Lakkoviikko on näyttänyt, että taistelutahtoa riittää: ”Joukossa on voimaa”
Soittokierros lakkotaloihin eri puolille Suomea kertoo, että lakot ovat pitäneet hyvin ja kymmenen prosentin palkankorotustavoitteelle on vahva tuki.
Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja lakoilla, joita on ilmoitettu teknologiateollisuuteen, kemianteollisuuteen ja mekaaniseen metsäteollisuuteen. Viisi päivää kestävät lakot alkoivat valituissa yrityksissä maanantaina 10.2.2025. Seuraavat lakot on ilmoitettu alkamaan 17.2. ja 24.2. Teollisuusliitto on julistanut myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 2.3. saakka.
Joensuussa Valukumpu Oy:n työntekijät osallistuvat viiden päivän lakkoon. Muovin ruiskuvaluun ja metallituotteiden muotoleikkaukseen erikoistuneessa yrityksessä on tuotannossa 97 työntekijää, joista 90 prosenttia on Teollisuusliiton jäseniä.
Pääluottamusmies Sami Penttinen kertoo, että lakkojärjestelyt ovat sujuneet hyvin ja työnantaja on suhtautunut lakkoon asiallisesti.
– Rintama on pitänyt hyvin. Kaikki ovat kotona, Penttinen kertoo.
Syyskuussa 2024 alkaneissa teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa on enää kyse palkankorotusprosentin suuruudesta. SAK:laiset ammattiliitot tavoittelevat yhteensä 10 prosentin palkankorotusta, josta ensimmäisen vuoden tavoite on 6 prosenttia, vähintään 150 euroa lisää kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosentin korotus, vähintään 100 euroa lisää kuukausipalkkaan.
Penttinen kertoo, että menossa olevat työtaistelu on innostanut myös muutamia vannoutuneita ei-jäseniä liittymään ammattiliittoon.
– Meillä on investoitu koneisiin, laitteisiin ja toimitiloihin. Jokainen odottaa, että investointi kohdistuisi myös työntekijöihin. Kaikki ovat yleiskorotuksen varassa, Penttinen kertoo.
Viime vuosien hintojen nousu ja palkan riittävyys ovat olleet yleisiä kahvipöytäkeskusteluja Valukummulla. Muun muassa sähkön hinnan nousu, polttoaineen hinta ja arvonlisäveron korotus ovat syöneet ostovoimaa.
– Moni miettii, mitä ostoksia tekee, Penttinen sanoo.
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Lakko-Valukumpu-Joensuu-10_2-Paaluottamusmies-Sami-Penttinen-kuvat-Jarno-Artika-_1-1-1024x683.jpg)
LÄHELLE KYMMENTÄ PROSENTTIA
Monet ammattiliitot ovat aloittaneet työtaistelut yhteisen palkankorotustavoitteen puolesta. Jos sopimusta ei synny nopeasti, lisävoimaa on luvassa tavoitteen taakse.
– Odotetaan, että ahtaajien sopimus päättyy kuun vaihteessa. Tulisiko sieltä kunnon tuki, Penttinen sanoo.
Julkisuuteen kerrottu palkankorotustavoite on nostanut odotuksia.
– Jonkinlainen neuvotteluvara on pakko olla. Kymmenen prosenttia ei toteudu ikinä, mutta jos päästäisiin lähelle, Penttinen sanoo.
Uskon, että taistelutahtoa riittää. Lakko on niin hyvin otettu vastaan.
Valtakunnansovittelijan ensimmäinen sovintoehdotus oli kaukana työntekijöiden tavoitteista, joten Teollisuusliiton hallitus hylkäsi esityksen yksimielisesti.
– Hyvä, että ensimmäinen sovintoehdotus tuli. Nyt tiedetään, missä mennään, Penttinen sanoo.
Pääluottamusmies arvioi, että työtaisteluvalmiutta löytyy jatkossakin, jos sellaiselle on tarve.
– Uskon, että taistelutahtoa riittää. Lakko on niin hyvin otettu vastaan. Joukossa on voimaa, Penttinen sanoo.
MERKITTÄVÄ KOROTUS TARVITAAN
Ylivieskassa Premec Oy:n työntekijät osallistuvat maanantaina alkaneeseen lakkoon. Pohjois-Pohjanmaalla ohutlevymekaanisia tuotteita valmistavan yrityksen tuotannossa on noin 125 työntekijää, joista yli 80 on Teollisuusliiton jäseniä.
Pääluottamusmies Jukka Pitkäkoski kertoo, että lakko on pitänyt hyvin.
– Kaikki ovat ymmärtäneet, miksi lakkoillaan. Kaikki liiton jäsenet ovat yksimielisesti kotosalla, Pitkäkoski kertoo.
Lakko tekee loven työntekijöiden palkkaan, mutta kyse on toimeentulosta pidemmällä aikavälillä.
– Aina on niitä, jotka ovat huolissaan, miten talous pyörii, kun ei tule palkkaa. Lakkoavustus on sillä lailla pieni, kun vertaa palkkaan, Pitkäkoski kertoo.
