Teollisuusliiton Helsingin ja Uudenmaan alueen lakkokoulutus 27.9.2018 Tikkurilassa. KUVA KITI HAILA

Lakkoliivit päälle 3. lokakuuta: ”Porukka innolla mukana”

”Me olemme isolla asialla. Ja täällä näin, että muutakin porukkaa on innolla mukana. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!” Marika Kallio, vuoronsa luottamusmies Metsä Woodin Lohjan-tehtaalta, sai eilen Vantaalla koulutuksen ohella intoa ensi viikon lakkopäivään.

Teollisuusliiton hallitus päätti 24.8. mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

Ensimmäinen vaihe eli ylityökielto astui voimaan 17.9. ja jatkuu toistaiseksi.

Toinen vaihe eli lakkopäivä 3.10. pysäyttää työt noin 150 liiton toimialojen työpaikalla, joista on lakossa noin 22 000 työntekijää.

Liitto harkitsee painostustoimista luopumista, jos hallitus luopuu esityksestään uudeksi irtisanomislaiksi ja sitoutuu siihen, ettei se tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle.

Marika Kallio. KUVA KITI HAILA

Ympäri Suomen Teollisuusliiton ykköskaartin luottamusmiehiä on koulutettu luotsaamaan ensi keskiviikon lakkopäivä mallikkaasti maaliin. Metsä Woodin Lohjan tehtaan luottamusmies Marika Kallio osallistui Helsinki-Uusimaan aluetoimiston järjestämään koulutukseen Vantaalla.

Kallio kuvaili, että hän ei enää vain suostu pyöriytymään Sipilän ohjailemassa oravanpyörässä, jonka vauhti kiihtyy kiihtymistään. Nyt on ”pienten ihmisten” se pysäytettävä.

– Meidän on nyt laitettava kampoihin, ja kun meitä on monta, me olemme todella iso joukko, Kallio alleviivasi.

Luottamusmies Kallio sanoi tyytyväisenä, että tilaisuudesta sai juuri oikeanlaiset eväät siihen, miten poliittinen lakko viedään tehtaalla läpi. Mitään lisäperusteluja lakkoon ryhtymisen tärkeydelle ei Kallion mielestä enää tarvita.

– Vaikka tämä lakiehdotus ei tällä hetkellä kaikkia työntekijöitä koskisikaan, tulee se kyllä jatkossa koskemaan.

”EN VOI LUOTTAA NYKYISEEN HALLITUKSEEN”

Tilaisuuden avannut aluepäällikkö Jari Kallio oli todennut, että Sipilän hallituksen lopullisena tavoitteena on yleissitovuuden purkaminen. Tämä irtisanomissuojan heikennys olisi vain pieni välilahja yrittäjille.

– Siltä se vaikuttaa. En voi lainkaan luottaa Suomen nykyiseen hallitukseen. Koko lakiesitys on rakennettu epätasa-arvosta ja epäluottamuksesta. Hallituksen lupaukset ovat olleet aivan jotain muuta kuin teot, Marika Kallio alleviivaa.

Koulutuksen aikana saapui tieto, että SEL eli Suomen Elintarviketyöläisten Liitto lakkoilee myös ensi keskiviikkona.

– Ihan mahtavaa! Mitä useammalta eri alalta porukkaa on mukana, sitä parempi. Tämä on kaikkien savotta, Kallio kuvaili.

”LAKON PERUSTELUT YMMÄRRETÄÄN HYVIN”

Tarik Purho. KUVA KITI HAILA

Mäntsälän Comfortan pääluottamusmies Tarik Purho kertoi naurahtaen, että koulutustilaisuuden pitopaikka eli vantaalainen hotelli saa puhtaat tekstiilinsä hänen työpaikaltaan.

– Mitä olen työkavereiden kanssa jutellut, lakon perustelut ymmärretään erittäin hyvin. Me olemme matalapalkka-ala. Eipä meillä paljon Kokoomusta kannateta, Purho kertoi pesulan työntekijöiden mietteistä.

Purho harmittelee, että maan hallitukset ovat olleet jo vuosia ellei vuosikymmeniä kokoomusvetoisia. Tämä on merkinnyt sitä, että mediassa on valta ollut oikeistolla ja ”rahamiehillä”. Nämä ovat saaneet työnnettyä ihmisten mieliin omaa propagandaansa.

– Surullisinta kaikesta on nähdä tavallinen duunari, joka puhuu pahaa ay-liikkeestä. Hän on todellakin lukenut Iltalehtensä, lukenut niin hyvin, että ampuu itseänsä jalkaan, jotta herroilla olisi asiat mukavasti. Propagandalla ihmiset lannistetaan niin, että he eivät liity instituutioon, joka ajaa heidän oikeuksiaan.

– Tämä on elämäni ensimmäinen lakko. Mutta minusta meidän olisi pitänyt laittaa stoppi tälle jo vuosia sitten. Nyt me tarvitsemme kaikki työntekijät mukaan. On muistettava, että lakiehdotushan koskee yli 90 prosenttia Suomen yrityksistä. Se merkitsee satoja tuhansia ihmisiä.

– Jos vaikka 200 000 ihmistä pistää takapuolen penkkiin, kyllä tämän maan talouskasvu loppuisi. Mutta mehän sen talouskasvun teemme. Se pysähtyisi ainakin meidän ehdoillamme, Purho totesi.

”TÄMÄ PITÄÄ KATSOA LOPPUUN SAAKKA”

Klaus Bäckström. KUVA KITI HAILA

Aluepäällikkö oli todennut liiton linjaksi tilaisuuden alussa: ”Tuumaakaan ei anneta periksi.” Samoilla linjoilla oli Teknoksen Pitäjänmäen pääluottamusmies Klaus Bäckström.

– Tämä pitää katsoa aivan loppuun saakka.

Sipilän hallituksen aivan poikkeuksellisen kovaa ja raakaa linjaa työntekijöitä kohtaan kuvannee Bäckströmin muistelus työuraltaan.

– En ole ollut 25 vuoden aikana päivääkään lakossa, Bäckström totesi.

Myös Bäckström iloitsi kokoukseen tulleesta tiedosta, että SEL on liittynyt yhteiseen rintamaan Sipilän hallituksen toimien pysäyttämiseksi. Teknoksen pääluottamusmiehelle rintaman on nyt pidettävä, sillä irtisanomissuojan heikentäminen olisi taas vain yksi askel pahempaan.

– Ei tätä vaan voi katsoa läpi sormien. Uskon täysin, että iso osa porukoista sen ymmärtää.

Lakkopäivän 3.10. järjestelyt puhuttivat luottamusmiehiä Teollisuusliiton Helsingin ja Uudenmaan alueen lakkokoulutuksessa 27.9. Tikkurilassa. KUVA KITI HAILA

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT KITI HAILA