Valtuustohaastattelu: Hallituksen leikkauspäätökset veivät valtuuston huomion
Teollisuusliiton valtuuston jäsenet ovat huolissaan Suomen hallituksen esittämistä säästöpäätöksistä. Hallituksen toimet puhututtavat valtuustoa ja kenttää vielä pitkään.
Teollisuusliiton uusi valtuusto kokoontui ensi kertaa sääntömääräiseen kokoukseen 28.-29.11.2023. Mukana oli sekä valtuustossa ensikertalaisia että kokeneita konkareita.
Ensikertalaiseksi sanovat lukeutuvansa Jari Tohu teknologiasektorilta sekä Sari Korkee kemian sektorilta. Korkee käytti myös ensimmäistä kertaa puheenvuoron yleiskeskustelussa, aiheena huoli aikuiskoulutustuen lakkautuksesta.
– Aika paljon jännitti, myöntää Korkee.
– Minulle tämä on ollut vielä uutta. Nyt on päässyt tutustumaan Suomen muihinkin luottamushenkilöihin. Aika lailla vielä opiskelen tätä toimintaa, sanoo puolestaan Tohu.
Sen sijaan valtuuston jäsen Juha Mannille puutuotesektorilta edustustehtävät ovat tuttuja.
– Minä tykkään siitä, kun pääsee puhumaan. Ammattiosastopolitiikka ja vaikuttaminen ovat siinä mielessä jännittäviä, kun ei ole vielä syntynyt isoa verkostoa. Mutta nyt on tarkoitus olla niin tymäkkä, että kaikki kyllä muistavat ja tietävät tämän jälkeen, Manni hauskuuttaa.
ANSIOTURVAN LEIKKAUSPÄÄTÖKSET OVAT SUURI HUOLENAIHE
Valtuuston jäsenten ilmeet vakavoituvat, kun puhe kääntyy Orpon-Purran hallituksen hallitusohjelmaan ja jo tehtyihin lakiesityksiin.
Hallituksen suunnitelmat niin ansiosidonnaisen työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkauksista sekä työelämän ja työmarkkinoiden heikennyksistä tulevat vaikuttamaan valtuuston työhön pitkän aikaa.
– #PainavaSyy on ollut nyt se kaikkein ajankohtaisin asia. Se on ollut puheenaiheena niin kahvihuonekeskusteluissa kuin illanistujaisissa, Tohu kertoo.
Tohun mukaan SAK:laisten liittojen yhteisen Painava syy -kampanjan poliittisista työtaistelutoimista on puhuttu paljon myös Raahessa Tohun työpaikalla SSAB Europella. Kampanjaan kuuluvana Teollisuusliitto järjesti ensin tunnin ulosmarsseja ja seuraavaksi vuorossa ovat olleet päivän mittaiset lakot.
– Hallitusohjelmassa ei ole kohtaa, joka ei olisi kentällä puhuttanut, Tohu sanoo.
Myös Tampereella hallitusohjelma on herättänyt huolta. Sari Korkeen työpaikalla sukistaan tunnetulla Sidoste Oy:llä on keskusteltu työntekijöiden kesken työehtojen heikennyksistä. Huolta ovat herättäneet muun muassa työntekijän irtisanomisen helpottaminen, lakko-oikeuden rajoitukset ja sakot, työttömyysturvan heikennykset ja aikuiskoulutustuen lopetus.
Nämä tulevat koskemaan meitäkin.
Lisäksi henkilöstö on ollut huolissaan muun muassa hallituksen suunnitelmista poistaa alle 50 työntekijää työllistävien yritysten yt-velvoitteet. Hallitus aikoo myös puolittaa yt-laissa määrätyt vähimmäisneuvotteluajat kaikilta yhtiöiltä.
– Meilläkin on pieni yritys, työntekijöiden määrä on 30. Nämä tulevat koskemaan meitäkin, Sari Korkee kertoo.
