Virpi Riikonen (vas.), Johanna Aalto, Kari Keinänen ja Petri Kallio osallistuivat Sisä-Suomen toiminta-alueen Ammattiosastojen ajankohtaispäiville 27.–28.9.2024 Tampereella.

Ammattiosastojen ajankohtaispäivät Tampereella: ”Haastavia aikoja eletään”

11.10.2024

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Tuoreimmat uutiset tes-neuvotteluista, paikallisesta sopimisesta ja työttömyysturvan heikennyksistä vetivät ammattiosastojen toimijoiden ilmeet vakaviksi Sisä-Suomen Ammattiosastojen ajankohtaispäivillä Tampereella.

Ay-liike on joutunut hallituksen silmätikuksi, toteaa kokoonpanotyöntekijä Kari Keinänen Jyväskylästä kuultuaan Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon tilannekatsauksen.

– Aika haastavia aikoja eletään. Tes-neuvottelut ovat alussa, eivätkä ne varmasti tule olemaan helpot. Meidänkin sopimus on voimassa enää marraskuun loppuun.

Sisä-Suomen toiminta-alueen Ammattiosastojen ajankohtaispäivät kokosivat syyskuun viimeisenä perjantaina Tampereelle kuutisenkymmentä toimijaa 38 ammattiosastosta.

Keinänen työskentelee mittalaitteita valmistavassa Stresstech Oy:ssä ja toimii Jyväskylän metallityöväen ammattiosaston sihteerinä.

– Meillä on paljon pieniä työpaikkoja, joissa kaikissa ei ole luottamushenkilöitä. Hallituksessa on sentään usean työpaikan edustus, joten sitä kautta kuulee, mitä eri firmoissa tapahtuu.

Kuka sopii niissä yrityksissä, joissa ei ole liiton kouluttamia luottamusmiehiä?

Erityisesti lakiesitys paikallisesta sopimisesta herättää Keinäsessä kysymyksiä.

– Kuka sopii niissä yrityksissä, joissa ei ole liiton kouluttamia luottamusmiehiä, minkälaisia sopimuksia siellä osataan tehdä ja minkälainen sotku siitä vielä tulee, Keinänen pohtii.

Ajankohtaispäivillä hän kuuli muun muassa ammattiosastojen yhteistyöryhmistä, jotka liitto aikoo kutsua koolle ensi vuonna.

– Yhteistyöryhmässä ammattiosastot voisivat järjestää yhteisiä koulutuksia tai vaikka palkata järjestäjän, joka kokopäivätoimisesti edistäisi osastojen jäsenhankintaa, Keinänen visioi.

Ammattiosastojen ajankohtaispäivät olivat vuosikausia ay-toiminnassa mukana olleelle kokoonpanotyöntekijä Kari Keinäselle ”jäähyväiskeikka”, sillä hän jää keväällä eläkkeelle.

LEIKKAUKSET PYSÄYTTIVÄT

Lounaan jälkeen A-Kassan lähiesihenkilö Mia Pakalén kertoi ammattiosastojen toimijoille ansiosidonnaiseen päivärahaan tulevista porrastuksista ja muista leikkauksista.

– Se oli karua kuultavaa, kun leikkaukset kohdistuvat samoihin pienipalkkaisiin ihmisiin, joilla ei muutenkaan ole helppoa, sanoo ilmoitusvalmistaja Virpi Riikonen Petäjävedeltä.

Hän työskentelee Mediasepät Oy:ssä Jyväskylässä ja toimii siellä myös pääluottamusmiehenä.

– Meillä käytiin vuosi sitten muutosneuvottelut ja kuusi irtisanottiin. Kirjapainoalalla töitä ei ole saatavilla, ja ammattiosaston jäsenmääräkin vähenee.

Jäsenistön aktiivisuus on paljon kiinni siitä, miten heidät otetaan haltuun työpaikoilla, sanoo ilmoitusvalmistaja, pääluottamusmies Virpi Riikonen.

Riikonen kuuluu Jyväskylän Kirjatyöntekijäin Yhdistyksen hallitukseen ja osallistui Ammattiosastojen ajankohtaispäiville kehittääkseen oman osastonsa toimintaa.

– Haluaisin kuulla ideoita siitä, mitä ammattiosasto voisi tehdä aktivoidakseen jäseniään. Joistain työpaikoista emme ole saaneet ketään mukaan osaston toimintaan.

