Valtuuston keskustelu: Korotukset kohtuullisia, torjuntavoitot tärkeitä
Teollisuusliiton valtuuston kevätkokouksen yleiskeskustelussa perattiin mennyttä työmarkkinakierrosta.
Teollisuusliiton valtuuston kevätkokouksessa 20.5.2025 keskusteltiin muun muassa menneestä työmarkkinakierroksesta, maan hallituksen politiikasta sekä jäsenhankinnasta.
Lukuisia lakkoja vaatineella työmarkkinakierroksella valtakunnallisten työehtosopimusten yleinen palkankorotuslinja oli yhteensä 7,8 prosentin korotukset kolmelle vuodelle.
– Yleisesti ottaen kentältä ei ole tullut suurempia soraääniä. Sopimuksen kanssa pystyy elämään, sanoi valtuuston jäsen Einari Grönberg kemian sektorilta.
– Iso osa ei tule näkemään 7,8 prosenttia yrityskohtaisen erän vuoksi. Korotus on kuitenkin kohtuullinen, sanoi valtuuston jäsen Marko Lähteenmäki kemian sektorilta.

Myös työehtosopimusten teksteihin saavutettuja torjuntavoittoja pidettiin tärkeinä. Puheenjohtaja Riku Aalto kertoi valtuustolle, että Teollisuusliiton aloilla irtisanomiseen vaaditaan jatkossakin asiallinen ja painava syy, vaikka maan hallitus on muuttamassa lakia siten, ettei jatkossa irtisanomiseen tarvittaisi painavaa syytä.
– Iso kiitos Teollisuusliiton neuvottelijoille, jotka saivat säilytettyä asiallisen ja painavan syyn työehtosopimuksessa, sanoi valtuuston jäsen Marjo Hiltunen teknologiasektorilta.
– On hienoa olla teollisuusliittolainen. Meitä ei ole lannistettu tai hiljennetty, sanoi valtuuston jäsen Miia Penttilä teknologiasektorilta.
Työpaikoilla on keskusteltu, onko oikein, että liittoon kuulumattomat saavat samat korotukset kuin liiton jäsenet.
– Voisiko olla niin, että tulevaisuudessa yleiskorotukset olisivat kaksiosaiset. Jäsenet saisivat suuremman potin, pohti valtuuston jäsen Juha Pakarinen teknologiasektorilta.

HALLITUS ROMUTTAA SOPIMUSYHTEISKUNTAA
Orpon-Purran hallitus päätti puoliväliriihessään huhtikuussa, että se poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Alussa hallitus kertoi, että muutos koskee työntekijöiden lisäksi myös yritysten jäsenmaksuja, sittemmin toteutusta on alettu pitää yritysten osalta hankalana.
– Verovähennysoikeuden poisto on selkeää jatkumoa hallituksen jo toteutuneisiin toimiin, joilla yksi päämäärä: heikentää meidän liikettämme ja romuttaa sopimusyhteiskunta, sanoi valtuuston jäsen Juha Hassel kemian sektorilta.
Verovähennysoikeuden poisto on yhteiskunnallisesti suuri muutos, vaikka yksittäiselle työntekijälle käteen jäävä summa ei muutu dramaattisesti.
– Verovähennyksen poisto ei ole kuin noin 10 euroa kuussa, mutta monelle se on tekosyy erota liitosta, sanoi Marko Lähteenmäki.
– 10 euroa on aika pieni hinta siitä, että saamme työehtosopimuksen, sanoi Marjo Hiltunen.

JÄSENYYS ON SIJOITUS OIKEUDENMUKAISUUTEEN
Monissa puheenvuoroissa katsottiin tulevaan ja korostettiin jäsenhankinnan tärkeyttä. Liiton voima edunvalvojana perustuu korkeaan järjestäytymisasteeseen.
– Liiton jäsenyys on sijoitus oikeudenmukaisempaan ja turvallisempana ja työelämään. Ammattiliitot ovat olennainen osa toimivaa yhteiskuntaa, sanoi valtuuston jäsen Tero Tiainen teknologiasektorilta.
– Korkea järjestäytymisaste on mahdollinen jokaisella työpaikalla, sanoi valtuuston jäsen Toni Mäki-Penttilä teknologiasektorilta.
– Hallitus on omalta osaltaan tehnyt järjestämistyötä meidän puolestamme. Kaikki heikennykset, joita hallitus tekee, herättävät ihmisissä tunteita ja aktivoivat järjestäytymään, sanoi Einari Grönberg.

Aktiivista otetta tarvitaan myös yhteiskunnallisen päätöksenteon areenoilla, jotta yhtä työntekijävastaista hallitusta ei Suomeen enää tulisi.
– Hallituksen suunta ei ole kestävä pitkällä aikavälillä, me tiedämme sen. Kaikki tietävät, paitsi Orpo ja Purra, sanoi hallituksen varajäsen Peter Sjökvist teknologiasektorilta.
– Suomalaiset ovat saaneet tarpeekseen. Sen osoittivat menneet kunta- ja aluevaalit, sanoi Miia Penttilä.
Odotukset ovat korkealla seuraaviin eduskuntavaaleihin, jotka pidetään kahden vuoden päästä.
– Meidän on alettava tekemään suunnitelma, miten valta saadaan työväenpuolueille, että saamme korjattua edes osan virheistä, sanoi valtuuston jäsen Nina Päivärinta puutuotesektorilta.

AINA IHMISOIKEUKSIEN PUOLELLA
Valtuuston keskustelussa oli esillä myös Israelin Gazassa tekemät sotatoimet, joissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Muun muassa humanitäärisen avun estäminen ja suunnitellut väestön pakkosiirrot rikkovat kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja varapuheenjohtaja Turja Lehtonen tuomitsivat puheenvuoroissaan Israelin toimet.
– Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi nämä Israelin suunnitelmat osana kansainvälistä työväenliikettä, joka on aina ihmisoikeuksien puolella, Aalto sanoi.
– Kansanmurha on jatkunut vuodesta 2023 ja 53 000 ihmistä on kuollut. Olisiko aika siirtyä julkilausumista tekoihin, sanoi liiton hallituksen varajäsen Teemu Valli teknologiasektorilta.
LUE MYÖS:
Riku Aalto: Petteri Orpon hallitus rikkoi työmarkkinajärjestelmän (Teollisuusliitto.fi 20.5.2025)