Alle 50 henkeä työllistäviltä yrityksiltä hallitus on poistamassa myös työntekijän takaisinottovelvoitteen. Tätä pakkolakia ei voi kumota edes työehtosopimuksella.
Korkeen mukaan Sidosteen työntekijät ovat huolissaan muutosten vaikutuksista lomautustilanteisiin.
Yt-menettelyn muutosten lisäksi lomautettuihin kohdistuvat hallituksen esitykset ansiosidonnaisen työttömyysturvan 20 prosentin leikkauksesta jo kahden kuukauden jälkeen sekä karenssipäivien nosto viidestä seitsemään päivään.
– Meidänkin alamme on hyvin kausiluontoinen. Näin kaikki nämä ansioturvan heikennykset tulisivat koskemaan meitäkin. Lisäksi on vaikeaa saada uusia liittymään liittoon ja työttömyyskassaan, jos vielä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansaintaehtoa muutetaan kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen, Korkee sanoo.
Sama huoli on noussut myös Karstulassa Juha Mannin työpaikalla hirsitalovalmistaja Honkarakenteella. Mannin mukaan lomautukset talonrakennuksessa tulevat eteen kuin vuodenajat.
– Millä saamme työntekijöitä motivoitua tällaiseen kausiluontoiseen työhön, Manni kysyy.
– Meille tämä kahden kuukauden sääntö on katastrofi. On kuin luonnonlaki, että ala hiljenee vähän ennen joulua ja hiljaista aikaa jatkuu tammi – helmikuun. Se aika ollaan poissa. Jos tulee vähänkin huonompi aika, ansiosidonnaisen leikkuri tulee hyvin lähelle. Tämä vie kilpailukyvyn meidän työltämme.
TYÖTAISTELUTOIMIIN ON YHÄ HALUKKUUTTA
Suomen hallitus ei näytä perääntymisen merkkejä esityksistään. Siksi työtaistelutoimia on jatkettava.
Tampereella Sidosteella löytyy halukkuutta lisätoimiin, vaikka Sari Korkeen mukaan työnantaja on suhtautunut lakkoiluun nihkeästi, koska yhtiö on pieni toimija. Työntekijät osallistuivat päivän lakkoon marraskuussa.
Raahessa työtaistelutoimiin ei olla vielä osallistuttu. Jari Tohu sanoo, että jäsenistössä halukkuutta toimiin löytyy, mutta tietoa hallituksen leikkaustoimista ja niiden vaikutuksista tarvitaan edelleen.
– Meillä on puhututtanut muun muassa tämä tehottomuus työtaistelutoimissa, Tohu sanoo.
– Meillä on halukkuutta toimenpiteisiin. Toki on niitäkin, jotka ovat toista mieltä. Mutta kentällä ei ole tarvittavaa tietoa maan hallituksen kaikista heikennyksistä. Kun heidän kanssaan on käyty asiasta keskustelua, ovat hekin samaa mieltä, että toimenpiteisiin on ryhdyttävä.
Meillä on halukkuutta toimenpiteisiin.
Karstulassa Honkarakenteella tilanne on toinen. Työehtosopimusneuvottelut ovat tulossa ja vielä on haluttu pitää rauha maassa.
– Meillä on tehty hyviä paikallisia sopimuksia ja työnantaja on käyttäytynyt näiden sopimusten kanssa todella hienosti. Toivomme, että rauha pysyisi maassa ja siksi olemme pyytäneet, ettemme olisi näissä ensimmäisissä mielenilmaisuaalloissa mukana, Manni sanoo.
– Näillä toimilla olemme halunneet osoittaa työnantajalle, että voisivatko he alkaa puhua enemmän työntekijöiden puolesta työnantajien pöydissä, että työntekijöitä pitäisi enemmän arvostaa ja ettei heidän kanssaan ole syytä riidellä. Kun kunnolla alkaa rytistä, olemme toki mukana.