Janitan kenkätehdas uhkaa kaatua Venäjän pakotteisiin

Seinäjokelainen kengänvalmistaja Janita Oy ilmoitti maanantaina, että näillä näkymin se lopettaa tuotantonsa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Syynä kenkätehtaan ahdinkoon ovat neljä vuotta jatkuneet Venäjän pakotteet, joille ei näy loppua. Tuona aikana toimitusjohtaja Jari Salmen mukaan tehtaan liikevaihto on supistunut 18 miljoonasta eurosta vajaaseen kolmannekseen, alle kuuteen miljoonaan euroon.

Pääluottamusmies Raija Pitkärannan mukaan aika on ollut työntekijöille raskas.

– Vuodesta 2014 lähtien on ollut lomautuksia, jotka ovat kestäneet joskus puoli vuottakin. Tämän vuoden alusta oltiin kolme kuukautta lomautettuna. Toivottavasti tulisi lisää tilauksia, mutta pahalta näyttää. Venäjä on ollut meillä suurin ostaja ja ostojen supistuminen näkyy.

Viimeisimmän kerran Janitalla pakotteiden takia vähennettiin väkeä vuonna 2016. Jäljellä on 70 työntekijää, joista 52 on tuotannossa.

– Silloin todettiin, että tästä ei voi enää pienentää. Lomautuksia on ollut koko ajan. Joitakin on lähtenyt itse muihin töihin tai opiskelemaan uuteen ammattiin. Niin se on varmasti ollut tässä tilanteessa parasta, varsinkin nuorilla.

PAKOTTEET TEKEVÄT SUURTA HALLAA

Janita on 60 vuoden perinteen omaava naisten kävelykenkien ja saapikkaiden valmistaja. Sen tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin. Ylivoimaisesti suurin vientimaista on 40 vuoden ajan ollut ensin Neuvostoliitto, nyttemmin Venäjä.

– Kun 2014 ensimmäiset Venäjän pakotteet tulivat ja ruplan kurssi romahti, niin Janitan kohderyhmän, keskiluokan ostovoima katosi nopeasti. Se teki suuren loven meille, sanoo Pitkäranta.

– Pakotteet jatkuvat edelleen, eikä niille näy loppua. Jos EU lisää vielä pakotteita, niin silloin toiminnan mahdollisuudet ovat aika lailla tukossa.

KENGÄT TEHDÄÄN NYT MUUALLA

Toimitusjohtaja Salmen mukaan Janita on historiansa aikana kokenut useita Venäjän taloudellisia ahdinkoja, mutta ne ovat olleet kohtuullisen lyhytvaikutteisia. Janitan toiminnan supistamisilla on hänen mukaansa kyetty vastaamaan muuttuneisiin tilanteisiin ja toiminta on saattanut jatkua.

– Nykyinen idän ja lännen välinen poliittinen kriisi on erilainen. Tunnelmat Venäjällä ovat muuttuneet ja itäiset kauppakumppanit ovat hakeneet rinnalleen ”uudet ystävät”. Kenkiä valmistetaan nyt toisaalla.

Vapautuneen tuotantokapasiteetin siirto läntisille, jo ennestään kilpailluille markkinoille ei Salmen mukaan ole erikoistuotteelle mahdollista.

Yt-neuvottelut Janitalla alkavat 14. toukokuuta ja ne kestävät kuusi viikkoa.

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVA KAUKO AINASOJA

Sivun yläreunan kuva: Työsuojeluvaltuutettu Anne Kuivinen pakkasi saappaita Janitan tehtaalla Seinäjoella vuonna 2009.