Asbestijäteastia Elijärven kaivoksella 19.2. 2016. KUVA JAAKKO HEIKKILÄ

TYÖYMPÄRISTÖ: Asbesti – Suomessa voitto korvausasiassa, Yhdysvalloissa ehdotetaan uutta laillistamista

Vakuutusoikeudessa on Teollisuusliiton avulla saatu merkittävä periaatteellinen voitto korvausasiassa.

Vakuutuslaitos oli maksanut liiton jäsenelle ammattitaudista korvausta sen ansion perusteella, mitä hänellä oli ollut osa-aikaeläkkeellä ollessaan. Asbestin aiheuttama mesoteliooma oli ilmennyt jäsenen jäätyä vanhuuseläkkeelle. Jäsen vaati, että ammattitautikorvaus lasketaan hänen vuosityöansionsa mukaan siltä ajalta, kun hän oli vielä kokopäivätyössä.

Jäsen oli valittanut vakuutuslaitoksen laskentatavasta tapaturma-asiain muutoksenhalulautakuntaan. Lautakunta kuitenkin hylkäsi valituksen. Jäsen kääntyi ylemmän instanssin eli vakuutusoikeuden puoleen asiassaan, liiton tuella, ja voitti juttunsa. Vakuutusoikeus katsoi, että jäsenen vuosityöansio tuli määrittää sen vuosityöansion mukaan, joka hänellä oli ennen osa-aikaeläkkeelle siirtymistä.

– Vakuutusoikeuden päätös on merkittävä, ja jäsen toivoo, että päätöksestä tiedottamisesta olisi apua muille samassa tilanteessa oleville. Osa-aikaeläke oli näet hyvin suosittu, Teollisuusliiton sosiaali- ja työympäristöasiantuntija Marjut Lumijärvi toteaa.

Marjut Lumijärvi.

”HURJALTA KUULOSTAA”

Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA on ehdottanut asbestin käytön uutta laillistamista. Asbestia saisi käyttää muiden muassa lattia- ja kattolaatoissa, tarroissa, teipeissä, liimoissa, muovissa ja sementtiä lukuun ottamatta missä tahansa rakennusmateriaalissa.

– Päätös asbestin sallimisesta kuulostaa aika hurjalta. Toivon, että Yhdysvalloista ei tuoda EU-alueelle rakennusmateriaaleja tai muitakaan asbestituotteita, jotka on täällä kielletty, Lumijärvi toteaa.

Liiton asiantuntija ei usko, että Yhdysvaltain ”outo” päätös mitenkään vaikuttaisi suomalaisiin käytäntöihin, sillä näyttö asbestin yhteydestä syöpiin ja muihinkin tauteihin on ”kiistaton”. Suomalaisissa rakennuksissa on edelleen loputtomasti asbestia, mutta Lumijärven mukaan siltä osataan nyt suojautua niin asbestikartoituksissa kuin -puruissa. Kahden vuoden takainen asbestisäädösten kiristäminen tosin unohti kaivokset, vaikka Suomen maaperässä on asbestia. Kaivosten työntekijöiden suojaamiseksi on kuitenkin olemassa Työterveyslaitoksen ohjeistus.

– Meillä on nyt riittävä tieto siitä, miten asbestiin pitää varautua. Ihmisiä osataan suojella Suomessa ihan hyvin, Lumijärvi kuvaa.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA JAAKKO HEIKKILÄ