Päijät-Hämeessä viritetään alueellista yhteistyötä

Päijät-Hämeen Teollisuusliiton ammattiosasto 23 on viettänyt kuluvan viikon uuden toimitilansa avajaisia.

Osaston tavoitteena on saada omat jäsenet kotiutumaan Lahden Askonalueen Askotalossa sijaitsevaan toimitilaan ja sen rinnalla edistää Teollisuusliiton ammattiosastojen alueellista yhteistyötä.

– Toivotamme alueen toimijat tutustumaan tiloihimme. Olisi hienoa, jos samalla syttyisi ajatuksia siitä, että muut osastot voisivat yhdistyä osastoomme. 4 000 jäsentämme, oma työntekijä ja uudet monikäyttöiset tilat antavat toiminnan kehittämiselle vankan lähtökohdan, puheenjohtaja Marko Schroderus arvioi.

– Muutimme myös osaston nimen siksi, että yhteistyölle löytyisi pohjaa alueellisesti ja eri sopimusalojen kesken. Emme enää ole lahtelaisia, vaan päijäthämäläisiä ja toisaalta emme enää ole metalli- vaan teollisuusliittolaisia. Liitolla on Päijät-Hämeessä 24 ammattiosastoa. Ne tekevät tietysti omat päätöksensä. Me pidämme ovet auki yhteistyön syventämiselle, osaston hallituksen jäsen Jarkko Jokinen jatkaa.

VILKAS TOIMINTA

Suuren ammattiosaston toiminta on monipuolista. Sen yksi tärkeä osa on palkatun työntekijän Satu Oinaan tarjoama jäsenpalvelu.

– Jäsenet haluavat usein jutella asioistaan kasvokkain liittyvät ne sitten työelämään tai työttömyysturvaan. Toisaalta osaston työntekijä on kaikkien jäsenten käytettävissä ja voi tarjota tukea myös niille työpaikoille, joilla ei ole luottamusmiestä, hallituksen varajäsen Mirka Utunen sanoo.

Toinen keskeinen osa toiminnasta on järjestäytymisasteesta huolehtiminen, edunvalvonta ja koulutus.

– Pelkästään uusien luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen saaminen työpaikoille, joissa niitä ei vielä ole, on jatkuva toiminnan sarka, Schroderus toteaa.

– Samoin on koulutus. Esimerkiksi perjantaisin järjestetyt lyhyet koulutukset ajankohtaisista asioista ovat vetäneet luottamusmiehiä mukavasti paikalle. Viimeksi käsittelimme uutta työehtosopimusta. Olemme pyytäneet luottamusmiehiä sopimaan työpaikoillaan, että voivat käyttää luottamustehtävän hoitamiseen tarkoitettua aikaa koulutukseen osallistumiseksi, osaston hallituksen jäsen ja taloudenhoitaja Tommi Vanhala kertoo.

Perusasioiden rinnalla toimintapaletti sisältää myös vapaa-ajan aktiviteetit. Seuraavia tapahtumia esimerkiksi ovat kylpylämatka ja talvirieha.

TEOLLISUUS LUO KASVUA

Avajaisviikon ohjelmaan sisältyi mediatapaaminen ja keskustelutilaisuus teollisuuden näkymistä Päijät-Hämeessä ja Suomessa. Tilaisuuden ydinviesti oli, että vientiteollisuus tuo lisäarvoa maakunnalle. Se luo työpaikkoja suoraan ja välillisesti ja edistää hyvinvoinnin ylläpitämistä.

– Siksi on tarpeen, että teollisuus otetaan huomioon alueellisia strategioita laadittaessa. Yksinomaan oheispalvelujen tarve teollisuuden ympärillä on suuri työllistäjä. Tarvitaan päiväkoteja, kouluja, yritysten työvoimatarpeeseen ennakoivasti vastaavaa ammatillista koulutusta ja logistiikkaa. Kysymys on alueen menestymisestä, työpaikkaomavaraisuudesta, vetovoimaisuudesta ja ihmisten hyvinvoinnista, Teollisuusliiton Hämeen alueen vastaava aluetoimitsija Sauli Järvinen tiivistää.

TEKSTI JA KUVA PETTERI RAITO

Sivun yläreunan kuvassa Jarkko Jokinen, Mirka Utunen, Marko Schroderus ja Tommi Vanhala Teollisuusliiton Päijät-Hämeen Ammattiosasto 23:n uusissa toimitiloissa.