Yhdistystaitokurssien tavoitteena on antaa perustiedot esimerkiksi ammattiosaston toimintavuodesta, toiminnan suunnittelusta ja päätöksenteosta, sanoo Murikan opettaja Heidi Koivisto-Haataja.

Uusi opintopolku yhdistystaitoihin antaa työkalut ja innostaa toimimaan

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Murikka-opiston yhdistystaitokursseilla kuljetaan perusteista oman ammattiosaston kuntokartoitukseen. Punaisena lankana on yhdessä tekeminen ja toimintaan innostaminen.

Teollisuusliiton Murikka-opiston tarjoamat yhdistystaitokurssit on uudistettu vuodelle 2025. Neljä viiden päivän kurssia muodostavat nyt opintopolun, jossa kurssit käydään numerojärjestyksessä.

– Opintopolku on opiskelijoiden oma toive, johon olemme vastanneet, kertoo yhdistystaitokurssien opettaja Heidi Koivisto-Haataja.

Kurssit yksi ja kaksi ovat tarkoitettu kaikille työmarkkinoiden käytettävissä oleville Teollisuusliiton jäsenille. Kursseilla kolme ja neljä edellytetään virallista roolia ammattiosastossa.

– Tavoitteena on antaa perustiedot ammattiosaston toimintavuodesta, toiminnan suunnittelusta ja päätöksenteosta sekä laajasti ajatellen yhdistystoiminnasta ja sitä ohjaavista normeista.

Opintopolku on opiskelijoiden oma toive, johon olemme vastanneet

Aiemmin kurssit oli jaettu ammattiosaston toimijoiden roolien mukaan. Esimerkiksi ammattiosaston taloudenhoito ja sihteerin tehtävät olivat omat kurssinsa. Uudet kurssit luovat moniosaamista.

– Kannustetaan kokeilemaan eri rooleja. Ammattiosaston hallitus kuitenkin kantaa vastuun yhdessä.

Uuden opintopolun punaisena lankana on yhdessä tekeminen ja toimintaan innostaminen.

– Kaikilla neljällä kurssilla tehdään tiimitehtäviä. Ratkotaan pulmia sekä opitaan ryhmäytymistä ja tehtävien jakamista.

VIIKKO VIIKOLTA SYVEMMÄLLE

Yhdistystaidot 1 – järjestötoimijan perusteet -kurssi on tarkoitettu kaikille yhdistystoiminnasta kiinnostuneille.

– Ei tarvitse pelätä, että pitää osata jotain etukäteen. Oma mielenkiinto riittää, Koivisto-Haataja kertoo.

Ensimmäisellä kurssilla tehdään esimerkiksi kokousharjoitus, jossa kokoustekniikka tulee käytännön kautta tutuksi. Kurssin päätavoite on saada ihmiset mukaan toimintaan.

– Kurssilaiset ovat innostuneet ja aktivoituneet. Silloin on onnistuttu tavoitteessa.

Kurssilaiset ovat innostuneet ja aktivoituneet. Silloin on onnistuttu tavoitteessa.

Yhdistystaidot 2 – aktiivin eväät -kurssi jatkaa ensimmäisen kurssin pohjalta.

– Viikko viikolta mennään syvemmälle. Siten on tärkeää, että kurssit käydään numerojärjestyksessä.

Toisella kurssilla perehdytään tarkemmin ammattiosaston toimijoiden rooleihin, toiminnan suunnitteluun, taloudenhoitoon ja koulutusten järjestämiseen.

Kurssin osana perehdytään myös tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Esitellään simppeleitä keinoja, miten hyödyntää tekoälyä yhdistystoiminnassa.

JÄRJESTÄMISTÄ JA KUNTOKARTOITUS

Yhdistystaidot 3 – toimijan tietopankki -kurssi on tarkoitettu kaksi aiempaa kurssia käyneille tai vastaavat tiedot käytännön kautta saaneille ammattiosastojen toimijoille.

