Lakossa Fiskarsilla ja SBA:lla Raaseporissa: ”Hallituksella menossa outo juttu”
Läntisellä Uudellamaalla lakkoiltiin 22.11. hallituksen heikennysehdotuksia vastaan. Varsinkin työttömyysturvan leikkaukset huolestuttivat työntekijöitä.
Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot jatkuivat keskiviikkona 22.11.2023 yhteensä 10 työpaikalla Uudenmaan vaalipiirin alueella. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.
Fiskars Finland Oy:n tehtaalla Raaseporin Billnäsissa lakkovahdit saapuivat paikalle aamuvuoron alkaessa kello kuusi. Toinen porukka oli tulossa hoitamaan lakkovahtia iltavuoron puoli kahden kieppeillä.
Tehtaalla työskentelee reilut 180 Teollisuusliiton jäsentä. Lisäksi YTK:laisia on pääluottamusmiehen mukaan noin viisitoista. Heistäkin valtaosa on jäänyt kotiin.
– Kaksi tuotannon työntekijää on tullut töihin, muuten pelkästään ylempiä toimihenkilöitä, että kyllä on lakko hyvin pitänyt, pääluottamusmies Jarmo Partanen kertoo.
Suomen parhaaksi tes-työpaikaksi 2021 valitulla tehtaalla eivät lakkoliivit ole kuluneet käytössä. Lähestulkoon kaikille osallistujille lakkovahti on työuran ensimmäinen.
– Ajattelin, että olisi ollut enemmän murinaa, että miksi nyt lakkoillaan, mutta yllättävänkin hyvin porukka näyttää olevan mukana. Olen positiivisesti yllättynyt. Ainakin olemme tehneet parhaamme, Fiskarsin lumityövälineosaston logistiikkatyöntekijä Miia Korhonen sanoo.
LEIKKURI KÄY KUKKAROLLA
Lomautettuihinkin kohdistuvat työttömyysturvan leikkaukset saavat työntekijöiltä tuomion.
Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, on luvassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus. Kahden kuukauden työttömyysjakson jälkeen turva heikkenisi 20 prosentilla. Kahdeksan kuukauden jälkeen turva heikkenisi 25 prosenttia.
– Meillä oli keväällä lomautukset ja hiljattain irtisanomisia. Eli kyllä täällä ymmärretään mistä on kyse. Leikkuri käy, työsuojeluvaltuutettu Reija Mettovaara sanoo.
Lokakuun lopussa päättyneiden muutosneuvotteluiden päätteeksi työnantaja jakoi irtisanomisilmoituksen 12 työntekijälle.
– Suurimmalla osalla on kuuden kuukauden irtisanomisaika, ja heille se sitten kosahtaa huhtikuussa, Mettovaara sanoo.
Lisäksi tehtaalla on yhtä henkilöstömäärältään pientä osastoa lukuun ottamatta siirrytty työskentelemään kahdessa vuorossa aikaisemman kolmivuorojärjestelmän sijaan.
Hallituksen suunnitelmissa on siirtää työntekijän sairaspoissaolon ensimmäinen päivä työntekijän maksettavaksi.
– Meillähän ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkallisuus on toistaiseksi kirjattuna teknologiateollisuuden tessiin, mutta on aivan varmaa, että asia tulisi sitten vastaan seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa, Partanen sanoo.
Tällaisella politiikalla ei kannusteta porukkaa ottamaan vastaan pieniä työkeikkoja.
Työttömyysturvan suojaosan poisto on Partasen mielestä suorastaan hölmöä.
– Hallitus haluaa kuitenkin luoda työpaikkoja ja saada ihmisiä töihin, mutta tällaisella politiikalla ei kannusteta porukkaa ottamaan vastaan pieniä työkeikkoja. Tässä on mielestäni suuri ristiriita, Partanen sanoo.
Partanen kritisoi myös hallituksen päätöstä aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta.
– Puhutaan kohtaanto-ongelmasta, että hakijat ja työnhakijat eivät kohtaa. Ja silti tällainen väline kuin aikuiskoulutustuki lakkautetaan. Hallituksella on menossa íhan outo juttu, Partanen jatkaa.
SELVIÄÄ KUN SATTUU OMALLE KOHDALLE
Noin kymmenen kilometrin päässä, Karjaan ja Tammisaaren välissä sijaitsevassa Gebbelbyssä lakkoiltiin muun muassa paneeleita ja vuoteita laivahytteihin valmistavalla SBA:lla.
Tehtaalla työskentelee 135 henkilöä, joista noin sata on tuotannon työntekijöitä.
SBA:n tuotannon työntekijöiden pääluottamusmies Tom Lundström ja Richard Nyman ovat lakkovahdin päätteeksi saapuneet lämmittelemään paikallisen huoltoaseman kahvilaan.
– Keskustelut töissä alkoivat kunnolla vasta kun tuli tieto, että me osallistumme lakkoon. Viisitoista työkaveria on liittynyt Teollisuusliittoon, Lundström kertoo.’
Viisitoista työkaveria on liittynyt Teollisuusliittoon.
Nyman ja Lundström arvelevat, että kaikille työkavereille ei kuitenkaan tilanteen vakavuus ehkä vielä ole tullut selväksi.
– Se tulee joillekin ehkä selväksi vasta sitten kun leikkaukset osuvat omalle kohdalle. Kysytään vaikka, että miksi en saakaan palkkaa ensimmäiseltä sairaslomapäivältä, Nyman sanoo.
– Olen sanonut porukoille töissä, että jos firma lomauttaa meidät, vaikka kolmeksi kuukaudeksi, niin kaksi kuukautta saamme 60 prosenttia palkasta, mutta kolmantena kuukautena tulot tippuvat 20 prosentilla. Se alkaa jo varmasti tuntumaan, Lundström sanoo.
Tulot pienenevät huomattavasti, mutta vuokra ja laskuthan eivät pienene samaan tahtiin.
Lundström kritisoi hallituksen kaavailemaa työttömyysturvan lapsikorotuksen leikkaamista. Monessa lapsiperheessä saattaa olla edessä kovat ajat.
– Mietipä vaikka kolmen lapsen yksinhuoltajaa. Tulot pienenevät huomattavasti, mutta vuokra ja laskuthan eivät pienene samaan tahtiin. Päinvastoin.
Teollisuusliitto järjestää marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.