Veli-Matti Kauppinen: Ammatillisen koulutuksen alasajo kiihtyy

TEKSTI VELI-MATTI KAUPPINEN
KUVA ANTTI HYVÄRINEN

Koulutus ja osaaminen eivät todellakaan ole maan hallituksen suojeluksessa. Lista heikennyksistä on hengästyttävä alkaen aikuiskoulutustuen lopettamisesta. Viimeisimpänä hallitus päätti, että ammatillisen koulutuksen rahoitus vähenee peräti noin 120 miljoonaa euroa vuonna 2025. Leikkaukset kohdistuvat erityisesti aikuisiin ja rajoittavat mahdollisuuksia alanvaihtoon sekä ammatilliseen kehittymiseen.

Kyseessä on todellinen isku alan oppilaitoksille ja opiskelijoille. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE:n alan oppilaitoksille järjestämässä kyselyssä peräti 64 prosenttia vastanneista ilmoitti aloittaneensa tai aloittavansa toimintansa sopeuttamiseen tähtäävät toimenpiteet. Sanomattakin on selvää, että tämä tulee näkymään oppilaitosten henkilöstön määrässä, mutta myös opiskelijoiden arjessa.

Vielä viime hallituskaudella opetushenkilöstöön ja sen määrään tehtiin merkittäviä taloudellisia panostuksia. Nyt vuorossa on täyskäännös ja märkä rätti opetusalan ammattilaisia kohtaan. On erittäin huolestuttavaa, että suurella todennäköisyydellä myös koulutustarjonta tulee leikkausten myötä supistumaan. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat leikkaukset heikentävät olennaisesti jatkuvaa oppimista ja reaaliaikaista vastaamista työelämän osaamistarpeisiin.

Orastava kasvu nääntyy, jos osaavat ja laadukkaasti koulutetut työntekijät puuttuvat.

Kärsijöinä ovat myös suomalaiset yritykset, jotka kaipaavat kipeästi osaavaa työvoimaa. Tekijöitä on saatava alanvaihtajista ja aikuisista, sillä nuorisoikäluokat eivät riitä korvaamaan edes eläkepoistumaa, saati kasvavaa työvoiman tarvetta.

Maan hallitus on säästöpäätöksiä sorvatessaan saanut aikaan myös sen, että opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen yhteinen asiantuntijaelin, Osaamisen ennakointifoorumi (OEF) lopetetaan ensi vuoden alussa.

Foorumilla on ollut merkitystä muun muassa oppilaitosten ja työelämän toimijoiden yhteisen vuoropuhelun kehittämisessä.  Se on myös tuottanut valtavasti dataa osaamis- ja työelämätarpeista eri aikaväleillä. Työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä kritisoineet foorumin lakkauttamispäätöstä.

Vahvasti näyttää siltä, että kun hallitus hakee pikavoittoja leikkaamalla aikuiskoulutuksesta, laskun maksaa lopulta Suomen kilpailukyky. Orastava kasvu nääntyy, jos osaavat ja laadukkaasti koulutetut työntekijät puuttuvat.

Nyt on ratkaistava, miten huolestuttava kehitys saadaan muuttumaan. Teollisuusliitto pohtii vaihtoehtoja muiden työmarkkinatoimijoiden kanssa.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton koulutuspäällikkö.