Vuonna 2023 pörssiyhtiöiden ahdinkoa helpotti edellisvuotta edullisempi sähkön hinta.

Pörssikatsaus: Pörssiyhtiöt menestyneet aiempaa huonommin

TEKSTI MIKA KÄRKKÄINEN
KUVA ISTOCK

Edellisvuotta heikommasta pärjäämisestä huolimatta pörssiyhtiöillä on riittänyt rahaa osingonjakoon entiseen malliin.

Teollisuusliiton tutkimusyksikön seitsemäs pörssikatsaus kertoo keskeisistä pörssiyhtiöistä liiton toimialoilta. Katsauksessa seurataan teollisuuden suhdannetta pörssiyritysten kautta. Kahdeksas osa ilmestyy syksyllä 2025. Lue juttusarjan kaikki osat tästä.

Heikko talouden tilanne näkyi monien suomalaisten pörssiyhtiöiden tunnusluvuissa tilikaudella 2023. Useissa pörssiyhtiöissä tilauskannat 31.12.2023 jäivät edellisvuotta matalammalle tasolle ja tuotannon määrä väheni. Lukuisissa pörssiyhtiöissä on käyty muutosneuvotteluita vuoden 2023 ja kevään 2024 aikana. Työvoimapulasta puhutaan nyt aiempaa vähemmän.

Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat myyneet Venäjän toimintonsa pois.

Päämarkkina-alueen eli EU-alueen talouskasvu oli hidasta vuoden 2023 aikana. Suomi on niitä EU-jäsenmaita, joihin Venäjään kohdistuvat talouspakotteet ja Venäjän vastatoimet ovat osuneet kipeimmin. Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat myyneet Venäjän toimintonsa pois. Venäläisen puun kadottua markkinoilta suomalaisen tukkipuun ja varsinkin kuitupuun kantohinnat ovat nousseet vuoden 2023 ja kevään 2024 aikana.

Jotkin asiat ovat menneet parempaan päin. Metallien raaka-aineiden hinnat olivat vuonna 2023 edellisvuotta matalampia. Sähkönhinta on vuonna 2023 pysytellyt selvästi vuotta 2022 alemmalla tasolla. Myös raakaöljy on vuonna 2023 ollut edellisvuotta halvempaa. Pahin inflaatiokin on talttunut.

YHTIÖKOKOUKSET TOTTUNEET UUTEEN NORMAALIIN

Keväällä 2024 varsinaiset yhtiökokoukset järjestettiin tavanomaisina ajankohtina ja pääosin läsnäolokokouksina. Mahdollisuudesta seurata kokousta etänä ja äänestää etukäteen varsinaisen yhtiökokouksen esityslistan asiakohdista näyttää tulleen uusi normaali käytäntö.

OSINGONJAKOON NÄYTTÄÄ OLLEEN VARAA

Helsingin pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden osingonjako tilikaudelta 2023 ylsi edellisen tilikauden tasoon. Neste, Kone, UPM Kymmene ja Nokia kilpailivat osingonjakokuninkuudesta. Useimmissa pörssiyhtiöissä varsinainen yhtiökokous päätti suoraan koko osingonjaosta. Vain muutamissa varsinainen yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään ainakin osasta osingonjakoa.

PÖRSSIKURSSIT VIELÄ JUMITTAVAT

Helsingissä pörssikurssit kääntyivät maaliskuusta 2023 lähtien laskuun saavuttaen pohjan lokakuussa 2023. Sen jälkeen ne ovat hieman nousseet. Elokuussa 2024 oltiin noin 15 prosenttia alemmalla tasolla verrattuna maaliskuuhun 2023 (OMXHPI-indeksi).

HELSINGIN PÖRSSI ALAMÄESSÄ

Helsingin pörssiä on jo pidemmän aikaa vaivannut näivettyminen. Monet siinä noteeratut pörssiyhtiöt ovat pienentyneet reippaasti vuosien kuluessa. Esimerkiksi Stockmann, Sanoma, Fortum, Outokumpu, HKScan, Componenta, Bittium ja Teleste ovat kuihtuneet parhaista päivistään. Monille merkittävän kokoisille yhtiöille on ilmaantunut ulkomainen ostaja, joka on vetänyt ne pois pörssistä. Pörssistä ovat tällä tavoin lähteneet esimerkiksi Vacon, Pöyry, Ramirent, Cramo, Amer ja Tikkurila. Aivan äskettäin pörssistä ovat lähteneet Uponor ja Caverion. Uusia isoja yhtiöitä ei ole juurikaan ilmaantunut pois lähteneiden tilalle. Kasvukertomukset ovat Helsingin pörssissä olleet viime aikoina harvinaisia.

Seurattavista pörssiyhtiöistä liikevaihtoaan ovat tilikauden 2023 aikana kasvattaneet Wärtsilä, Valmet, Metso, Konecranes, Caverion ja Sanoma. Outokummun, Stora Enson, Nesteen ja UPM Kymmenen liikevaihto on pienentynyt osaltaan niiden valmistamien tuotteiden hintojen laskun seurauksena. Neste ja Valmet ovat lisänneet henkilöstönsä määrää tilikauden 2023 aikana. Nokia, Stora Enso ja UPM Kymmene ovat vähentäneet henkilöstönsä määrää tehostamistoimilla. Nokian renkaiden henkilöstön määrä on vähentynyt yhtiön myytyä Venäjän toimintonsa. Kaikkien tarkasteltavien yhtiöiden toiminta on tilikaudella 2023 ollut nettotuloksella mitaten kannattavaa. Nokia, Wärtsilä ja Konecranes ovat kasvattaneet tilauskantaansa vuonna 2023. Valmetin tilauskanta pieneni vuonna 2023 ja vielä keväällä 2024. Koneen tilauskanta kääntyi vuoden 2024 alusta kasvuun.

PÖRSSIKATSAUS

• Juttusarjassa seurataan 13 suomalaista pörssiyhtiötä. Yritykset on valittu edustamaan Teollisuusliiton sektoreita: teknologia (8), kemia (3) sekä puutuote (2). Mukana on 8 yhtiötä (*), joissa valtion omistus on merkittävä.
• Avainluvut auttavat yritysten tilanteen hahmottamisessa. LIIKEVAIHTO kertoo yrityksen toiminnan laajuudesta, NETTOTULOS yrityksen kannattavuudesta ja TILAUSKANTA lähiajan näkymistä. HENKILÖSTÖ kertoo enemmän yrityksen merkityksestä työllistäjänä kuin sijoituskohteena.
• Taulukon luvut kuvaavat yritysten maailmanlaajuista toimintaa. Useimmilla taulukon yrityksistä suurin osa toiminnoista on ulkomailla.
• Muutokset liikevaihdossa ja henkilöstön määrässä saattavat johtua yrityskaupoista. Myös tuotteiden hintojen vaihtelulla voi olla suuri vaikutus liikevaihtoon.
• Helsingin pörssissä on noteerattuna vajaa 140 yhtiötä. Melkein kaikkien niiden pääkonttori on Suomessa. Joukossa on muutama ulkomainenkin yhtiö, joiden osake on sivulistattu Helsingin pörssissä. Uusia yhtiöitä listautuu ja vanhoja poistuu listalta käytännössä joka vuosi. Siten vertailtaessa vaikkapa peräkkäistenkin vuosien yhteen laskettuja osinkoja, yritysten joukko vuodesta toiseen ei ole sama.

LÄHTEET: Yhtiöiden vuosikertomukset, pörssitiedotteet ja Alma Media.