Lumikuormat syyniin! Hallien katot vaarassa erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa

”Nyt kannattaa kiinnittää huomiota kattojen lumikuormiin. Olen kuullut, että joitakin hallien kattoja on jo romahtanut, vaikka lumi on vielä kevyttä”, kertoo Teollisuusliiton työympäristöasiantuntija Pentti Hartikainen.

Hartikaisen mukaan eniten lunta on nyt Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Samaten paljon lunta löytyy Pohjois-Suomen itäreunalta. Hartikainen arvioi, että kireä pakkanen vain lisää riskejä.

– Rakenteet, olivat ne rautaa tai lautaa, kuormittuvat pakkasesta. Jos ollaan kantavuusrajalla, silloin voi rapsahtaa.

Riskialttiimpia rakennuksia ovat isot hallit ja varastot, joiden katoissa on pitkät jännevälit. Näitä voi olla oikeastaan millä Teollisuusliiton toimialalla tahansa.

Hartikainen kehottaa tarkkailemaan ihan silmämääräisesti kattojen lumikuormia jo nyt, ennen kuin lumi alkaa kostua ja muuttua samalla paljon painavammaksi. Myös katon alapuolisia merkkejä on hyvä tutkia. Jos näkyy taipumia, on ehkä syytä reagoida hyvinkin nopeasti. Kaikki ylimääräiset ja epänormaalit äänet on myös otettava vakavasti, vaikka pakkasella rakennukset luonnostaankin ”paukkuvat ja ryskäävät”.

Työnantajalla on vastuu turvallisista työoloista. Työntekijöiden huoliin on siis vastattava. Viimeisenä keinona on työsuojeluvaltuutetun oikeus, että hän keskeyttää työt, jos olosuhteet käyvät vaarallisiksi liiallisen lumikuorman takia.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI

Katso tästä ohjeet turvalliseen lumenpudotustyöhön työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta