”Fitnessurheilussa täytyy olla täysillä mukana. Jos se on pakkopullaa, se ei onnistu, sillä keho laittaa niin paljon vastaan”, sanoo mänttäläinen Paula Koskenheimo.

Yllytyshullu innostui fitneksestä

23.2.2024

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Fitnessurheilun moninkertainen SM-mitalisti Paula Koskenheimo nauttii lajista, joka tuo hänelle fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

PAULA KOSKENHEIMO

Mänttä-Vilppula
Koneistaja
Javasko Oy

Fitnessurheilua harrastava Paula Koskenheimo poseeraa peilille mänttäläisellä kuntosalilla. Raa’an punttitreenin ohella poseerausharjoittelu on iso osa lajia.

– Olen kävellyt 25 vuotta konepajassa turvakengissä, ja niillä ei voi askeltaa nätisti ja naisellisesti, ja täällä sitten pitäisi kävellä korkokengissä prinsessatyylillä. Se on aavistuksen haasteellista.

Koskenheimon päivä käynnistyy viiden kilometrin kävelylenkillä. Neljänä päivänä viikossa hän käy salilla ennen kuin lähtee töihin.

Fitnessurheilussa on useita eri lajeja. Koskenheimo kilpailee wellness fitneksessä, jossa tavoitteena on urheilullinen, esteettisesti miellyttävä ja tasapainoinen keho.

– Koska minulla on lähtökohtaisesti leveät hartiat, treenaan jalkoja 2–3 kertaa viikossa. Lopun aikaa teen olkapäitä, selkää, rintaa ja keskivartaloa.

Paula Koskenheimo ei hyväksy dopingin käyttöä. Hän kilpailee Suomen Fitnessurheilu ry:n järjestämissä kilpailuissa, joihin osallistuvat urheilijat ovat dopingtestauksen alaisia.

JOKKIKSESTA FITNESSKISOIHIN

Koskenheimo kilpaili ensimmäisen kerran fitnessurheilussa vuonna 2018. Kilpailuja edelsi puolitoista vuotta kestänyt valmistautuminen.

– Se oli ihan vahinko. Minulla ei ollut mitään hinkua fitnessurheiluun. Olen aina ollut vähän yllytyshullu. Aikaisempi kilpaurheilutaustani on moottoriurheilun puolelta.

Ennen fitnessuraansa Koskenheimo ajoi yli kymmenen vuotta jokamiesluokkaa. Kuntosalilla hän alkoi käydä viitisentoista vuotta sitten.

– Se oli sellaista aikaa, kun Jutta Gustafsberg keksi superdieetit, ja aloin kolmen lapsen jälkeen muokkaamaan kroppaa siihen kuntoon, mitä se oli aiemmin ollut, Koskenheimo kertoo.

Minulla ei ollut mitään hinkua fitnessurheiluun. Olen aina ollut vähän yllytyshullu.

Hän oli käynyt Gustafsbergin ja Jari Mentulan personal trainer -koulutuksen ja treenannut vuosia heidän salillaan, kunnes Mentula vuonna 2016 ehdotti Koskenheimolle fitnesskisoja.

– Se oli ihan hyvä idea, koska olen yhä sillä tiellä ja hänen valmennuksessaan. Tapaamme suunnilleen kerta viikkoon. Hän on minulle myös henkinen tuki, jolle voin aina laittaa viestiä.

Fitnesskisoissa Paula Koskenheimo käyttää kenkiä, joissa on kymmenen sentin korko. Mitä korkeampi korko on, sitä paremmin jalan lihakset tulevat esiin, hän sanoo.

PUOLI KILOA KANAA PÄIVÄSSÄ

Monipuolinen liikunta ei yksin riitä. Sen lisäksi Koskenheimo noudattaa tarkkaa ruokavaliota. Se on kaiken a ja o, hän sanoo.

– Lihas ei kasva, jos ei syö, ja aivotkin tarvitsevat energiaa. Paljon liikuntaa harrastavat tekevät monesti sen virheen, että he eivät syö tarpeeksi tai syövät todella yksipuolisesti.

Koskenheimo nauttii vuorokaudessa puoli kiloa kanaa ja lähes 600 grammaa kasviksia. Hän syö myös riisiä ja valkuaista. Kasvisten lisäksi hän saa kuituja marjoista, ja rasvat tulevat öljyistä ja pähkinöistä.

Fitnessurheilussa voivat kilpailla kaikki ikään ja kokoon katsomatta. Koskenheimo suosittelee lajia kaikille, jotka ovat sinut itsensä ja kroppansa kanssa.

– Oman kehoon täytyy pystyä suhtautumaan positiivisesti kisakauden eri vaiheissa. Harrastajan on oltava valmis siihen kritiikkiin, minkä peili antaa omille silmille.

Lihas ei kasva, jos ei syö, ja aivotkin tarvitsevat energiaa.

Laji vaatii myös aikaa ja rahaa, sillä kilpaileminen on kallista. Kilpailulisenssin, kisamaksujen ja matkakulujen päälle tulevat vielä esiintymisasut, meikit, kampaukset ja suihkurusketus.

– Kisabikinit tehdään käsityönä mittojen mukaan. Ne maksavat liki tuhat euroa.

Kilpailemisen lisäksi kuluja kertyy salimaksuista ja valmennuksesta.

Mänttäläinen Paula Koskenheimo on harrastanut fitnessurheilua kahdeksan vuotta.

TÄHTÄIMESSÄ EM-KISAT

Parhaillaan Koskenheimo valmistautuu huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Vantaalla kisattaviin SM-kisoihin.

– Tällä hetkellä en mahdu kisabikineihini. Painosta lähtee vielä 4–5 kiloa pois ennen kisoja.

Koskenheimo on voittanut useita SM-mitaleja. Vuonna 2022 hän sijoittui MM-kilpailuissa Etelä-Koreassa viidenneksi yli 35-vuotiaiden sarjassa. Koskenheimolla on ollut kolme kertaa edustuspaikka EM-kisoihin, mutta hän on jättänyt kilpailut väliin taloudellisista syistä.

– Tänä vuonna olisi tarkoitus lähteä, jos edustuspaikka tulee. Suomen aloitteesta EM-kisoihin tulee ensimmäistä kertaa yli 50-vuotiaiden sarja. Olisi kiva kilpailla oman ikäisten kanssa.

Fitnessurheilun EM-kilpailut järjestetään toukokuussa Espanjassa.

– Kisaaminen ei niinkään ole se juttu, vaan koko tämä touhu. Tästä tulee fyysisesti ja psyykkisesti vaan niin hyvä olo.

Lajin plussia on sekin, että sitä voi harrastaa missä vain.

– Olen salituristi. Kiertelen mielelläni uusilla saleilla ympäri Suomea. Minulla on aina salikassi autossa mukana.