Kurssilla syvennetään kahden aiemman kurssin oppeja ja paneudutaan muun muassa asiakirjahallintaa ja jäsenhankintaan.

– Kolmannella viikolla tulee järjestämistä. Se ammattiosastojen ydintehtävä, Koivisto-Haataja kertoo.

Heidi Koivisto-Haataja kannustaa teollisuusliittolaisia tutustumaan Murikan kurssitarjontaan.

Yhdistystaidot 4 – ammattiosaston osaaja -kurssilla syvennetään jälleen aiemmin opittua ja tarkastellaan oman ammattiosaston tilannetta.

– Kurssilla tehdään ammattiosaston kuntokartoitus. Siksi toivomme, että kurssille tulee ammattiosastosta vähintään kaksi hallituksen jäsentä.

Neljäs kurssi huipentuu loppukokeeseen, jos osallistuja haluaa neljä opintopistettä kirjattavaksi Koski-järjestelmään. Loppukoe on kirjallinen, mutta myös suullinen suorittaminen on tarpeen mukaan mahdollista.

Myös ensimmäiseltä yhdistystaitokurssilta voi saada kaksi opintopistettä. Opintopisteet jäävät todisteeksi osaamisesta ja niitä on mahdollista myöhemmin lukea hyväksi muissa opinnoissa.

ROHKEASTI MUKAAN

Maksuttomiin yhdistystaitokursseihin sisältyy opetus, täysihoito sekä kurssimateriaali. Jokaiselle kurssille mahtuu 20 opiskelijaa.

– Rohkeasti vain mukaan. Sinusta pidetään hyvää huolta Murikassa, Koivisto-Haataja viestittää teollisuusliittolaisille, jotka pohtivat kurssille lähtöä.

Kurssit eivät ole työnantajan taloudellisen tuen piirissä, joten kurssilaisille myönnetään veroton kurssituki, joka koostuu vuonna 2025 kurssipäivärahasta 46,76 euroa/kurssipäivä ja stipendistä 42,11 euroa/kurssipäivä. Tuki voidaan myöntää, mikäli opiskelijalle syntyy kurssin aikana ansionmenetystä eikä hän saa muualta tuloa tai apurahoja.

Kurssille osallistumisesta sovitaan ensin työnantajan kanssa. Jos kurssi on enintään viikon pituinen, kurssihakemus pitää esittää työnantajalle vähintään kolme viikkoa ennen kurssin alkamista.

Kaikille löytyy jotain. Lämpimästi tervetuloa.

Oikeus kurssille osallistumiseen perustuu opintovapaalakiin. Työnantaja voi siirtää opintovapaata, jos se haittaa tuntuvasti työnantajan toimintaa.

Kursseille haetaan verkossa Telmo-järjestelmän kautta, joka löytyy osoitteesta teollisuusliitto.etapahtuma.fi. Telmosta näkee, millä kursseilla on tilaa, ja siellä voi myös ilmoittautua jonoon, jos kurssi on täynnä.

Koivisto-Haataja kannustaa tutustumaan kursseihin, sillä Murikassa on paljon tarjontaa kaikille jäsenille. Opiskella voi muun muassa tietotekniikkaa, kirjoittamista ja valokuvausta.

– Kaikille löytyy jotain. Lämpimästi tervetuloa.

YHDISTYSTAITOKURSSIT 2025

Yhdistystaidot 1 – järjestötoimijan perusteet: 20.–24.1. ja 25.–29.8.
Yhdistystaidot 2 – aktiivin eväät: 24.–28.2. ja 15.–19.9.
Yhdistystaidot 3 – toimijan tietopankki: 24.–28.3. ja 20.–24.10.
Yhdistystaidot 4 – ammattiosaston osaaja: 5.–9.5. ja 17.–21.11.

Lue lisää: www.teollisuusliitto.fi/kouluttaudu