Tekijä-lehden päätoimittaja Petteri Raito.

Hallituksen pelikirja on suunnattu työntekijöitä vastaan

TEKSTI PETTERI RAITO

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma ja taktinen pelikirja on suunnattu työntekijöitä vastaan.

Juoni tiivistyy ajatukseen, jonka mukaan työntekijöiden oikeuksia ja vaikutusmahdollisuuksia heikentämällä voitaisiin parantaa yritysten ja työnantajien toimintaedellytyksiä. Tämän väitetään vahvistavan työllisyyttä ja kansantaloutta ja olevan kaikkien etu. Varmaa ei kuitenkaan ole muu kuin se, että hallitus tosiasiallisesti heikentää työntekijöiden ja sen rinnalla myös työttömien asemaa, oikeuksia ja vaikutusmahdollisuuksia.

Hallitus aloitti toimenpiteensä rajoittamalla palkansaajien työtaisteluoikeutta 18.5.2024 alkaen. Tällä vaikeutettiin työntekijöiden mahdollisuuksia vastustaa heihin kohdistettavia tulevia heikennyksiä. Niistä uusin tähtää sekin työtaisteluoikeuden rajoittamiseen siten, että työnantajille annetaan valta määritellä työntekijöiden käynnistämien laillisten lakkojen rajat.

Tämän hallitus aikoo toteuttaa ojentamalla työnantajille oikeuden päättää hätätöinä tehtävistä suojelutöistä. Näin ollaan menettelemässä siitä huolimatta, että työt, joiden keskeytymisestä voisi aiheutua uhkaa hengelle, terveydelle tai ympäristölle, on perinteeksi muodostuneen käytännön mukaisesti rajattu lakkojen ulkopuolelle. Ja siitä huolimatta, että hätätöiden teettämisen edellytyksenä ovat täysin ulkoiset tai ennalta-arvaamattomat tapahtumat. Lakot eivät tällaisia tapahtumia työnantajille ole. Niistä ilmoitetaan etukäteen.

Hallitus on lisännyt kierroksia työntekijöiden aseman murentamisessa.

Sitä vastoin hallitus ei näe tarpeelliseksi rajoittaa työnantajien työtaistelukeinona käyttämää työsulkua. Linja pitää myös laittomille työtaisteluille asetetuissa korvauksissa. Ammattiyhdistyksille asetettiin ensimmäistä kertaa Suomen työmarkkinahistoriassa lakkosakkojen minimitaso ja maksimikorvausta korotettiin. Pelotteeksi työntekijöille säädettiin henkilökohtainen lakkosakko. Työnantajille ei ole sälytetty uusia korvausvelvoitteita tai vastuita.

Vauhtiin päästyään hallitus on lisännyt kierroksia työntekijöiden aseman murentamisessa ohjelmansa tavoitteita pidemmälle vieden. Irtisanomissuojan heikentäminen ei hallituksen esityksenä enää koske ainoastaan painavan syyn poistamista laista ja vain asiallisen syyn jättämistä lakiin irtisanomisen perusteena. Uusin huononnus on lakiin kirjattava irtisanomisperusteiden väljä ja epämääräinen listaus. Se tulee aiheuttamaan epäselvyyksiä, eriarvoisuutta ja uusia riitatapauksia.

Tätäkin keikausta työnantajia herkällä korvalla kuunteleva hallitus perustelee yleiseen hyvään viittaavalla työllistämisen esteiden purkamisella. Taitaa kuitenkin olla niin, että sinänsä kannatettavan työllisyyden edistämisen nimissä saadaan aikaiseksi lähinnä uusia työttömiä, joiden toimeentuloa ja turvaa hallitus on jo voimakkaasti heikentänyt.