Nina Wessberg: Arbetslivets erfarenhetsexperter behövs

TEXT NINA WESSBERG
FOTO KITI HAILA

Jag minns dem än så väl, de som kom på skolbesök då jag gick i skolan. Besöken var ett välkommet avbrott, en fläkt av vuxenlivet som fanns där utanför skolans väggar, en liten insyn i arbetslivet jag en dag skulle in i.

Det var brandmannen, församlingens missionär, skådespelaren, polisen, riksdagspolitikern, narkomanen som kommit ur sitt missbruk, den som mobbats i skolan och nu berättade om sina erfarenheter som vuxen, fotografen som besökt Serengeti nationalpark i Tanzania och hen som från rullstol berättade om vad som hänt när han dök i vattnet på fel ställe.

De bjöd på historier och berättade om sina liv. Människoöden jag minns än idag. De var alla experter eller som man idag så gärna vill kalla det, erfarenhetsexperter.

Vi är alla erfarenhetsexperter på vårt eget liv. Vi har alla historier att berätta vidare. Och alla är vi här bara en kort stund och under den tiden är det nödvändigt att vi ger våra kunskaper vidare. Det handlar om livsvisdom, men även om arbetslivet och kunskaper om facket.

Det handlar om livsvisdom, men även om arbetslivet och kunskaper om facket.

De studerande i yrkesutbildningen behöver träffa erfarenhetsexperter från arbetslivet, ett arbetsliv dit de är på väg inom några år. De behöver få veta vilka rättigheter och skyldigheter de har i arbetslivet. De behöver få veta hur de bäst kan bevaka sina egna och sina arbetskompisars och samtidigt hela branschens intressen. De behöver helt enkelt bättre kunskap om arbetslivets spelregler.

Idag erbjuder inte alla läroanstalter de här kunskaperna. Samtidigt är diskussioner om fackets betydelse snarare undantag än regel i de flesta finländska hemmen. Här har vi som fackförbund ett viktigt uppdrag. Vi ska nå ut till dessa blivande arbetstagare och därmed även framtida fackmedlemmar.

Det här lyckas bäst om vi hjälps åt. De studerande behöver dig, det lokala arbetslivets erfarenhetsexpert, att berätta om hur det fungerar på jobbet och varför det är viktigt att vara med i facket. När de unga sedan ser dig i sin vardag, i kassakön eller på en fotbollsmatch, blir facket något vardagligt som det är lätt att närma sig med frågor. Genom att du träffar studerande, garanterar du även fackets medlemsrekrytering inför framtiden.

Industrifacket hjälper till. Facket stöder dig som skolinformatör, du får utbildning, grundmaterial och personligt stöd för uppdraget. Då du besöker olika utbildningslinjer får du ersättning för inkomstbortfall och givetvis ersätter facket dina resekostnader.

De unga behöver dig – kom med och gör skillnad. Ett skolbesök gör ett intryck som varar i årtionden.

Nina Wessberg är organisationsombudsman på Industrifacket

Svenskspråkiga yrkesutbildare

Axxell
Practicum
Optima
YA! Yrkesakademin i Österbotten 

Bland annat följande utbildningsprogram förbereder de studerande för att jobba inom Industrifackets branscher:

Grundexamen inom bilbranschen
maskin- och produktionsteknik
medie- och visuell framställning
konstindustri
data- och kommunikationsteknik
trädgårdsbranschen
textil- och modebranschen
träindustri (snickare)
hästskötare
skogsbranschen
lantbruksbranschen