Riku Aalto: Parempi edunvalvonta aiempaa edullisemmin

Meidän on vastattava huutoomme entistä paremmin ja tuotettava edunvalvonta, järjestötoiminta ja muut palvelut aikaisempaa alhaisemmalla hinnalla, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto linjaa.

Riku Aallon mukaan Teollisuusliiton ensimmäinen tehtävä on rakentaa yhteinen vahva perusta, jonka varaan uusi perinne voi alkaa muodostua.

– Kun fuusiossa puhutaan kolmesta ammattiliitosta ja työttömyyskassasta, on kysymys kuuden työkulttuurin yhteensovittamisesta. Tavoite on päästä mahdollisimman nopeasti tilanteeseen, jossa on yksi liitto ja yksi kassa.

– Se on iso haaste johtamiselle, mutta juuri fuusion ansiosta saavutamme mahdollisuuden tuottaa lupaamamme palvelut. Haluan nähdä Teollisuusliiton Suomen vaikutusvaltaisimpana ammattiliittona, jonka ääni kuuluu yhteiskunnassa sen kokoa suuremmalla painoarvolla.

VAIKUTTAVUUS TUO MUKANAAN VASTUUN

Kasvavaan vaikutusvaltaan liittyy Aallon mukaan lisääntyvän vastuun kantaminen.

– Kun meitä kuunnellaan, pitää näkökulmiemme olla perusteltuja ja laaja-alaisempia kuin mitä teollisuustyöntekijöiden etujen ajaminen yksinomaan tarkoittaa. Siksi otamme kokonaisvastuuta yhteiskunnasta ja edistämme hyvinvointia. Emme vain neuvottele ja solmi työehtosopimuksia, vaan meillä on myös elinkeinopolitiikkaan ja työttömyysturvaan liittyviä tavoitteita. Yhteiskuntavaikuttamisella tulee olemaan toiminnassamme merkittävä rooli.

– Toisaalta nyt kun keskusjärjestöt hakevat toiminnalleen uusia uria ja niiden mandaatti asioiden hoitamisessa pienentyy, niin eivät ne asiat siitä mihinkään poistu. Meidän täytyy hoitaa asioita myös tämä näköala huomioon ottaen ja kantaa vastuumme kokonaisuudessa ja kokonaisuudesta.

TULEVAISUUDEN TEOLLISUUSLIITTO

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna Teollisuusliitto voi menestyä vain, jos ihmiset, jäsenet ja ammattiosastot kokevat sen tärkeäksi ja hyödylliseksi.

– Toiveeni on, että kun rakennamme uutta ammattiliittoa, niin teemme uutta ja uudella tavalla, ja saamme ihmiset motivoitua osallistumaan yhteiseen tekemiseen. Sehän ei ole mitenkään mahdotonta, vaan olennaista on, että ihmisten tahto vaikuttaa saa tilaa. Ihmiset nimittäin haluavat ja keksivät tapoja vaikuttaa. Meidän tehtävämme on tehdä vaikuttaminen mahdolliseksi.

– Liiton vahvuus nousee työpaikoilta ja syntyy toimivista ammattiosastoista. Siksi tarvitsemme tuoreita toimintatapoja uusien jäsenten ja luottamushenkilöiden mukaan saamiseksi. Alueellisesti kannattaa miettiä, miten osastot löytävät yhdessä toimimisen ja yhdistymisen muotoja.

– Ne ovat viime kädessä aika yksinkertaisia asioita. Tapahtumia ja yhdessä tekemistä. Kutsutaan mukaan ja lähdetään mukaan.

Tulevaisuuden Teollisuusliittoa pohtiessaan Aalto pitää ovet auki yhteistyölle ja uusille yhdistymisille.

– Tulevaisuudessa haluan nähdä elinvoimaisen toimintakulttuurin, jossa toimimme yhdessä liitossa ja yhdessä ammattiosastojen ja jäsenten kanssa. Tulokset kuten syvempi ja parempi edunvalvonta eivät synny toimiston tai yksien ihmisten toimesta, vaan koko orkesterin osallistumisella ja myötävaikutuksella. Tarvitaan siinä tietysti määrätietoista johtamistakin, että suunta pysyy selvänä, mutta toisaalta tulevassa prosessissa pitää sallia myös virheitä. Ne ovat kokemusta, minkä perusteella asioita ja toimintaa voi kehittää paremmaksi.

– Samalla pitää miettiä voisiko tässä maassa olla vain yksi Teollisuuden ammattiliitto, vain yksi Teollisuusliitto. Kauanko siihen menee aikaa? Haluan pitää ovet auki. Vaikka fuusio on raskas prosessi, on se ainut tapa, millä näitä kehitysaskelia voi ottaa, Aalto toteaa.

TEKSTI PETTERI RAITO   KUVAT JYRKI LUUKKONEN JA KITI HAILA

 

Riku Aalto

  • SYNTYNYT 1965
  • PERHE Naimisissa, kolme lasta
  • KOULUTUS Hallintotieteiden maisteri, elektroniikka-asentaja
  • TYÖKOKEMUS Teollisuusliitto, puheenjohtaja 2017–. Metallityöväen Liitto: puheenjohtaja 2008–2017, talouspäällikkö 2003–2008, talous- ja jäsenasiain sihteeri 2000–2003, jäsenrekisterivastaava 1995–2000. Talous- ja vakuutusalan töitä eri työnantajilla. Saab–Valmet Uusikaupunki kokoonpano-osasto 1983–1990.