittonen kuuluvat Paperiliittoon. Kitaristi Sami Räikkönen on toimihenkilönä virvokkeita valmistavassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaassa.

The Beatfoxin kaikki jäsenet työskentelevät päivätöissä teollisuusaloilla. Marko Iltasen lisäksi saksofonisti Ari Mattila ja basisti Pertti Tiejoki ovat Teollisuusliiton jäseniä.

Miesten työajat ovat vaihtelevia, mikä hankaloittaa aikataulujen yhteen sovittamista.

– On viittä vuoroa, kolmea vuoroa ja viikonlopputöitä. Itsellä on helpompaa, kun olen päivävuorossa.

Levyhankkeessa ay-liikkeeseen kuulumisesta on miehille konkreettista hyötyä.

– Apuraha SAK:n kulttuurirahastosta auttaa kattamaan levyn tekoon vaadittavat perusmaksut. Teosto ottaa osansa ja painokulut ovat isot. Miksaajamme osaa toimia studiohenkilönä ja masteroijana. Meillä on kaikki valmista, kun vain saamme aikaa järjestettyä.

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVAT VESA-MATTI VÄÄRÄ