Kymmenen prosentin palkankorotustavoite kahdelle vuodelle on herättänyt toiveita ja epäilyksiä. Reilut korotukset ovat toiveissa, mutta kymmenen prosentin toteutumiseen ei moni usko.
– Kahvipöydissä on keskusteltu, että kahdeksan prosenttia olisi hyvä kahdelle vuodelle, Pitkäkoski sanoo.
Merkittävä korotus tarvitaan, että inflaatiossa pärjättäisiin mukana.
Valtakunnansovittelijan ensimmäinen sovintoehdotus jäi kauaksi työntekijäpuolen tavoitteista.
– Pienessä porukassa on ehditty keskustella, mutta kaikki ovat olleet tyytyväisiä, ettei niin pieneen korotukseen suostuttu tässä vaiheessa, Pitkäkoski kertoo.
Viime vuosina työpaikalla yleisenä keskustelun aiheena on ollut palkan riittävyys. Asuntolainojen korot ja sähkön hinta ovat olleet korkealla ja ruoan hinta on noussut.
– Merkittävä korotus tarvitaan, että inflaatiossa pärjättäisiin mukana, Pitkäkoski sanoo.
Premecillä työntekijät ovat valmiita edistämään yhteisiä tavoitteita jatkossakin.
– Porukalla on toiveena kunnon korotus, ja on kuulostanut siltä, että ollaan valmiina tekemään asian eteen. Toivotaan, ettei suostuta ihan pikkukorotuksiin, Pitkäkoski sanoo.
”KOITTAKAA NYT SAADA HYVÄ SOPIMUS AIKAISEKSI”
Toimistokalusteita valmistavan Trestonin Turun toimipisteen pääluottamusmies Hannu Taponen kertoo lakkorupeaman olleen monelle työntekijälle ensimmäinen. Trestonin työntekijät ovat osallistuneet kahteen viikon mittaiseen lakkoon. Yrityksen Jyväskylän toimipiste on myös ollut lakon piirissä.
– Meillähän ei ole aikaisemmin oikein lakkoiltu. Odotettiin, että olemme ehkä päivän tai pari lakossa ja nyt olemmekin olleet kaksi kertaa. Ei siinä mitään, hyvin on lakko pitänyt, Taponen toteaa ja lisää, että pitää muistutella työntekijöitä lakkoavustuksen hakemiseen liittyen. Kaikille kun ei ole selvää, että lakkoavustusta haetaan Teollisuusliiton, eikä A-kassan kautta.
Lakkovahtia Turun Trestonilla pyöritettiin alkuviikosta, mutta lähestulkoon kaikki 77 tuotannon työntekijästä ovat lakossa. Teollisuusliiton ammattiosasto 437 Turun Kemia ry:n hallituksessakin aikaisemmin istunut Taponen kertoo, että ammattiosasto on tehnyt päätöksen tukea lakossa olevia jäseniään lakon aikana.
– Meillä muovituoteteollisuudessa mennään pitkälti taulukkopalkoilla, eikä ne nyt mitään korkeita palkkoja ole. Porukalla on lompsa tiukalla, Taponen sanoo.
Koittakaa nyt saada hyvä sopimus aikaiseksi. Viisi plus viisi prosenttia olisi hyvä sopimus.
Siksikin palkankorotuksille on tarve tilanteessa, missä palkat ovat jääneet jälkeen arkielämän hinnan noustua merkittävästi viime vuosina. Pääluottamusmies haluaakin lähettää terveisensä neuvottelijoille.
– Koittakaa nyt saada hyvä sopimus aikaiseksi. Viisi plus viisi prosenttia olisi hyvä sopimus. Jos sinne kahdeksaan prosenttiin kahdelle vuodelle pääsisi, niin olisin itse tyytyväinen, Taponen sanoo.
Teollisuusliiton hallitus hylkäsi sunnuntaina yksimielisesti valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden työehtosopimukseksi. Päänavaajaksi odotetun sopimuksen sovintoehdotuksessa esitettiin yhteensä seitsemän prosentin palkankorotuksia kolmelle vuodelle.
Taponen suhtautuu itse kriittisesti ajatukseen kolmen vuoden sopimuksesta.
– Siinä ajassa ehtii maailma muuttua paljonkin. Tilanne voi olla ihan erilainen kolmen vuoden kuluttua.
Työtaistelut saattavat jo ennen alkamistaan aiheuttaa ärtymystä ja lisätä kitkaa työpaikoilla. Pääluottamusmies kiitteleekin työnantajaa siitä, että välit ovat pysyneet asiallisina koko ajan, eikä minkäänlaista painostusta työntekijöiden suuntaan ole esiintynyt. Ei sillä, että lakko aiheuttaisi riemunkiljahduksia työnantajan suunnalta.
– Minä olen työnantajaa muistuttanut, että voi sitä työnantajaliittoonkin olla yhteydessä, jos tuntuu siltä, että lakot hankaloittavat tilannetta, Taponen sanoo.
Lue lisää työtaistelutoimista Teollisuusliiton verkkosivulta
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Lakko-Valukumpu-Joensuu-10_2-kuvat-Jarno-Artika_5-1024x683.jpg)