Lakossa Liperin Mantsinen Groupilla: ”Työehdoista taistellaan nyt tosissaan”
Tilanne on uusi, kun Mantsinen Groupin portilla lakkovahtijoukko purkaa tuntojaan. Materiaalinkäsittelykoneita valmistavassa yhtiössä myötätuntolakkoja on koettu, mutta työehtosopimuksen puolesta asialla ollaan nyt ensimmäistä kertaa. Ja mikä tärkeintä, entistä laajemmalla ja vahvemmalla porukalla.
Teollisuusliitto on julistanut kuusi päivän mittaista lakkoa teknologiateollisuuteen. Työehtosopimusneuvotteluja vauhdittavat lakot järjestetään 3.–4. ja 9.–12. joulukuuta. Työtaistelun piirissä on yhteensä noin 33 000 työntekijää yli 400 työpaikalla.
”Onko se totta, mehän ei aiemmin ole oltu lakkolistalla.” Mantsinen Group Ltd Oy:n Liperin Ylämyllyn toimipisteen pääluottamusmies Joona Simonen taustajoukkoineen vastaili ahkerasti kysymyksiin sen jälkeen, kun yhtiön nimi oli kirjattu lakon piiriin kuuluvien yritysten listalle.
Totta se oli, ja sellaisena konkretisoituu monellakin tavalla työntekijöiden yhteisöllisyyttä vahvistavana asiana.
– Monen kanssa käytiin keskusteluja siitä, mitä työehtosopimus oikeasti merkkaa, miksi se on niin tärkeä asia. Saatiin liittoon kuulumattomienkin mieli muuttumaan, pääluottamusmies Simonen kertoo.
Videolla pääluottamusmies Joona Simonen kertoo muun muassa uusien jäsenten hankinnasta.
Simonen kiittää hyvää yhteistyöporukkaansa, joka on onnistunut konkretisoimaan viestiä työehtosopimuksen merkityksestä ja Teollisuusliiton tekemästä työstä. Kun tietoisuutta on lisätty ihan henkilötasolla, jäsenkampanja on tuottanut jo 16 uutta liiton jäsenyyttä. Teollisuusliiton järjestäytymisaste on Mantsisella noussut jo 71 prosenttiin. Pääluottamusmies arvioi, että järjestäytymisinto jatkuu.
– Hyvin ovat täällä kyllä kirineet, John Deere Forestry Oy:n pääluottamusmies Harri Auvinen kehaisee. Deerellä järjestäytymisaste on liki 90 prosenttia.
Naapurin portilla on hyvä käydä luomassa yhteisöllisyyttä.
Kokeneena konkarina Auvinen on aamutuimiin saapunut tsemppaamaan Mantsisen kollegoita.
– Deerellä on pitkät perinteet edunvalvonnassa, myös lakkojen kautta. Naapurin portilla on hyvä käydä luomassa yhteisöllisyyttä, Auvinen pohtii.
HEIKENTÄMISEN VARAA EI OLE
Ensi vuoden alusta lähtien pääluottamusmies Simosen aisaparina työskentelee uusi varapääluottamusmies Miika Malinen. Simosella ja Malisella on samat ajatukset tilanteesta:
– Nykyinen hallitus on työnantajan puolella ja ajanut työehtoja alas lakimuutoksilla. Tessiä ei voi enää heikentää. Toinen asia on ostovoiman merkittävä heikentyminen.
Nykyinen hallitus on työnantajan puolella ja ajanut työehtoja alas lakimuutoksilla.
Esitetty yhteensä 10 prosentin palkankorotus on kaksikon mukaan täysin realistinen.
– Valtion talous kestää ja niin tulee kestämään myös yritysten talous, Simonen summaa.
John Deeren pääluottamusmiehen Harri Auvisen mukaan ostovoimassa tähdätään vuoden 2021 tasolle.
– Tavoite on selvä ja sen eteen meidän on itse toimittava. Ei tule sitä hetkeä, että työnantaja vapaaehtoisesti meidän ostovoimaamme parantaisi. Sitä odotellessa kerkiäisi tukka harmaantua minulla ja vielä 5-vuotiaalla pojallanikin. Siksi täällä portilla nyt ollaan, että saadaan siedettävät työehdot niin meille kuin jälkipolvillekin, Harri Auvinen muistuttaa.
Tarkemmat tiedot teknologiateollisuuden lakoista löydät Teollisuusliiton verkkosivulta.