Yritystä kirjatyöntekijöiltä ei ole puuttunut. He ovat järjestäneet talvisisin ulkoilutapahtuman ja käyneet kesällä muun muassa sisävesiristeilyllä ja kesäteatterissa.

– Olemme kutsuneet jäseniä myös laajennettuihin hallituksen kokouksiin, ja sitä kautta olemmekin saaneet uusia aktiiveja mukaan, Riikonen kertoo.

”AINA UUTTA TIETOA”

Särmääjä Petri Kallio Ylöjärveltä istuu hotelli Rosendahlin Henrika-kokoustilassa ja kuuntelee keskittyneesti perjantaipäivän viimeistä osuutta ammattiosastojen toiminnan kehittämisestä.

– Täältä saa aina uutta tietoa. Mielenkiintoisimpia asioita ovat nyt lakimuutokset ja tes-tilanteet ja se, miten ne vaikuttavat työntekijän asemaan, Kallio sanoo.

Hän työskentelee Ylöjärvellä Porkka Finland Oy:ssä, joka valmistaa kylmälaitteita ammattikäyttöön. Se ajautui kesällä yrityssaneeraukseen.

– Kolmekymmentä prosenttia työntekijöistä irtisanottiin. Työn tulevaisuus mietityttää.

Kallio toivoo, että työehtosopimusneuvotteluiden avulla pystyttäisiin estämään edes joitakin niistä hallituksen esittämistä lakimuutoksista, jotka uhkaavat heikentää työntekijän asemaa.

Toivottavasti tes-neuvotteluissa saavutetaan sellainen ratkaisu, jonka kanssa kaikki pystyvät elämään, sanoo särmääjä, varapääluottamusmies Petri Kallio.

– Esityksen mukaan ensimmäisestä sairauslomapäivästä on tulossa palkaton, mutta tessissä voitaisiin sopia, että myös siltä saa palkkaa, Kallio pohtii.

Hän kuuluu Ylöjärven seudun teollisuustyöntekijöiden hallitukseen ja haluaisi siirtää osaston toiminnan painopistettä virkistystoiminnasta perinteisen ay-toiminnan suuntaan.

– Ammattiosastojen toimintaa on syytä vankistaa, jotta järjestäytymisaste pysyy korkealla ja jäsenet ovat tietoisia oikeuksistaan ja eduistaan. Silloin he haluavat myös puolustaa niitä.

”Imen infoa joka paikasta, mitä vaan saan, jotta pääsisin vähän paremmin jyvälle”, sanoo Ammattiosastojen ajankohtaispäivien ensikertalainen, linjatyöntekijä Johanna Aalto.

ENSIKERTALAINEN OPISSA

Ajankohtaispäivien perjantai huipentui illalliseen. Pöydässä istui myös linjatyöntekijä Johanna Aalto, joka osallistui ensimmäistä kertaa Teollisuusliiton koulutukseen.

– Lähden ihan nollasta. Tämä päivä avarsi asioita, vaikka aika paljon vielä riittää ihmeteltävää. Ei kyllä ollut kauhean mieltä nostattavaa infoa. Pisti aika hiljaiseksi, kun kaikesta leikataan.

Aalto liittyi Teollisuusliittoon runsas kolme vuotta sitten, kun hän jätti kaupan alan ja aloitti työt JPJ-Woodin sahalla Juupajoella.

– Työt eivät stressaa enää samaan malliin kuin ennen, ja työkaverit ovat mukavia. Minulla on asiat tosi hyvin, sillä meillä ei ole ollut lomautuksia eikä niitä ole näköpiirissäkään.

Pisti aika hiljaiseksi, kun kaikesta leikataan.

Juupajoella asuva Aalto kuuluu Korkeakosken Puutyöväen ammattiosaston hallitukseen ja saattaa olla ammattiosaston seuraava puheenjohtaja.

– Nykyinen puheenjohtaja jää eläkkeelle, ja pahasti pelkään, että tehtävä lankeaa minulle, sillä tunkua siihen ei ole. Siinä tapauksessa täytyy ottaa selvää, keitä osastoon kuuluu.

Lauantaina ammattiosastojen toimijat kuulivat jäsenvakuutuksista ja ammattiosastojen mahdollisuuksista kunta- ja aluevaaleissa sekä työtaistelutoimia koskevista lakimuutoksista.