Työtapaturmat ovat laskussa teollisuudessa.

Teollisuuden työtapaturmat jatkavat laskuaan

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVITUS EMILIE UGGLA

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan Suomessa työpaikkatapaturmia sattui vuonna 2024 enemmän kuin vuonna 2023, mutta teollisuudessa suunta on yhä laskeva.

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan Suomessa sattui viime vuonna 91 000 työpaikkatapaturmaa. Se on jonkin verran enemmän kuin vuosi aiemmin. Sen sijaan teollisuudessa tapaturmien määrä on laskenut ja oli noin 11 800. Vuoden 2015 jälkeen teollisuudessa sattuneiden työpaikkatapaturmien määrä on vähentynyt lukuun ottamatta vuosia 2017 ja 2021.

– Tapaturmien lukumäärä on laskenut jo pitkään ja sitä on pidetty hienona osoituksena siitä, että pitkäjänteinen turvallisuustyö tuottaa tuloksia, Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho sanoo.

Sysi-Ahon mukaan teknisen ja tuotannollisen kehityksen sekä pitkäjänteisen turvallisuustyön yhteisvaikutuksesta tapaturmat ovat vähentyneet teollisuudessa huomattavasti.

– On kehitetty työelämää, työoloja, koneita, työmenetelmiä ja suojaimia. Teollisuuden päätoimiala on laaja ja kattaa useita aloja ja yrityksiä. Tulos on siis laaja-alainen ja syntynyt pitkän ajan kuluessa.

Pitkäjänteinen turvallisuustyö tuottaa tuloksia.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoista ilmenee, että vuodesta 2021 vuoteen 2024 teollisuuden isoista toimialoista muun muassa puualoilla, muovituotteiden valmistuksessa, betoni- ja kipsituotteiden valmistuksessa, metallirakenteiden valmistuksessa ja metallien käsittelyssä sekä maa- ja metsätalouskoneiden sekä erikoiskoneiden valmistuksessa tapaturmat ovat vähentyneet selvästi.

– Poikkeamista havaitaan, että teollisuudessa sattuvista työpaikkatapaturmista terävään esineeseen astumisten tai kolhimisten osuus on suurin. Näitä on yli 21 prosenttia poikkeamista. Toiseksi eniten on henkilön liukastumisia, horjahtamisia tai kompastumisia. Näiden osuus oli 15,6 prosenttia.

Yleisimmin tapaturma sattuu esineitä käsitellessä ja toiseksi eniten henkilön liikkuessa. Useimmiten tapaturmissa vamma kohdistuu henkilön yläraajaan. Etenkin koneita käytettäessä sormet ovat vaaravyöhykkeellä. Liikkumistapaturmissa puolestaan vammat hyvin usein kohdistuvat alaraajoihin.

Päänalueelle kohdistuneita vammojen osuus teollisuuden tapaturmista on reilut 19 prosenttia. Sysi-Ahon mukaan kuitenkin silmiin kohdistuvat vammat ovat vähentyneet.

TYÖMATKATAPATURMAT KASVANEET

Teollisuuden työpaikkatapaturmien määrä kulkee vastakkaiseen suuntaan kuin Suomen työpaikoilla yleisesti. Sen sijaan työmatkatapaturmat ovat lisääntyneet myös teollisuudessa. Tapaturmavakuutuskeskuksen arvion mukaan Suomessa sattui 24 000 työmatkatapaturmaa viime vuonna.

Useat liukkausjaksot näkyvät tapaturmatilastoissa

Sysi-Aho sanoo, että etenkin Etelä-Suomen jatkuvasti nollan asteen molemmilla puolilla heiluvat talvikelit aiheuttavat ongelmia työmatkalaisille. Kelit eivät aiheuta ongelmia pelkästään ulkona, sillä lumi, loska ja vesi kulkeutuessaan sisätiloihin tuottaa liukastumistapaturmia sisälläkin.

– Useat liukkausjaksot näkyvät tapaturmatilastoissa, Sysi-Aho muistuttaa.

– Tapaturmia voidaan vähentää perusasioilla eli valaistuksella, liukkauden torjunnalla, siisteydellä, liukkaille keleille sopivilla jalkineilla ja työajan joustoilla. Liukkaisiin keleihin pitää varautua jo ennakolta, sitten kun on liukasta ei kiirehtiminen ole enää järkevää.