Asmo Syrjä, Tellervo Sirviö, Sari Syrjä, Kimmo Syrjä, Henna Laitala ja Sirpa Lohi (edessä) vahtivat lakon sujumista Darekonin Haapaveden-tehtaalla maanantaiaamuna 9.12.2024.

Lakossa Haapaveden Darekonilla: ”Oman toimeentulon puolesta täällä ollaan”

TEKSTI ANTTI GOMAN
KUVAT VESA RANTA
VIDEO VESA RANTA JA ANTTI HYVÄRINEN

Haapaveden Darekonilla ollaan lakossa työehtosopimuksen puolesta ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Työntekijöiden mielestä on hyvä, että 10 prosentin palkankorotustavoite julkaistiin etukäteen.

Teollisuusliitto on julistanut kuusi päivän mittaista lakkoa teknologiateollisuuteen. Työehtosopimusneuvotteluja vauhdittavat lakot järjestetään 3.–4. ja 9.–12. joulukuuta. Työtaistelun piirissä on yhteensä noin 33 000 työntekijää yli 400 työpaikalla.

Darekon Oy Ltd:n pääsisäänkäynnin kello Haapavedellä näyttää 5.36. Parkkipaikka ammottaa tyhjyyttään, autoja on vain muutama siellä täällä.

Yleensä pysäköintialue on arkiaamuisin täynnä, mutta tänään ei olekaan tavallinen työpäivä. Pikkupakkasessa seisoskelee ryhmä, jonka pahvikyltit ja keltaiset liivit kertovat, mistä on kyse: tehdas on lakossa.

Tuotantotyöntekijä ja Oulaisten Teollisuustyöväen ammattiosasto 368:n hallituksen jäsen Kimmo Syrjän mielestä 10 prosentin palkankorotustavoite oli ihan hyvä ilmoittaa ääneen jo etukäteen, jotta jäsenet tietävät, mitä liitto tavoittelee ja minkä puolesta työpaikoilla lakkoillaan.

– Parin vuoden inflaatio pitäisi syödä pois ja saada vielä pari prosenttia lisää, hän sanoo.

Parin vuoden inflaatio pitäisi syödä pois ja saada vielä pari prosenttia lisää.

Esimerkiksi Darekonilla olisi varmasti varaa maksaa paremminkin. Kyse onkin siitä, mikä omistajille riittää.

– Jos yhtenä vuonna tehdään voittoa viisi prosenttia, seuraavana pitäisi tehdä jo kymmenen, Kimmo Syrjä sanoo.

PALKANKOROTUSHALU HAKUSESSA

Lakkovahtien tueksi saapunut Teollisuusliiton aluetoimitsija Sami Nyman epäilee, ettei kyse ole maksukyvystä vaan -halusta.

Hänen mielestään kymmenen prosentin palkankorotukset ovat itse asiassa maltillisia, kun ne jaetaan kahdelle vuodelle: kuusi prosenttia ensi vuonna ja neljä sitä seuraavana.

Tuotantotyöntekijä Sirpa Lohi toivoo, ettei liitto anna helpolla periksi vaatimuksistaan. Darekonin pääluottamusmies Tellervo Sirviö sanoo, että liiton vaatimuksille annetaan tehtaalla täysi tuki.

Sari Syrjä, Kimmo Syrjä ja Henna Laitila lakkovahdissa.

ENSIMMÄINEN LAKKO 30 VUOTEEN

Kimmo Syrjä on ollut Darekonilla 30 vuotta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun työpaikalla ollaan lakossa, jos viimevuotista poliittista mielenilmausta ei lasketa mukaan.

Lakon osuminen omalle työpaikalle ei harmita. Lakkovahdit eivät myöskään pelkää sitä, että lakkopäiviä tulisi omalle kohdalle lisää.

– Liitto on näin päättänyt. Kyllä me tiedetään, että kaikki ovat yhtä tärkeitä, tuotantotyöntekijä ja Oulaisten Teollisuustyöväen ammattiosasto 368:n sihteeri Sari Syrjä sanoo.

Darekon valmistaa Haapavedellä elektroniikkatuotteita.

TYÖT LAKOSSA, KUULUI LIITTOON TAI EI

Asiallinen tunnelma särkyy, kun aivan lakkovahtien jalkojen juureen ajaa auto. Tulija ilmoittaa kovaan ääneen, ettei kuulu liittoon, joten ei ole menossa lakonalaiseen työhön. Lakkovahdit vastaavat, että työpaikka on lakossa, ja asia koskee kaikkia.

Tulija painelee sisälle, ja lakkovahdit hymähtelevät. –  Porukka on jäänyt kotiin tosi hyvin. Tiedän, että mukana on sellaisiakin, jotka eivät kuulu liittoon, pääluottamusmies Tellervo Sirviö sanoo.

Darekonilla työnantaja on väittänyt, että liittoon kuulumattomilla olisi tavallinen työpäivä. Teollisuusliiton näkemys on, että kaikki työt ovat lakossa, kuului työntekijä liittoon tai ei.

Täällä ollaan oman asian ja toimeentulon puolesta. Siitä kai tässä loppuviimein on kyse.

Sari Syrjän mukaan suurin osa työntekijöistä ymmärtää asian merkityksen.

Myös Kimmo Syrjä kehuu työntekijöiden hyvää henkeä ja lakkoon osallistuvien määrää.

Rikkureihin suhtaudutaan asiallisesti, mutta silti heidän toimintansa tympäisee.

– Harmittaa, kun tulevat tekemään lakonalaista työtä. Edut kyllä kelpaavat, Sirpa Lohi sanoo.

 

Tarkemmat tiedot teknologiateollisuuden lakoista löydät Teollisuusliiton verkkosivulta.